Λίγες ώρες μετά το χτύπημα της Ουκρανίας στο Ντονέτσκ, που είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 63 Ρώσοι, ο Vladimir Putin τα βάζει με Θεούς και δαίμονες και αναζητά ευθύνες, την ώρα που υπάρχει εσωτερική αναπουμπούλα. Η Μόσχα, πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου, μίλησε για τις σημαντικές απώλειες, προκαλώντας αντιδράσεις εις βάρος των διοικητών για την λάθος στρατηγική να στεγάσουν στρατιώτες δίπλα σε αποθήκη πυρομαχικών.

    Συν τοις άλλοις, η επίθεση δεν ήταν στα τυφλά από την Ουκρανία, αλλά είχε στόχο τους Ρώσους στρατιώτες. Γι΄αυτό και έγινε συγκεκριμένα σε ένα κτήριο στην πόλη Μακιίβκα, όπου υπήρχε πληροφορία ότι έχουν στρατοπεδεύσει οι στρατιωτικές δυνάμεις των Ρώσων.

    Στο μεταξύ, παρόλο που η Ρωσία κάνει λόγο για 63 στρατιώτες, το Κιέβο αναφέρει πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 400, ενώ τη Δευτέρα ανακοίνωσε πως κατέρριψε 39 drones που εξαπέλυσε η Ρωσία. Η επιτυχία των ουκρανικών δυνάμεων είναι η απόδειξη πως η τακτική της Ρωσίας τους τελευταίες μήνες, να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές ώστε να αχρηστεύσει την ενεργειακή υποδομή της χώρας του Volodymyr Zelensky, αποτυγχάνει συνεχώς.

    Την ίδια ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας, μερικοί κατηγόρησαν τις ρωσικές αρχές ότι υποβαθμίζουν τον αριθμό των νεκρών. «Θεέ μου, ποιος θα πιστέψει τον αριθμό 63; Το κτίριο καταστράφηκε εντελώς», έγραψε μια Ρωσίδα, η Νίνα Βέρνιχ, στο κύριο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το VKontakte.

    Ένας άλλος εθνικιστής blogger είπε ότι περίπου 70 στρατιώτες είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί και περισσότεροι από 100 οι τραυματίες. Ακόμη ένας στρατιωτικός blogger, ο Archangel Spetznaz Z, έγραψε πως «αυτό που συνέβη στη Μακιίβκα είναι φρικτό» και πρόσθεσε: «Ποιος σκέφτηκε να τοποθετήσει τόσο πολυάριθμο προσωπικό σε ένα κτίριο, όπου ακόμη και ένας ανόητος καταλαβαίνει ότι ακόμη και αν χτυπήσουν με πυροβολικό, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες ή νεκροί;».

    Διαβάστε ακόμη: Ken Block: Σκοτώθηκε σε δυστύχημα με snowmobile ο διάσημος οδηγός ράλι και Youtuber

    Πάντως, οι Ρώσοι προχώρησαν σε αντίποινα και λίγες ώρες μετά την πρωτοχρονιάτικη επίθεση στην Μακιίβκα, επιτέθηκαν με 39 drones ιρανικής κατασκευής και πύραυλο στο Κίεβο, στοχεύοντας σε υποδομές ενέργειας, όπως είναι η τακτική τους τους τελευταίους μήνες. Τα drones αναχαιτίστηκαν πριν πετύχουν τον σκοπό τους, σύυμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, Vitaly Klitschko.