Πίνακας Περιεχομένων
  1. Η διαδρομή που θα ακολουθήσει το φέρετρο της Ελισάβετ
  2. Σε λαϊκό προσκύνημα στο Εδιμβούργο τη Δευτέρα η σορός της Ελισάβετ
  3. Την Τρίτη η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο
  4. Από την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα στο Λονδίνο η σορός της Ελισάβετ

  Σήμερα ξεκινά το τελευταίο ταξίδι της βασίλισσας Ελιβάσετ, το οποίο θα τελειώσει στο Αβαείο του Ουέστμινστερ την μεθεπόμενη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου με την τέλεση της κηδείας της. Η σορός της θα μεταφερθεί σήμερα από το Μπαλμόραλ στο Παλάτι στο Εδιμβούργο, σε ένα αργό ταξίδι περίπου 6 ωρών. Πριν καταλήξει στο Εδιμβούργο θα περάσει από τις πόλεις Αμπερντίν, Νταντί και Περθ.

  Στη συνέχεια, το φέρετρο της βασίλισσας θα παραμείνει στο Παλάτι του Holyroodhouse για μία νύχτα. Τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί πομπή από το παλάτι στον καθεδρικό ναό του St Giles, όπου το φέρετρο θα παραμείνει για 24 ώρες για να μπορέσουν οι άνθρωποι να αποτίσουν τα σέβη τους.

  Την επόμενη μέρα το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί οδικώς από τον καθεδρικό ναό στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον σταθμό της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας RAF Northolt πριν πάει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Αυτό το ταξίδι, που ξεκινά με απλότητα, θα τελειώσει με τη μεγαλοπρέπεια μιας κρατικής κηδείας στο Αβαείο του Ουέστμινστερ την μεθεπόμενη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.

  Το παρασκήνιο πίσω από την κοινή εμφάνιση Ουίλιαμ και Χάρι: Τελευταία στιγμή έκαναν προσωρινή συμφιλίωση

  Η διαδρομή που θα ακολουθήσει το φέρετρο της Ελισάβετ

  Οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η εκδήλωση θα είναι «κλίμακας άνευ προηγουμένου» και προέτρεψαν τους θεατές να επιλέξουν ένα ασφαλές σημείο για να την παρακολουθήσουν. Θα υπάρχουν καθορισμένες τοποθεσίες προβολής κατά μήκος της διαδρομής στοΑμπερντίν, το Νταντί και το Εδιμβούργο.

  Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον είπε ότι θα ήταν μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να «συγκεντρωθούν δημόσια και να αρχίσουν να σηματοδοτούν την κοινή απώλεια της χώρας μας». «Ο θάνατος της Αυτής Μεγαλειότητας στο Κάστρο Μπαλμόραλ σημαίνει ότι η Σκωτία έχασε έναν από τους πιο αφοσιωμένους και αγαπημένους υπηρέτες της», είπε.

  Προσωρινά κλειστοί θα παραμείνουν οι δρόμοι κατά μήκος της διαδρομής. Όσοι επιθυμούν να αφήσουν λουλούδια έχουν κληθεί να το κάνουν σε καθορισμένες περιοχές κατά μήκος της διαδρομής και να μην πετούν λουλούδια στη συνοδεία καθώς αυτή περνά.

  Στέλεχος της Transport Scotland, δήλωσε: «Ακόμα και η πρόσφατη συγκέντρωση COP26 στη Γλασκώβη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο της προετοιμασίας και του σχεδιασμού που έχει γίνει σε αυτήν την επιχείρηση. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθεί η αναστάτωση στο επιβατικό κοινό, αλλά αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις. Θα υπάρξει τεράστια εισροή ανθρώπων στο Εδιμβούργο, το Νταντί, το Περθ που θα θέλουν να σταθούν για να δουν την πομπή να περνάει».

  Σε λαϊκό προσκύνημα στο Εδιμβούργο τη Δευτέρα η σορός της Ελισάβετ

  Το απόγευμα της Δευτέρας το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ θα μεταφερθεί, ακολουθούμενο από τον βασιλιά Κάρολο και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, στον καθεδρικό ναό του St Giles στο Εδιμβούργο όπου θα παραμείνει μέχρι την Τρίτη το απόγευμα. ‘Οσο βρίσκεται εκεί, για 24 ώρες, το κοινό θα μπορέσει να αποτίσει τα σέβη του στην βασίλισσα.

  Μάλιστα, το βράδυ, ο βασιλιάς Κάρολος θα πραγματοποιήσει αγρυπνία με μέλη της βασιλικής οικογένειας στον καθεδρικό ναό St Giles.

  Την Τρίτη η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο

  24 ώρες αργότερα, την Τρίτη δηλαδή, το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ θα μεταφερθεί στο Λονδίνο με αεροπλάνο της RAF Northolt που θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου. Τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ θα συνοδεύσει η μοναδική κόρη της, πριγκίπισσα Αννα, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

  Το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας αναμένεται να φθάσει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 20:00 το βράδυ την Τρίτη, όπου ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η βασίλισσα Καμίλα θα παρακολουθήσουν την άφιξή του.

  Τη νύχτα η σορός της Ελισάβετ θα παραμείνει στο Μπάκιγχαμ στην αίθουσα Bow Room.

  Από την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα στο Λονδίνο η σορός της Ελισάβετ

  Την Τετάρτη η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Westminster Hall, μετά τις 2 το μεσημέρι. Το φέρετρό της θα μεταφερθεί σε μια πυροβολαρχία του Βασιλικού Λόχου και θα συνοδεύεται από στρατιωτική παρέλαση καθώς και από μέλη της Βασιλικής Οικογένειας.

  Ο βασιλιάς Κάρολος θα ηγηθεί της πομπής πίσω από την άμαξα, η οποία θα είναι τυλιγμένη με τη βασιλική σημαία. Το πλήθος θα μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή της κατά μήκος των Queen’s Gardens, The Mall, Horse Guards και Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square και New Palace Yard.

  Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 λεπτά. Θα υπάρχουν επίσης μεγάλες τηλεοπτικές οθόνες που θα στηθούν για την περίσταση ειδικά στα Βασιλικά Πάρκα της πρωτεύουσας. Το φέρετρό της θα είναι καλυμμένο με τη βασιλική σημαία και μόλις φτάσει στο Westminster Hall θα τοποθετηθεί επάνω του το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα και το σκήπτρο.

  Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι θα τελέσει μια σύντομη τελετή στην οποία θα παρευρεθούν ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, προτού ανοίξει η αίθουσα για το κοινό.

  Στη συνέχεια, το κοινό θα μπορεί για τέσσερις ολόκληρες ημέρες να προσκυνά τη σορό της βασίλισσας. Το τελευταίο μέλος της βασιλικής οικογένειας το φέρετρο του οποίου τοποθετήθηκε στην αίθουσα αυτή ήταν η βασιλομήτωρ το 2002. Τότε, 200.000 άνθρωποι σχημάτισαν ουρά για να προσκυνήσουν τη σορό της.