Πίνακας Περιεχομένων
    1. Δύσκολα δε θα βρεθεί στο στόχαστρο ο Λευτέρης Πετρούνιας

    Κοιτάτε να δείτε πως τα φέρνει η ρημάδα η μοίρα… Μόλις τον περασμένο Αύγουστο σκιζόταν κόσμος και κοσμάκης στα social media για να δείξει η ΕΡΤ την προσπάθεια που έκανε ο Λευτέρης Πετρούνιας στον τελικό και να μην προτιμήσει τη Σάκκαρη που «είναι η γκόμενα του γιου του πρωθυπουργού». Ε, δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός και το έχουν φράξει ήδη οι στοιχηματικές πως οι ίδιοι άνθρωποι που μιλούσαν για την ποιότητα του χαρακτήρα του Έλληνα πρωταθλητή, τώρα θα τον αποκαλούν με λιγότερο τιμητικές λέξεις.

    Ποιος ο λόγος; Μα φυσικά οι δηλώσεις που έκανε ο Λευτέρης Πετρούνιας στις κάμερες για τα περιστατικά βίας και κακοποίησης που έχουν καταγγελθεί στον χώρο του αθλητισμού.

    «Ο πρωταθλητισμός είναι ένας πολύ σκληρός κλάδος. Από κει και πέρα, εάν υπήρξαν, εάν, εάν υπήρξαν γιατί δεν είμαι σίγουρος… Δεν έχω δει κάτι, μεμονωμένα περιστατικά, λυπάμαι πολύ. Όμως δεν έχω δει κάποιον αθλητή που βρίσκεται στην επιφάνεια και έχει «τα φώτα πάνω του» ή έχει μάλλον καταφέρει να υλοποιήσει τους στόχους του να έχει κάποιο τέτοιου είδους παράπονο. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό».

    Δύσκολα δε θα βρεθεί στο στόχαστρο ο Λευτέρης Πετρούνιας

    Για κάποιον άνθρωπο που δημιουργεί εικονίσματα στο μυαλό του – και ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι σίγουρα ένα εικόνισμα για όλη την Ελλάδα – είναι δύσκολο να αποδεχτεί κάποιος τις πιο πιθανές ερμηνείες των ασαφών, είναι η αλήθεια, δηλώσεων του.

    Δεν παίρνει κάποια θέση, δεν καταδικάζει απόλυτα και αυτό δυσκολεύει αρκετά την στάση του ακροατή. Είναι ενδεικτική η παγωμάρα με την οποία η Σταματίνα Τσιμτσιλή σχολιάζει τις δηλώσεις, δίχως να θέλει να τον στήσει στον τοίχο. Βάζει μια άνω τελεία στον σχολιασμό και πάει παρακάτω, ενδεχομένως γιατί δεν θέλει να πιστέψει ότι ο Λευτέρης Πετρούνιας κάνει «ξέπλυμα».

    Είναι οι δηλώσεις του μια τέτοια περίπτωση; Μάλλον όχι. Όχι μόνο γιατί το μέσα μας αρνείται να πιστέψει ότι ο Λευτέρης Πετρούνιας θα μπορούσε να κάνει ποτέ κάτι τέτοιο. Αλλά και γιατί υπάρχουν δύο στοιχεία που, ελπίζοντας να ισχύουν, το δικαιολογούν.

    Πρώτον, η διαρκής χρήση του «αν» δεν είναι δείγμα αμφισβήτησης των καταγγελιών στο χώρο του αθλητισμού, για τον οποίο καλείται να μιλήσει. Είναι περισσότερο σεβασμός στη δικαιοσύνη. Δεν είναι δική του δουλειά να μιλήσει για συγκεκριμένες περιπτώσεις, για τις οποίες θα αποφανθεί η δικαιοσύνη. Γι΄αυτό λέει ότι για όσα μπορεί να έχουν συμβεί, λυπάται πολύ. Είναι σίγουρα τραγικό λάθος ότι φαίνεται να αγνοεί τη Σοφία Μπεκατώρου. Αλλά, ας ελπίσουμε, ούτε αυτό να ισχύει.

    Το δεύτερο στοιχείο είναι το δεύτερο σκέλος της πρότασης του. Η ανάγνωση που (πάλι ελπίζουμε να) είναι πιθανότερη αφορά σε δύο πράγματα. Από τη μία φαίνεται ο Λευτέρης Πετρούνιας να αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχουν περιστατικά επιβολής εξουσίας με σεξουαλικό αντάλλαγμα που έγιναν αποδεκτά από αθλητές και αθλήτριες ώστε να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο. Από την άλλη, ίσως να εννοεί πως υπάρχουν αθλητές που δεν τους επετράπη να διεκδικήσουν κάτι επειδή δεν ενέδωσαν σε σεξουαλικές προτάσεις.

    Και πάλι όμως, αυτή είναι η προσωπική μας ανάγνωση, με αρκετούς ευσεβείς πόθους μέσα, αφού δεν γίνεται να παραμεριστεί το μέχρι στιγμής συναίσθημα που έχει κατακτήσει ο Λευτέρης Πετρούνιας.

    Σίγουρα πάντως ο Έλληνας πρωταθλητής δεν τη γλύτωσε την κριτική και προέβη σε επανορθωτική ή επεξηγηματική δήλωση που, δυστυχώς, δεν διευκρίνιζε τι μπορεί να εννοούσε. Ήταν μια δήλωση του στυλ «έκανα χοντρή πατάτα, ας το ρίξω στα μίντια ότι την αλλοίωσαν».