Πίνακας Περιεχομένων
    1. Ποια η διαδικασία χορήγησης του χαπιού της Merck

    Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η διάθεση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης της εταιρείας Merck. Η διάθεση των φαρμάκων θα αφορά σε πολίτες, από 18 ετών και άνω που βγαίνουν θετικοί στον Covid και παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Δεν θα δίνεται όμως σε εγκύους. Όπως είπε η κα Γκάγκα, θα γίνεται παράδοση κατ’ οίκον, κάτι που είναι σημαντικό για τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

    Η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης και μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, θα παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες. Η θεραπεία της Merck έχει λάβει ήδη άδεια επείγουσας χρήσης από τον Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

    Διατηρεί την αποτελεσματικότητά του έναντι της παραλλαγής Όμικρον, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία επικαλούμενη έξι εργαστηριακές μελέτες. Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, η μολνουπιραβίρη (molnupiravir) μειώνει κατά περίπου 30% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου για άτομα υψηλού ρίσκου. Η αποτελεσμάτικότητα έναντι της Όμικρον δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, διευκρίνισε η MSD και η εταιρεία Ridgeback Biotherapeutics με την οποία συνεργάζεται.

    Ποια η διαδικασία χορήγησης του χαπιού της Merck

    Ο θεράπων γιατρός ατόμου με θετικό rapid test ή PCR θα υποβάλλει αίτηση και η επιτροπή για τη χορήγηση του φαρμάκου θα απαντάει σε 24 ώρες. Αποστέλλεται sms και στον γιατρό και στον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, ο οποίος δίνει σε ειδική πλατφόρμα την συγκατάθεσή του για το φάρμακο και εν συνεχεία επιβεβαιώνεται η διεύθυνση του ασθενούς για να λάβει τα χάπια.

    «Όταν έχουν θετικό rapid test ή PCR μπορεί ο γιατρός που τους παρακολουθεί να κάνει αίτηση στην πλατφόρμα. Η απάντηση δίνεται μέσω από 24 ώρες, μέσω sms και στον γιατρό και στον ασθενή», είπε χαρακτηριστικά.