Το ότι ο μέσος Έλληνας είναι ένα κινούμενο σκουπίδι, μια παραγωγή βρώμας οπουδήποτε και αν βρεθεί, δε χρειάζεται να ειπωθεί από μένα. Και δε χρειάζεται να τονιστεί πως ελάχιστοι εξαιρούνται απ΄αυτόν τον γενικό κανόνα. Διαμαρτυρόμαστε για τα πάντα γύρω μας, αλλά δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μολύνουμε τον ίδιο μας τον τόπο. Μια φωτογραφία από την παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο, όπου κάνει ηλιοθεραπεία ένας λοφίσκος από σκουπίδια, τα λέει όλα για τη σάπια μας την κούτρα.

    Όπου κι αν κοιτάξεις στις γειτονιές, θα δεις το πέρασμα του σκουπιδιού Έλληνα: πεταμένα κουτάκια αναψυκτικών από ανήλικα και απαίδευτα που οι γονείς τους είναι τόσο ανίκανοι, ώστε δεν έκατσα να τους εξηγήσουν την αξία του να πετάς τους ρύπους σου στους κάδους που έχουν φτιαχτεί για να τους μαζεύουν, γόπες τσιγάρων κατά μήκος των δρόμων και των πεζοδρομίων, αλλά κυρίως σε στοίβες στα πέριξ των κορμών των δέντρων και πλαστικά ποτήρια αφημένα από δω κι από κει.

    Εδώ βλέπεις πολύ συχνά να βρίσκονται σε απόσταση 2 μέτρων από κάδους σκουπιδιών και η πρώτη τους επιλογή είναι να πετάξουν στο πεζοδρόμιο το σκουπίδι τους. Και μετά αυτοί οι τύποι θα μιλάνε για πατριωτισμό, σεβασμό προς την πατρίδα, για ξεφτίλες πολιτικούς, για κράτος που δε μεριμνά και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο…Για πηγαίντε ομορφιές μου στη Γερμανία να πετάξετε τα τσιγάρα σας ή να μην έχετε συνείδηση γύρω από τα σκουπίδια και θα δείτε τα ωραία 300άρια πρόστιμα να σας σκάνε σωρηδόν.

    Φωτογραφία: Μιχαήλ Μπάκας

    Εκεί όμως που πραγματικά φτάνω εκτός ορίων, είναι όταν βλέπω τσιγάρο αναμμένο στην παραλία. «Έχω έρθει να χαλαρώσω στην ξαπλώστρα, να πιω τη μπύρα μου και να κάνω το τσιγάρο μου, δε θα σε ρωτήσω κιόλας». Αυτή η αδίστακτα εγωιστική σκέψη κυκλοφορεί στο μυαλό του μέσου ούγκανου που θέλει να πουλήσει τη μούρη του και τη μαγκιά του. Κι αν δεν είναι τσιγάρο, θα είναι πούρο σε κάποια παραλία της Μυκόνου.

    Αφού καπνίζεις που καπνίζεις στην παραλία, γιατί δεν πας καλύτερα να ανάψεις το τσιγάρο σου πάνω ακριβώς από τη θάλασσα και να στάξεις και τη στάχτη σου; Και μετά, αφού το κάνεις, βούτα με το στόμα ανοιχτό, μπας και σου μπει η στάχτη στο στόμα και είμαστε ένας σκουπιδαραίος λιγότερος σε τούτη τη χώρα…

    Δεν ξέρω ακριβώς ποιο είναι το νομικό πλαίσιο, αλλά θα πρέπει σε αυτή τη στάνη που αποκαλείται Ελλάδα, να οριστούν πρόστιμα χιλιάρικου και πάνω για όποιον καπνίζει κοντά σε φυσικό περιβάλλον. Όχι μόνο δάσος, αλλά και παραλία. Και να υπάρχει γραμμή καταγγελιών που να λειτουργεί σωστά και να στέλνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κλιμάκια αστυνομικών να επιβάλλουν τα πρόστιμα και να φτάσουν μέχρι και σε κλείσιμο των beach bars για καμιά εβδομάδα, για να μάθει ο ιδιοκτήτης να μην επιβλέπει στην παραλία που έχει επινοικιάσει.

