Τέλος το όνομα «Turkey» για την Τουρκία. Ο λόγος; Επειδή στα αγγλικά η σημαίνει λέξη σημαίνει… «γαλοπούλα» και οι γείτονές μας δεν θέλουν να είναι πια συνυφασμένο το όνομά τους με το μεγάλο πουλί. Ακόμη χειρότερα, οι Αμερικανοί έχουν συνδυάσει τις γαλοπούλες με την γιορτή των Ευχαριστιών, κάτι με το οποίο δεν θέλουν καμία σχέση να έχουν οι Τούρκοι.

  Ποιο είναι το νέο όνομα της Τουρκίας; «Βαφτίστηκε» Türkiyeόπως δηλαδή την αποκαλούν ήδη στην τουρκική γλώσσα. Θα προφέρεται «τουρκίγιε» και όχι «τέρκι» όπως γινόταν μέχρι τώρα ώστε να μην υπάρχει σύγχυση με το πτηνό με το ίδιο όνομα.

  Η επίσημη αλλαγή έγινε την Πέμπτη, οπότε και τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν την μετονομασία της χώρας σε Türkiye. Η κίνηση αυτή, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu «θα αυξήσει την αξία του εμπορικού σήματος της χώρας μας».

  Για τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του το 2023 το νέο όνομα εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο «την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού έθνους».

  Οι διεθνείς οργανισμοί είναι πλέον υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τη νέα ονομασία. Ωστόσο, μπορεί να πάρει μέχρι και χρόνια να γίνει η ομαλή μετάβαση και να συνηθίσει ο κόσμος το νέο όνομα.

  Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει το όνομά της. Μια παρόμοια προσπάθεια είχε γίνει στα μέσα της δεκαετίας του 1980 υπό τον πρωθυπουργό Τουργκούτ Οζάλ, αλλά δεν απέκτησε ποτέ τόσο μεγάλη απήχηση.

  Το νέο όνομα θα αποσπάσει αφενός το εγχώριο κοινό από πιο συγκεκριμένα, πιεστικά προβλήματα και αφετέρου θα προσφέρει στον πρόεδρο Ερντογάν ακόμη ένα επιχείρημα υπέρ μιας ισχυρότερης, πιο παραδοσιακής Τουρκίας

  Επίσης συμβολική αξία, καθώς υιοθετήθηκε το 1923 μετά την ανάδυση του νέου έθνους από τις στάχτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

  Πηγή Κεντρικής Φωτογραφίας: Shutterstock.com

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Το βιολί του Τσαβούσογλου: «Θα θέσουμε ζήτημα κυριαρχίας των νησιών που έχει στρατιωτικοποιήσει η Ελλάδα»

  Erdogan: Πού αποσκοπεί με την αντίθεση του στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;

  Νέα προκλητική κίνηση από την Ρωσία: Ανοίγει προξενείο στα κατεχόμενα;