Πίνακας Περιεχομένων
    1. Γιατί οι εκκλήσεις του Zelensky πέφτουν στο «κενό»

    Ο Volodymyr Zelensky έχει μετατραπεί σε σύμβολο του ηρωισμού, περισσότερο ένας τραγικός ήρωας, καθώς η στάση που κράτησε μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν ήταν για πολλούς η αναμενόμενη. Στα βίντεο του επίσης αντανακλάται και τονίζεται από τον ίδιο, ο ηρωισμός της χώρας του στην αντίσταση στη ρωσική εισβολή που έχει οδηγήσει σε δολοφονικά μπαράζ εναντίον αμάχων.

    Οι εκκλήσεις στα βίντεό του, έχουν κάνει μέχρι και τους νομοθέτες στις ΗΠΑ και ολόκληρη την Ευρώπη να δακρύσει, ενώ «ξύπνησαν από τον λήθαργο» καθώς παλεύει να τους παρακινήσει να υπερασπιστούν την Ουκρανία. Στο τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα άφησε το καταφύγιό του και εμφανίστηκε στο κυβερνητικό γραφείο του, επαινώντας τους Ουκρανούς που διαμαρτύρονταν κατά των ρωσικών στρατευμάτων.

    Ο Zelensky τρέχει όλο και περισσότερο στη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου. Συγκεκριμένα, ο Joe Biden και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι ο Vladimir Putin, απλώς δεν κάνει στην αδυσώπητη καταστροφή του. Βέβαια, αυτό που κρύβεται πάντα από πίσω είναι η τιμή του πετρελαίου. Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Ρωσία θα καταστρέψουν την οικονομία της και με την σειρά του ο Putin θα γονατίσει τον ουκρανικό λαό.

    Έχει ουσιαστικά παρασύρει τη Δύση σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων κατά της Μόσχας, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι στέλνουν αντιαρματικές και αντιαεροπορικές ρουκέτες προς την Ουκρανία. Τι άλλο μπορεί να κάνει όμως η Δύση για να αποφύγει μια στρατιωτική αποκλιμάκωση και την οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας;

    Παραδόξως, οι κυρώσεις οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου να ανέβουν στα ύψη και τελικά στέλνουν περισσότερα χρήματα στη Μόσχα, που μπορούν να την κάνουν να ανακάμψει γρηγορότερα. Έτσι, το σενάριο της απαγόρευσης των αγορών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τις ΗΠΑ, ειδικά αφού το ρωσικό πετρέλαιο αποτελούσε λιγότερο από το 2% του συνόλου των εισαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Την ιδέα αυτή ασπάζεται και ο Ουκρανός πρόεδρος, που έκανε έκκληση για μποϊκοτάζ της ρωσικής ενέργειας.

    Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί στην Ευρώπη, η οποία έχει επικριθεί έντονα από την Ουάσιγκτον, καθώς βασίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Αυτό την καθιστά ευάλωτη στον εκβιασμό εν μέσω αυξημένων διεθνών εντάσεων. Η Μόσχα αντιπροσωπεύει το 40% του φυσικού αερίου που κυκλοφορεί στην Ε.Ε και το 27% των εισαγωγών πετρελαίου της. Οπότε η απαγόρευση της εισαγωγής πετρελαίου μόνο από τις ΗΠΑ θα είναι απλά συμβολική.

    Γιατί οι εκκλήσεις του Zelensky πέφτουν στο «κενό»

    Ο Zelensky απέδειξε ότι μπορεί να έρχεται ενάντια στην επιθυμία της Δύσης να αποφύγει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Από την άλλη, οι εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων έχουν απορριφθεί από τις δυτικές δυνάμεις, καθώς θέλουν να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, έκανε ξεκάθαρο το γιατί μια αποστολή για την ασφάλεια του ουκρανικού εναέριου χώρου δεν είναι εφικτή, λέγοντας ότι πιθανόν θα οδηγούσε σε μια ευρύτερη σύγκρουση. Το ίδιο επεφάνθη και η Πολωνία.

    Ο Zelensky πρότεινε επίσης στα πρώην κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας να προμηθεύουν στην Ουκρανία πολεμικά αεροσκάφη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, τα οποία οι πιλότοι του ήταν ήδη εκπαιδευμένοι να πετούν, ενώ ζήτησε από τους αμερικανούς νομοθέτες να στείλουν τζετ. Ωστόσο, η εμπλοκή των μαχητικών της σοβιετικής ένωσης εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, θα εξόργιζε τον Putin και μπορούσε να παρασύρει τα κράτη του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης στον πόλεμο.

    Η Natasha Bertrand του CNN αναφέρει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Βενεζουέλα για να συνομιλήσουν σχετικά με το αν πρέπει να επιτραπεί σε ένα έθνος που υπόκειται σε κυρώσεις για καταστολή της δημοκρατίας να πουλά το πετρέλαιο του στις διεθνείς αγορές προκειμένου να χαλαρώσει η αύξηση των τιμών.

    Μια νέα διεθνής συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία, που επίσης προμηθεύει πετρέλαιο. Να σημειωθεί ότι το βασίλειο κατηγορήθηκε για τη δολοφονία και τον τεμαχισμό του αρθρογράφου της Washington Post, Jamal Khashoggi, το 2018. Πάντως ο Joe Biden είναι διατεθειμένος να επανεξετάσει τον κατάλογο των παγκόσμιων παριών για να φέρει σε πιο δυσμενή θέση τον Putin.

    Άλλωστε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όλοι αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας και όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο πιο πιθανόν είναι το σενάριο για μια πολιτική και στρατηγική πίεση και στις πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ. Το θέμα είναι ποιος θα αντέξει περισσότερο την πίεση, την ώρα που ο ουκρανικός λαός εξαντλείται.

    Με πληροφορίες από CNN