Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η επίθεση στην J. K. Rowling
    2. Η εξάλειψη του βιολογικού φύλου

    Η Αμερική μέσα σε δύο αιώνες κατόρθωσε να γίνει μια μοντέρνα αυτοκρατορία από το τίποτα. Κι όμως από αυτό το χωρίς προηγούμενο ύψος, τα τελευταία χρόνια έχει παραδοθεί στην απόλυτη τρέλα που μεταδίδεται σε όλο τον δυτικό κόσμο σαν ανεξέλεγκτη πυρκαγιά. Οι Πολιτικές Ταυτότητας (Identity Politics) και το transpolitics είναι ένα από τα σπίρτα που την άναψαν.

    Η πρόθεση των Πολιτικών Ταυτότητας είναι ευγενής: να ανα-γνωριστούν στις μειονότητες πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, να σταματήσουν να στιγματίζονται ως κατώτερες και να ασκηθεί κριτική στις παράλογες γενικεύσεις που πηγάζουν από βιολογικές, εθνικές ή και θρησκευτικές διαφορές και προκαταλήψεις. Οι περισσότεροι μπορούμε να συμφωνήσουμε χωρίς δυσκολία με αυτές τις αρχές.

    Η Transgenderism (Διεμ-φυλικότητα/Διεμφυλισμός) που θα αναφέρεται στο κείμενο για συντομία ΚΤΔ (Κίνημα Τρανς Δικαιωμάτων) δεν αρκείται ωστόσο στην κατάκτηση των δικαιωμάτων, στο τέλος των προκαταλήψεων και στην αναγνώριση των τρανς προσώπων αλλά θεωρεί ως απόλυτη αλήθεια ότι το φύλο είναι θέμα ταυτότητας και όχι βιολογίας. Όποιος δεν υιοθετεί αυτή την άποψη, όποιος πιστεύει δηλαδή ότι υπάρχουν βιολογικά φύλα, αρσενικό και θηλυκό, καταγράφεται αμέσως στους τρανσφοβικούς εχθρούς.

    Πάμε πάλι. Το ΚΤΔ που στηρίζεται από προοδευτικούς, αριστερούς, κατεστημένο, μίντια, κυβερνήσεις, πολιτικούς, τράπεζες, πολυεθνικές και ακτιβιστές αναδεικνύεται ως μία από τις πιο σκληροπυρηνικές ιδεολογίες όλων των εποχών και ακραία μισογυνικό: το να έχεις γεννηθεί γυναίκα δεν σημαίνει τίποτα.

    Τα παραδείγματα που ακολουθούν δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις αυτής της προσπάθειας να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε και σκεφτόμαστε αλλά είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα μιας εκστρατείας λογοκρισίας, φανατισμού και παράνοιας. Όποιος σκέφτεται, κρίνει, ανα-ρωτιέται, διαφοροποιείται, ή προτάσσει μια άλλη άποψη θεωρείται εχθρός, διώκεται αμείλικτα και απαιτείται η σιωπή του.

    Η επίθεση στην J. K. Rowling

    Κανένα λογοτεχνικό πρόσωπο δεν έχει απειληθεί, διασυρθεί και διαπομπευθεί με τέτοια μανία και μίσος τα τελευταία χρόνια ενώ πολιτικοί, μίντια και διανοούμενοι σωπαίνουν. Η J.K. Rowling δεν έχει πάρει Νόμπελ και κάποιοι πιθανόν να μην τη θεωρούν σπουδαία λογοτεχνικά αλλά είναι μια σημαντική συγγραφέας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι μία από τις σταρ της ποπ κουλτούρας και αποτελεί το πιο επιτυχημένο εξαγώγιμο πρόσωπο της Βρετανικής κουλτούρας. Πώς η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών όλου του κόσμου εδώ και δύο χρόνια μεταμορφώθηκε στο πιο μισητό πρόσωπο της σύγχρονης κουλτούρας;

    Γιατί τόλμησε να πει ότι υπάρχουν βιολογικές διαφορές ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες. Γιατί έγραψε στο λογαριασμό της στο tweeter ότι απανθρωποποιείς τις γυναίκες όταν τις εξαφανίζεις με χαρακτηρισμούς όπως «άνθρωποι με έμμηνο ρύση» που προσπαθούν να επιβάλλουν τρανς ακτιβιστές. Έγραψε μάλιστα κι ένα εξαιρετικό δοκίμιο για τις τρανς που δημοσιεύτηκε το 2020 υπέρ των δικαιωμάτων τους και εναντίον του στιγματισμού τους.

    Σε αυτό έλεγε επίσης ότι αφού το φύλο της γέννησής σου είναι αρσενικό τότε είσαι αρσενικό και δεν πρέπει να μπαίνεις σε χώρους που είναι αποκλειστικά για γυναίκες: σε αποδυτήρια, σε γυναικείες φυλακές, ή σε καταφύγια γυναικών που βιάστηκαν ή κακοποιήθηκαν. Μέχρι πριν πέντε χρόνια κανείς δεν θα αντιδρούσε σε αυτές τις απόψεις, θα φαίνονταν κιόλας παράξενες αν τις διατύπωνες γιατί ήταν αυτονόητες. Όχι πια.

