Πίνακας Περιεχομένων
    1. Συνάντηση Blinken – Lavrov
    2. Νέα αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων
    3. Για Ψυχρό Πόλεμο κάνει λόγο η Γερμανία
    4. «Επίθεση τις επόμενες ημέρες»

    Η Ρωσία μόλις ανακοίνωσε μεγάλες ασκήσεις στις 19 Φεβρουαρίου που θα περιλαμβάνουν εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας και όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το υπουργείο αναφέρει ότι οι ασκήσεις, τις οποίες θα επιβλέπει ο Πρόεδρος Vladimir Putin, «σχεδιάστηκαν εκ των προτέρων».

    Οι ασκήσεις αυτές έχουν ως στόχο, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, «να δοκιμάσουν την ετοιμότητα» των στρατιωτικών δυνάμεων και «την αξιοπιστία των πυρηνικών και μη πυρηνικών στρατηγικών όπλων».

    Παράλληλα, οι κοινές ασκήσεις της Ρωσίας με τη Λευκορωσία πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ οι ασκήσεις βολής στη Μαύρη Θάλασσα πρόκειται να ολοκληρωθούν μια ημέρα νωρίτερα.

    Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, είπε χθες ότι θα συναντηθεί σήμερα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και θα συζητήσουν «περαιτέρω δραστηριότητες» σχετικά με τις κοινές στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς οι δύο χώρες διεξάγουν εδώ και οκτώ ημέρες ενιαίες στρατιωτικές ασκήσεις.

    Συνάντηση Blinken – Lavrov

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Lavrov, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έως τότε. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρότεινε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να συναντηθούν στην Ευρώπη, σε ουδέτερο έδαφος.

    Με τη σειρά της, η Μόσχα πρότεινε ημερομηνίες συνάντησης προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδα, κάτι που οι ΗΠΑ δέχθηκαν με τον όρο να μην εισβάλλει μέχρι τότε στην Ουκρανία. «Αν εισβάλουν τις επόμενες ημέρες, αυτό θα καταστήσει σαφές ότι ποτέ δεν σοβαρολογούσαν για τη διπλωματία», συμπλήρωσε ο Πράις.

    Στο μεταξύ, σήμερα ο Joe Biden θα κάνει τηλεδιάσκεψη με ηγέτες κρατών, για την ουκρανική κρίση. Στην τηλεδιάσκεψη υπό τον Αμερικανό πρόεδρο θα μετάσχουν οι ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, όπως και την ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

    Sauli Niinisto: Ο πολιτικός-κλειδί στις συνομιλίες Putin και Δύσης για την Ουκρανία

    Νέα αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων

    Την ώρα που μαίνεται ο διπλωματικός πυρετός, η Μόσχα ανακοίνωσε πως αποχώρησαν κι άλλα στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα. Αρκετές μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων επέστρεψαν στις βάσεις στους στο Νταγκεστάν και στην Τσετσενία, μετά το τέλος των ασκήσεων τους.

    Ήδη η Ρωσία έχει αποσύρει κάποια στρατεύματα από το ξεκίνημα της εβδομάδας, με το Κιέβο και τη Δύση να αμφισβητούν τέτοια εξέλιξη και να κάνουν λόγο και για επιπλέον 7.000 στρατιώτες.

    Για Ψυχρό Πόλεμο κάνει λόγο η Γερμανία

    Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης εγείροντας «απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο», στηλίτευσε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, την ημέρα που ξεκινά η ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου τις συζητήσεις και τις ομιλίες αναμένεται να μονοπωλήσει η κρίση στην Ουκρανία.

    «Με την ανάπτυξη άνευ προηγουμένου στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο, η Ρωσία θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ειρηνικής τάξης» πραγμάτων, ανέφερε η κυρία Baerbock σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, αξιώνοντας η Μόσχα να κάνει σοβαρές προσπάθειες αποκλιμάκωσης.

    Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν η μεταπολεμική περίοδος του 20ού αιώνα, όταν ο ανταγωνισμός μεταξύ της Δύσης και της Σοβιετικής Ένωσης έφερε δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

    «Επίθεση τις επόμενες ημέρες»

    Ο Blinken, μιλώντας χθες ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, επεσήμανε ότι οι πληροφορίες δείχνουν ξεκάθαρα πως οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, αεροσκαφών και πλοίων «προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες» και πρόσθεσε:

    «Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά αυτό μπορεί να περιμένει ο κόσμος να δει να εκτυλίσσεται. Στην πραγματικότητα, εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή».

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογράμμισε πως η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει πρόσχημα για να εισβάλει, κατηγορώντας την Ουκρανία για ένα βίαιο γεγονός. «Δεν ξέρουμε ακριβώς τι μορφή θα πάρει. Θα μπορούσε να είναι μια κατασκευασμένη υποτιθέμενη τρομοκρατική βομβιστική επίθεση εντός της Ρωσίας. Μια επινοημένη ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου, μια στημένη επίθεση drone εναντίον αμάχων ή μια ψευδής- ακόμη και αληθινή- επίθεση με χημικά όπλα. Η Ρωσία, μπορεί να περιγράψει αυτό το γεγονός ως εθνοκάθαρση ή γενοκτονία», συμπλήρωσε.

    Με πληροφορίες από Guardian, BBC