Και οι έξι αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία παραμένουν αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, όπως ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο πυρηνικός σταθμός αποσυνδέθηκε πλήρως από το δίκτυο», πρόσθεσε.

    Οι δύο τελευταίες μονάδες ισχύος που λειτουργούσαν στο εργοτάξιο αποσυνδέθηκαν μετά από βομβαρδισμούς, που προκάλεσαν πυρκαγιές σε κοντινή απόσταση. Οι έντονες μάχες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, έχουν προκαλέσει αυξανόμενους φόβους για πυρηνική καταστροφή. Οι δύο πλευρές έχουν μοιράσει ευθύνες για τις επιθέσεις, ενώ παγκόσμιοι ηγέτες έχουν ζητήσει μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από την τοποθεσία.

    «Η Ρωσία έφερε την Ουκρανία και όλους τους Ευρωπαίους σε μια κατάσταση ένα βήμα πριν την πυρηνική καταστροφή», είπε ο Volodymyr Zelensky την Πέμπτη σε ανακοίνωσή του. Παράλληλα εξήρε τους Ουκρανούς τεχνικούς που φροντίζουν για τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια υπό την παρακολούθηση του ρωσικού στρατού.
    «Αν το προσωπικό του σταθμού μας δεν είχε αντιδράσει μετά το μπλακ άουτ, τότε θα είχαμε ήδη αναγκαστεί να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις ενός πυρηνικού ατυχήματος».

    Ο ΟΗΕ προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και έχει ζητήσει εξίσου την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Ιαπωνία: 11 χρόνια μετά τη Φουκουσίμα στρέφει την προσοχή της ξανά στην πυρηνική ενέργεια

    Κλαμπ στο Σίδνεϊ απαγορεύει το επίμονο eye contact: Μέχρι και σύλληψη για όποιον κοζάρει

    Σοκαρισμένοι στην Μπολόνια: Ιταλός ποδοσφαιριστής σκότωσε με σφυρί την πρώην σύντροφό του