Η Βρετανία ζητάει την παραίτηση του Boris Johnson, ύστερα από την συμμετοχή του σε…κορονοπάρτι κατά τη διάρκεια του lockdown. Αν και ο Johnson προχώρησε σε δημόσια συγγνώμη για τη συμμετοχή του στο πάρτι, δήλωσε πως μπορεί να ήπιαν αλκοόλ αλλά…με απόσταση μεταξύ τους. Ωστόσο, κυβερνητικά μέλη δεν πείστηκαν και προχώρησαν σε δημόσια αντεπίθεση, με ειρωνικά σχόλια.

    Με αρκετά κυβερνητικά μέλη και τον ηγέτη του αντιπάλου κόμματος να ζητούν την παραίτηση του μέχρι σήμερα, τίθενται υπό συζήτηση τα πιθανά σενάρια διαδοχής του. Μερικοί από τους υποψηφίους που θα μπορούσαν να αναλάβουν επάξια τη πρωθυπουργική θέση είναι:

    Η Liz Truss, πρώην γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών

    Η σαρανταεξάχρονη πρώην γραμματέας, είναι πολύ αγαπητή στον χώρο των Συντηρητικών, για την ρητορική της, τον πατριωτισμό της και τη συμμετοχή της σε αρκετές ευεργετικές για τη χώρα συμφωνίες μετά Brexit.

    Ο καγκελάριος Rishi Sunak

    Ο σαρανταενάχρονος καγκελάριος υπήρξε για ένα διάστημα ο βασικός υποψήφιος αντικαταστάτης του Johnson. Γιος Ινδών προσφύγων από την ανατολική Αφρική.

    Οι γονείς του τον έστειλαν από μικρό σε ιδιωτικό σχολείο στο Winchester.

    Είναι υπέρ της χαμηλής φορολογίας αλλά και των πιο αυστηρών μέτρων κατά της πανδημίας. Ωστόσο ο ίδιος, κατακρίθηκε πρόσφατα, επειδή πήγε ταξίδι αναψυχής στην Καλιφόρνια, την ώρα που η βρετανική οικονομία γκρεμίζεται λόγω των μέτρων.

    Ο γραμματέας Υγείας Jeremy Hunt

    Ο πενηνταπεντάχρονος πρώην γραμματεάς υγείας, παρότι το 2019 είχε χάσει την ηγεσία από τον Johnson, θεωρείται ακόμα ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους.

    Η αμφιλεγόμενη Priti Patel

    Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ωστόσο οι δεξιές της πεποιθήσεις και η αυστηρή γραμμή της πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα, την καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή, τόσο στους ψηφοφόρους όσο και στα κυβερνητικά μέλη.

    Ο πρώην τραπεζίτης Sajid Javid

    Ο πενηνταδυάχρονος πρώην τραπεζίτης και νυν βουλευτικό μέλος (από το 2010), διαθέτει ιδεολογικές αρχές που λέγεται ότι ταιριάζουν με το κυβερνών κόμμα. Η επαγγελματική του ιδιότητα αλλά και τα χρόνια υπηρεσίας του στη Βουλή, σίγουρα τον καθιστούν ένα από τα φαβορί.

    Ο πρώτος μαύρος Βρετανός του Συντηρητικού Κόμματος Kwasi Kwarteng

    Ο σαρανταεξάχρονος γραμματέας Εμπορίου, έχει σίγουρα την εμπειρία να αναλάβει την οικονομία της χώρας.

    Επιπλέον, είναι ο πρώτος μαύρος Βρετανός, μέλος του Συντηρητικού κόμματος.

    Ο γραμματεάς Εκπαίδευσης Nadhim Zahawi

    Αν και βρίσκεται ακόμα στη θέση του γραμματέα Εκπαίδευσης, κατατάσσεται ήδη στους αρκετά δημοφιλείς υποψηφίους, ύστερα από την επιτυχή συμμετοχή του στην καμπάνια εμβολιασμών, που ίσως ήταν και το highlight της προεδρίας του Johnson.

    Πηγή: The Guardian