Πίνακας Περιεχομένων
  1. Η ομιλία του Volodymyr Zelensky

  Ο Volodymyr Zelensky μίλησε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, όπως ήταν προγραμματισμένο, και ζήτησε από τους Έλληνες να δημιουργηθεί μια νέα Φιλική Εταιρεία, αυτή τη φορά στην Ελλάδα αντί της Οδησσού επί Επαναστάσεως του 1821, που θα συμβάλλει στο να σωθεί η Μαριούπολη.

  Το παρών στη Βουλή έδωσαν ο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ παρευρισκόταν το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν αρκετοί βουλευτές. Απόντες ήταν και οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

  Στην Ουκρανία «λέμε το δικό μας “Ελευθερία ή Θάνατος” σήμερα, όπως έκαναν οι Έλληνες πριν δύο αιώνες», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, ευχαριστώντας για την ελληνική αρωγή και ζητώντας περισσότερη στήριξη.

  Η ομιλία του Volodymyr Zelensky

  «Για πάνω από ένα μήνα τώρα ξυπνώ και σκέφτομαι τη Μαριούπολη λαμβάνοντας τις φριχτές πληροφορίες. Αυτό δεν έχει συμβεί ξανά στην ευρωπαϊκή ιστορία εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις ισοπεδώνοντάς τες και ταυτοχρόνως αναγκάζοντας τους αμάχους να φύγουν.

100.000 άνθρωποι παραμένουν στα όρια της Μαριούπολης, δεν έχει μείνει όμως κανένα κτίριο, οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία μαιευτήρια πολιτιστικά κέντρα ακόμη και το θέατρο το οποίο εβλήθη από πύραυλο. Όλοι τα έχουμε δει αυτά και αυτό είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που προφανώς ήξεραν τι έκαναν αλλά δεν δίσταζαν να χτυπήσουν.

  Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί μετά την προσέγγιση του ρωσικού πολιτισμού μας σήμερα. Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε τη βία της Ρωσίας. Υπήρξε το λίκνο μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες που ζούσαν ειρηνικά πλάι στους άλλους κατοίκους χτίζοντας το μέλλον τους.

  Είναι αδύνατο να βρούμε τις απαρχές αυτής της ελληνικής κοινότητας στις ακτές του Ευξείνου Πόντου. Η συμβίωση είναι δεδομένη ακόμη και στο νόμισμά μας έχει απεικονιστεί.  Και με την Ελλάδα έχει συνδεθεί και η ανάπτυξη του χριστιανισμού.  Η Ουκρανία είναι μια από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες.

  Στην Ουκρανική ιστορία θα χάσουμε ένα κομμάτι της ταυτότητάς μας χάνοντας την διάσταση που έφερε η ελληνική κοινότητα. Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα.  Πέρα από την Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός ένα άλλο ελληνικό κέντρο, που επισκέφθηκε πρόσφατα την πόλη και ο ΥΠΕΞ σας. Η Οδησσός είναι ήσυχη γιατί ο στρατός μας κατάφερε να διώξει τον εχθρό σε ασφαλή απόσταση.

  Τα ρωσικά στρατεύματα έφεραν τον φόβο και το θάνατο κοντά στις ελληνικές κοινότητες. Δεκάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.  Η Ρωσία χτύπησε τους αμάχους βάσει σχεδίου και βεβαίως δεν συνέβη μόνο εκεί.  Η οδύνη είναι μεγάλη και σήμερα οι Ρώσοι συμπεριφέρονται απευλαύνοντας πληθυσμούς αμάχων προς τη Ρωσία. Πρέπει να σταθούν υπόλογοι.

  Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ. Και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. Μια νέα φιλική εταιρεία να δημιουργηθεί στην Ελλάδα για να σώσει την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία.  Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα γονατίσουν την Ουκρανία. Δεν θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα γίνει Θερμοπύλες.

  Οι άνθρωποι είναι βαριά τραυματισμένοι οι κοινότητες αποδεκατισμένες οι Ρώσοι επιτίθενται συνεχώς αλλά είμαι βέβαιος ότι με την έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας θα καταφέρουμε να νικήσουμε. Ακούστε μαχητές που μάχονται από τη Μαριούπολη».