    Η επίθεση που δέχεται η Ρόουλινγκ είναι πρωτοφανής: κατηγορείται ως τρανσφοβική, τα βιβλία της καίγονται σε δημόσιες συγκεντρώσεις, ομάδες απαιτούν μποϊκοτάζ των βιβλίων και των ταινιών του Harry Potter, οι απειλές κατά της ζωής της είναι καθημερινές, τα χιλιάδες μηνύματα που της στέλνουν στο Twitter είναι τρομακτικά.

    Η παρανοϊκή οργή εναντίον της Rowling συνεχίζεται ακάθεκτη. Στο reunion του HBO Max πριν μερικές εβδομάδες για τα 20 χρόνια από την πρώτη ταινία του Harry Potter δεν προσκλήθηκε καν. Απλώς προβλήθηκε ένα βίντεο από δηλώσεις της από το 2019. Ο Daniel Radcliffe, η Emma Watson που με δηλώσεις τους τάχθηκαν κατά των απόψεών της– και ο Rupert Grint ήταν εκεί, αλλά η γυναίκα που τους έκανε παγκόσμιους σταρ δεν ήταν. Κι ύστερα, στο τέλος Νοεμβρίου, μια ομάδα από τρανς πήγε έξω από το σπίτι της και ανέβασε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται επίτηδες η οδός και ο αριθμός.

    Η Rowling απάντησε: «Πιστεύουν ότι ο εκφοβισμός θα με κάνει να σταματήσω να μιλάω για τα δικαιώματα των γυναικών που βασίζονται στο φύλο. Θα έπρεπε να ξέρουν ότι έχω δεχτεί τόσες πολλές απειλές για τη ζωή μου που θα μπορούσα να τις κάνω ταπετσαρία σε όλο το σπίτι και αυτό δεν με σταμάτησε από το να μιλάω».

    Lia Thomas: 16 συμφοιτήτριες της υπογράφουν επιστολή για να μην αγωνίζεται σε γυναικεία αγωνίσματα η τρανς κολυμβήτρια

    Η εξάλειψη του βιολογικού φύλου

    «Το φύλο πρέπει να αφαιρεθεί ως νομική ονομασία στο δημόσιο μέρος των πιστοποιητικών γέννησης», ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2021 η Αμερικανική Ιατρική Ένωση (AMA). «Η απαίτησή του μπορεί να δημιουργήσει διακρίσεις και επιβάρυνση σε άτομα των οποίων η τρέχουσα ταυτότητα φύλου δεν συνάδει με τον προσδιορισμό τους κατά τη γέννηση και συγκεκριμένα όταν εγγράφονται στο σχολείο ή στον αθλητισμό, υιοθετούν ή παντρεύονται».

    Αυτή η παράλογη εμμονή με την εξάλειψη του βιολογικού φύλου κερδίζει τις μάχες παντού. Απορρίπτοντας μακροχρόνιες επιστημονικές γνώσεις, τόσο το Nature, (Βρετανικό επιστημονικό περιοδικό κι από τα εγκυρότερα του πλανήτη) και το Scientific American, (ένα Αμερικανικό δημοφιλές επιστημονικό περιοδικό) αρνήθηκαν ότι «υπάρχουν σαφή κριτήρια για την ταξινό-μηση των ανθρώπων ως αρσενικών και θηλυκών».

    Στη σειρά μπήκε και ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος. Στον οδηγό του για «γλώσσα χωρίς αποκλεισμούς», συμβουλεύει τα μέλη του να χρησιμοποιούν τον όρο «έγκυες» αντί για «έγκυες γυναίκες» ενώ το Σεπτέμβριο του 2021 το ιατρικό περιοδικό κύρους Lancet χαρακτήρισε τις γυναίκες «σώματα με κόλπους».

    Ακόμη και στον επιστημονικό, ιατρικό τομέα η βιολογική πραγμα-τικότητα θυσιάζεται στο βωμό της τρανσέξουαλ ιδεολογίας. «Ιστορικά, η ανατομία και η φυσιολογία των σωμάτων με κόλπους έχουν παραμεληθεί», ανέφερε το περιοδικό πυροδοτώντας αντιδράσεις και αποδοκιμασίες από ορισμένους ακαδημαϊκούς με αποτέλεσμα ο αρχισυντάκτης του περιοδικού να ζητήσει συγγνώμη για το ατόπημα. Ωστόσο λέξεις όπως «γυναίκα», «μητέρα», «θηλασμός» αφαιρούνται από τα επίσημα έγγραφα γιατί προσβάλλουν έναν απειροελάχιστο αριθμό ακτιβιστών που πιστεύουν ότι η ενόχλησή τους έχει μεγαλύτερη σημασία από τη γλώσσα και τις γυναίκες.

    * Το παρόν κείμενο είναι απόσπασμα από το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο 3ο τεύχος του Nitro που κυκλοφορεί στα περίπτερα