Πίνακας Περιεχομένων
    1. Xiomara Castro: «Παραλαμβάνω ένα κράτος σε χρεοκοπία»

    Η Xiomara Castro έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ονδούρας για τετραετή θητεία, κι υποσχέθηκε ένα κράτος σοσιαλιστικό και δημοκρατικό. Μιλώντας στην τελετή, η ηγέτης της αριστεράς είπε ότι αναλαμβάνει την ηγεσία μιας «διαλυμένης» χώρας, αλλά υποσχέθηκε να επιδιώξει την κοινωνική δικαιοσύνη και τη διαφάνεια.

    Η 62χρονη Castro έχει υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίσει τη διακίνηση ναρκωτικών και να εξαλείψει – όσο γίνεται αυτό δηλαδή – τη βία των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, που έχει μετατρέψει την Ονδούρα σε μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο.

    Επιπλέον, επιθυμεί να χαλαρώσει τους αυστηρούς νόμους για τις αμβλώσεις, ενώ δεσμεύτηκε πως μέχρι το τέλος της θητείας της, το 2026, θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλεια και στην απασχόληση.

    Xiomara Castro: «Παραλαμβάνω ένα κράτος σε χρεοκοπία»

    Στην ομιλία της ορκωμοσίας της, στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, όπου συγκεντρώθηκε χιλιάδες κόσμος, ανέφερε πως «το κράτος της Ονδούρας οδηγήθηκε σε χρεοκοπία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα ετών, επί διακυβέρνησης της δεξιάς. Η κυβέρνησή μου δεν θα συνεχίσει τη δίνη της λεηλασίας που έχει καταδικάσει γενιές νέων να πληρώσουν το χρέος που δημιούργησαν πίσω από την πλάτη τους».

    Ωστόσο, η ανοικτή σύγκρουση στο κόμμα της, ρίχνει βαριά σκιά αβεβαιότητας και θέτει τις αμφιβολίες για το κατά πόσο η Xiomara Castro θα καταφέρει να κάνει πράξη τις φιλοδοξίες και να μεταμορφώσει την Ονδούρα. Για να μπορέσει να πατάξει τη διαφθορά, θα πρέπει να έχει τη στήριξη του κοινοβουλίου, ωστόσο το κόμμα και οι σύμμαχοί της δεν έχουν την πλειοψηφία.

    Σημειώνεται πως η Castro αντικαθιστά τον Juan Orlando Hernández, ο οποίος έχει δεχθεί καταγγελίες για στενές σχέσεις με το εμπόριο ναρκωτικών, μετά τη φυλάκιση του αδερφού του για διακίνηση στις ΗΠΑ, ισχυρισμούς που έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

    Η Xiomara Castro είναι η σύζυγος του πρώην προέδρου της χώρας Manuel Zelaya, που ανατράπηκε το 2009 με το στρατιωτικό πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από επιχειρηματίες και κόμματα της δεξιάς, με την ίδια να αναδεικνύεται και να γίνεται αγαπητή, όταν πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις εναντίον της δικτατορίας.

    Για την ιστορία, ανάμεσα στους παρευρισκομένους της ορκωμοσίας, ήταν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ΄ και ο αντιπρόεδρος της Ταϊβάν, William Lai.

    Με πληροφορίες από CNN