Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η ανάρτηση που έκανε ο κ. Σκέρτσος
    2. Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ όποιος ασκεί κριτική με επιχειρήματα

    Η προσπάθεια της κυβέρνησης και του κράτους να πείσουν τους διχασμένους ως προς το εμβόλιο, είναι σε υψηλά επίπεδα το τελευταίο διάστημα. Όταν όμως εμφανίζονται δηλώσεις όπως αυτές που έκανε ο κ. Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας, δυσχεραίνει αυτή η προσπάθεια.

    Ένα μεγάλο ζήτημα που έχει αναδειχθεί σε αυτούς τους 21 μήνες της πανδημίας, είναι η εμπιστοσύνη προς το κυβερνητικό σχέδιο. Αν και το σχέδιο ως προς τα εμβόλια είναι σωστό, ο τρόπος που το πλασάρουν, η ρητορική γύρω απ΄αυτό, προκαλεί δυσπιστία και δίκαιη ενόχληση. Για παράδειγμα, ο διαχωρισμός της εκκλησίας από κάθε οριζόντιο μέτρο, είναι κάτι που δεν βοηθάει στο να πειστεί ο αμφιταλαντευόμενος για να κάνει το εμβόλιο.

    Το διαρκές χάος στα μέσα μεταφοράς και η αυξανόμενη καθυστέρηση, ειδικά στη μπλε γραμμή του μετρό, δεν βοηθάει στο να πει ο μέσος πολίτης ότι το επιτελικό κράτος προσπαθεί για να μειώσει τις εστίες υπερμετάδοσης.

    Κι όταν το σχέδιο έχει και κάποια οξύμωρα σχήματα, τότε γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η διαδικασία πειθούς. Πώς γίνεται για παράδειγμα ένας εμβολιασμένος να σερβίρεται σε μαγαζιά από ανεμβολίαστους; Πώς γίνεται να ελέγχεται από ανεμβολίαστους αστυνομικούς; Πώς γίνεται να μην υπάρχει υποχρεωτικότητα στο στράτευμα, αφού σε κάθε στρατιωτική μονάδα γίνεται της παρατυπίας το κάγκελο ως προς το πρωτόκολλο κορωνοϊού και δη σε μονάδες εκπαίδευσης;

    Όταν λοιπόν συμβαίνουν αυτά και εμφανίζεται ο κ. Άκης Σκέρτσος να λέει ότι δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι οι αστυνομικοί είναι εστία υπερμετάδοσης, γι΄αυτό δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα, μόνο εμπόδια υψώνει στο κυβερνητικό έργο. Έτι περισσότερο όταν ο κ. Σκέρτσος δεν αναγνωρίζει το ατόπημα της πρώτης δήλωσης και επανέρχεται φέρνοντας στην κουβέντα έρευνα του BBC.

    Η ανάρτηση που έκανε ο κ. Σκέρτσος

    «Οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό -εκτός από τους υγειονομικούς- και από εκπαιδευτικούς, οδηγούς λεωφορείων, νηπιαγωγούς-βρεφονηπιοκόμους, αεροσυνοδούς, ηθοποιούς, αισθητικούς, κουρείς-κομμωτές, επόπτες σίτισης, εργαζόμενους σε σωφρονιστικά καταστήματα κοκ. Για την ακρίβεια μεταξύ των 100 πολυπληθέστερων επαγγελμάτων οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στα πρώτα 50 πιο εκτεθειμένα επαγγέλματα στον κορωνοϊό.

    Αυτό δεν σημαίνει πως δεν κολλούν και δεν μεταδίδουν -κολλούν, μεταδίδουν, πρέπει να εμβολιάζονται και ταυτόχρονα να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Σημαίνει, όμως, πως σε μια δημόσια συζήτηση ιεράρχησης των επαγγελμάτων με δείκτη επικινδυνότητας/ευαλωτότητας, οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στην πρώτη σειρά.

    Μην επιχειρούν, λοιπόν, κάποιοι να δώσουν και δήθεν επιστημονικό υπόβαθρο στον δημόσιο κανιβαλισμό που έχουν στήσει διότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει. Αποκαλύπτει όμως πολύ καθαρά τα κίνητρά τους. Η κυβέρνηση -ευτυχώς για όλους μας- ασκεί πολιτική δημόσιας υγείας με επιστημονικά κριτήρια, όχι με ταξικούς ή πολιτικούς όρους στοχοποίησης συγκεκριμένων επαγγελμάτων όπως κάνει δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ για να προσκομίσει αντιπολιτευτικά οφέλη».

    Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ όποιος ασκεί κριτική με επιχειρήματα

    Τα άνωθεν μπορεί να είναι επιστημονικά τεκμήρια, αλλά η επιστήμη οφείλει να συνδέεται και με το λογικό, οφείλει να συνδέεται με το δίκαιο. Η ανάγνωση που κάνει ο κ. Σκέρτσος είναι απαγκιστρωμένη απ΄αυτό. Θα ήταν καθόλα τίμιο να βγει και να πει ότι εκφράστηκε λανθασμένα ή να μην προβεί σε δεύτερη δήλωση. Το πρόβλημα του κόσμου, όπως γράφτηκε και παραπάνω, δεν είναι το αν αποτελούν εστία υπερμετάδοσης. Είναι ότι δεν γίνεται να ελέγχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού αυτοί που δεν έχουν.

    Επίσης, καθότι είναι ένας σοβαρός πολιτικός, δεν είναι σωστή αυτή η πολωτική ρητορική του «όποιος μας κατακρίνει είναι Συριζαίος». Πέραν του ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν και άλλοι εκτός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλες πολιτικές παρατάξεις, υπάρχουν και εκείνοι που δεν ακούνε τυφλά το κόμμα που στηρίζουν. Και σε Νεοδημοκράτες ακούστηκε λάθος η τοποθέτηση που έκανε ο κ. