Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι αρχές στην Τουρκία μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στα βορειοδυτικά της χώρας που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Πενήντα άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, με τους περισσότερους να είναι από την περιοχή Ντουτζέ, 170 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, όπου ήταν και το επίκεντρο της δόνησης.

  Την περιοχή επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος ανακοίνωσε πως έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια, αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση για κατεστραμμένα κτίρια. Ζήτησε, επίσης, από τους κατοίκους να μην επιστρέψουν σε αυτά, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει γενικευμένη διακοπή ρεύματος αλλά μόνο ελεγχόμενες για προληπτικούς λόγους.

  Κοντά στους σεισμόπληκτους έχουν αποσταλεί και ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης, συνολικά 20 άτομα με πέντε οχήματα, προκειμένου να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν το σοκ από τον ισχυρό σεισμό.

  Η στιγμή που ο εγκέλαδος χτυπάει τη Τουρκία:

  Διαβάστε ακόμη: Μακελειό στη Βιρτζίνια: 10 νεκροί από πυροβολισμούς σε κατάστημα της αλυσίδας Walmart – Πιθανόν ο διευθυντής ο δράστης

  Αυτός δεν είναι ο μοναδικός σεισμός που έχει ταρακουνήσει την Τουρκία, αφού η γεωγραφική της θέση βρίσκεται πάνω από αρκετές τεκτονικές πλάκες, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές φορές θα δώσουν δονήσεις.

  Τούτου λεχθέντος, τον Οκτώβριο του 2020 είχε σημειωθεί ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς των τελευταίων ετών, στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2000,  σεισμός 6,8 βαθμών έπληξε την Ελαζίγ, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους.

  Πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω, τον Σεπτέμβριο του 1999, σεισμός 7,4 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.100 ανθρώπους γύρω από τη βιομηχανική πόλη Νικομήδεια (Ιζμίτ), σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων, ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός 6,3 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε περίπου 900 ανθρώπους στην περιοχή της Ντουτζέ.

  Αξίζει να σημειωθεί πως σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει τελευταία πως υπάρχει ενδεχόμενο ισχυρός σεισμός να πλήξει την Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, το προσεχές διάστημα.