Ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, μετά από περίπου δύο μήνες πολέμου, αναφέρθηκε στις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής. Είπε χαρακτηριστικά πως οι ρώσικες δυνάμεις έφτασαν πολύ κοντά στον να τον αιχμαλωτίσουν ή να τον δολοφονήσουν.

  Η συνέντευξη έγινε στον δημοσιογράφο Simon Shuster, του Time, ο οποίος έμεινε δύο εβδομάδες στο Κίεβο και το προεδρικό συγκρότημα, κάνοντας επανειλημμένες συζητήσεις τόσο με τον Ουκρανό πρόεδρο όσο και με τους συνεργάτες του.

  Ο Zelensky μίλησε για τις πρώτες ώρες της εισβολής, με πιο έντονη ανάμνηση να είναι αυτή πριν ξημερώσει η 24η Φεβρουαρίου, όταν με τη σύζυγό του, Olena, πήγαν στη 17χρονη κόρη τους και τον 9χρονο γιο τους για να τους πουν ότι ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί και να τους προετοιμάσουν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. «Τους ξυπνήσαμε, υπήρχαν εκρήξεις», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

  Το προεδρικό γραφείο δεν ήταν ασφαλές μιας και οι ρωσικές ομάδες είχαν πέσει με αλεξίπτωτα στο Κιέβο με στόχο να σκοτώσουν ή να αιχμαλωτίσουν τον Zelensky και την οικογένειά του.

   

  Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

   

  Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TIME (@time)

  Η προεδρική φρουρά προσπάθησε να σφραγίσει το συγκρότημα με ό,τι μπορούσαν να βρουν. Μια πύλη στην πίσω είσοδο μπλοκαρίστηκε με μια στοίβα από οδοφράγματα της αστυνομίας και με κόντρα πλακέ, θυμίζοντας μάντρα με παλιοσίδερα παρά οχύρωση, περιγράφει ο δημοσιογράφος.

  Πυροβολισμοί ξέσπασαν γύρω από την περιοχή με τα κυβερνητικά κτίρια, καθώς νύχτωνε μετά την πρώτη ημέρα του πολέμου, γράφει ο Shuster. Φρουροί μέσα στο συγκρότημα έκλεισαν τα φώτα και έφεραν αλεξίσφαιρα γιλέκα και αυτόματα τουφέκια για τον Zelensky και περίπου δέκα συνεργάτες του.

  Ένας από τους λίγους αξιωματούχους που ήξεραν πώς να χρησιμοποιήσουν τα όπλα ήταν ο Ολεξέι Αρεστόβιτς, βετεράνος της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού. «Ήταν ένα απόλυτο τρελοκομείο. Αυτόματα για όλους» είπε ο ίδιος. Τα ρωσικά στρατεύματα, συμπλήρωσε, έκαναν δύο προσπάθειες για να εισβάλουν στο συγκρότημα. Αργότερα ο Zelensky δήλωσε στον Shuster ότι η σύζυγός του και τα παιδιά τους ήταν ακόμη εκεί όταν συνέβη αυτό.

  Την επόμενη νύχτα, αφού αρνήθηκε να μεταφερθεί σε πιο ασφαλές περιβάλλον- μεταξύ άλλων την προσφορά των Αμερικανών για την απομάκρυνσή του ώστε να στήσει κυβέρνηση από το εξωτερικό, ο Zelensky βγήκε στην αυλή για να καταγράψει το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο κινητό του.

  Με πληροφορίες από TIME

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Τι είναι το Jack-in-the-box που «καταστρέφει» τα ρωσικά τανκς στην Ουκρανία;

  Μαρία Ζαχάροβα: Όταν λέμε για αντίποινα σε χώρες της Δύσης να μας παίρνετε στα σοβαρά