Νέο μήνυμα εξέδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους για την εκεχειρία. Στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Volodymyr Zelensky, ανέφερε πως «Όταν έβαζα υποψηφιότητα για πρόεδρος, έλεγα ότι ο καθένας μας είναι πρόεδρος. Γιατί όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την χώρα μας. Για την όμορφη Ουκρανία μας. Και τώρα συνέβη ο καθένας μας να είναι πολεμιστής. Ένας πολεμιστής από τη θέση του. Και είμαι σίγουρος ότι ο καθένας μας θα κερδίσει. Δόξα στην Ουκρανία!».

    Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα για ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε: «Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενταχθεί άμεσα η Ουκρανία με νέα ειδική διαδικασία. Είμαστε ευγνώμονες στους συνεργάτες μας που είναι μαζί μας. Στόχος μας όμως είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και, το πιο σημαντικό, να είμαστε ίσοι».

    Zelensky: Πώς κατάφερε να αλλάξει την απάντηση της Δύσης στη Ρωσία

    Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων πως  Ουκρανοί κρατούμενοι «με εμπειρία σε πολεμικές επιχειρήσεις» θα απελευθερωθούν βάσει στρατιωτικού νόμου από την κράτηση τους, ενώ παράλληλα αίρονται όλες οι κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί.

    «Λήφθηκε μια ηθικά δύσκολη απόφαση – σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, μαχητές Ουκρανοί με πραγματική εμπειρία μάχης θα αποφυλακιστούν και θα μπορούν να εξιλεωθούν για την ενοχή τους»

    Διευκρίνισε, ακόμα, ότι «όλες οι κυρώσεις αίρονται από έναν αριθμό ατόμων, συμμετεχόντων στην έκτακη επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ντονμπάς. Σώστε τις ζωές σας και φύγετε».

    Ο Volodymyr Zelensky, πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής, έχουν χάσει τη ζωή τους 4.500 Ρώσοι στρατιώτες.

    Τέλος, απηύθηνε έκκληση στην Ε.Ε., να επιτρέψει στην Ουκρανία να γίνει μέλος της άμεσα, μέσα από ειδικές διαδικασίες, αφού ένα τέτοιο γεγονός θα προστατέψει την χώρα από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

    «Στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με τους Ευρωπαίους και – το πιο σημαντικό – να είμαστε ίσοι με εκείνους. Είμαι σίγουρος πως αυτό είναι το δίκαιο. Είμαι σίγουρος πως μας αξίζει».