    Αν βάλεις τη χούφτα σου στην άμμο, ανάμεσα στα πετραδάκια και την άμμο, θα βρεις άνετα ένα πλαστικό περιτύλιγμα από καλαμάκι, 2-3 γόπες και μπορεί και κανένα καπάκι από νερό. Ο Έλληνας είναι μαθημένος να βιάζει συστηματικά τον τόπο του, αλλά αν το κάνει το κράτος στο δικό του σπίτι, τότε εξανίσταται.

    Τσιγάρο σε παραλία είναι μόλυνση. Όσο κι αν μαζεύεις τις γόπες σου και τις πετάς σε μπουκαλάκι ή ειδικό δοχείο, ένα φύσημα του αέρα αρκεί για να πετάξει την κάφτρα στις 4 μεριές του ορίζοντα και να μπει στο νερό ή να την φάω στη μάπα εγώ που κάθομαι δίπλα σου και πρέπει να ανεχτώ να μου φυσάς τον καπνό.

    Πριν μερικά χρόνια, είχε οριστεί στις παραλίες ενός νησιού, θαρρώ ήταν η Αστυπάλαια, να υπάρξουν ειδικοί χώροι για τους καπνιστές στην παραλία. Εννοείται πως είχαν υπάρξει αντιδράσεις και γκρίνιαζαν οι βρωμιάρηδες καπνιστές. Ούτε αυτό πρέπει. Κανένας καπνιστής σε παραλία. Αν θες να καπνίσεις, τράβα κάτσε στο beach bar και κάνε 40 πακέτα στην καθισιά σου. Όσο είσαι πάνω στην άμμο, θα σέβεσαι τους γύρω σου που δε γουστάρουν να εισπνέουν καπνό και θα σέβεσαι και το φυσικό περιβάλλον που δε σου χρωστάει τίποτα να σε ανέχεται όσο ζεις.

    Πολλές είναι οι λάθος αντιλήψεις σε τούτη τη θλιβερή γωνιά του πλανήτη, όπου έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε τόση ομορφιά και την μετατρέπουμε σε οχετό. Ακόμα και το ίδιο το Ναυάγιο, έγινε διάσημο γιατί έχει πάνω του την ανθρώπινη σκουριά, ένα μεγάλο ανθρώπινο περίττωμα που το ξέβρασε εκεί η θάλασσα.

    Όλες οι λάθος αντιλήψεις, όλη η προβληματική νοοτροπία του Έλληνα ξεκινάει απ΄αυτή την αντίληψη που έγινε γονίδιο, βιολογικό κληροδότημα από τους επαναστάτες του ’21. Εμείς σώσαμε την πατρίδα, η πατρίδα θα μας χρωστάει εφ΄όρου ζωής, δώστε μας θέσεις στο δημόσιο, σταθερό μισθό, καμιά 10αριά στρέμματα γης και μην τολμήσετε να μας ζητήσετε να πληρώσουμε φόρους ή να λογοδοτήσουμε πουθενά.

    Για ρωτήστε όλους τους εθνικούς ευεργέτες τύπου Ζάππα και Αρσάκη, πόσο απέφευγαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά την Τουρκοκρατία γιατί δεν ήθελαν να δουν που πάνε οι δωρεές τους και να μετανιώσουν που βοήθησαν τους Έλληνες…

    Ε, αυτό το πράγμα διαιωνίζεται και δεν βλέπω να φτάνει ποτέ στο τέλος του, όσο κι αν κάποιοι λίγοι φωνάζουμε και λέμε ότι ο πατριωτισμός δεν είναι στα λόγια και στο μίσος προς οτιδήποτε ξένο. Ο πατριωτισμός είναι στο να αγαπάς κάθε εκατοστό αυτής της γης που πατάς, να την σέβεσαι και να την αντιμετωπίζεις σαν να είναι αυτή που σου δίνει ζωή. Γιατί αυτή σου δίνει ζωή.

    * Photo credit: Designed by Freepik/ Environmental pollution photo created by freepik – www.freepik.com

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Είναι κάποιος υποχρεωμένος να γνωρίζει τι κάνει ο Μάρκος Σεφερλής;

    Τα ερωτικά μας προβλήματα «περνάνε από τον καναπέ» των celebrities και των Youtubers – Είμαστε στην εποχή της απόλυτης διεπαφής;

    Μια unpopular αλήθεια για τη Μύκονο που εκθέτει τις διαρκείς κατηγορίες εις βάρος της