Είναι πολλές οι δωρεάν διαδικτυακές πλατφόρμες που δίνουν στους χρήστες την δυνατότητα να παρακολουθούν πτήσεις. Ενώ πολλοί είναι εκείνοι που μπαίνουν καθημερινά στα flight trackers, όπως ονομάζονται, για να παρακολουθήσουν πτήσεις συγγενικών προσώπων ή απλά να δουν που πάει το αεροπλάνο που πετάει από πάνω τους, μία είναι η πτήση που έκανε all-time ρεκόρ στο tracking.

  Πρόκειται, φυσικά, για την πτήση που μετέφερε την σορό της Βασίλισσας Ελισάβετ. Σύμφωνα με την γνωστή πλατφόρμα flight tracking Flightradar24, σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι «ακολούθησαν» την εναέρια πορεία του φερέτρου από το Εδιμβούργο προς το Λονδίνου στις 12 Σεπτεμβρίου. 

  Ο συγκεκριμένος αριθμός αποτελεί ρεκόρ και δεν έχει ξανά γίνει.

  Το προηγούμενο ρεκόρ είναι επίσης πρόσφατο, καθώς συνέβη μόλις τον προηγούμενο μήνα. Ήταν τότε που η Nancy Pelosi επισκέφτηκε την Ταϊβάν -όπου θυμόμαστε το διπλωματικό επεισόδιο που ακολούθησε μετά την επίσκεψη αυτή. Την πτήση για το Ταϊπέι παρακολούθησαν 2,9 εκατομμύρια άτομα, αριθμός ρεκόρ που καταρρίφθηκε από την πτήση του φερέτρου που είχε μέσα του το σώμα της Ελισάβετ.

  Η πτήση της Βασίλισσας προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο του RAF Northolt κράτησε 1 ώρα και 12 λεπτά και από εκεί, όταν προσγειώθηκε, μεταφέρθηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

  Από εκεί, η σορός της θα «ταξιδέψει» για τελευταία φορά στο Westminster Hall, του Κοινοβουλίου, όπου η Βασίλισσα θα παραμείνει μέχρι την κηδεία της στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 στο αβαείο του Westminster.

  To Flightradar24 είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για αυτόν τον σκοπό. Ιδρύθηκε το 2006 στην Σουηδία και έγινε διαθέσιμο στο κοινό τρία χρόνια αργότερα. Η πρώτη φορά που χιλιάδες χρήστες μπήκαν μαζικά στην ιστοσελίδα ήταν όταν εξερράγη το ηφαίστειο Eyjafjallajokull το 2010 και πολλαπλές πτήσεις είτε ακυρώθηκαν είτε έπρεπε να αλλάξουν τις διαδρομές τους.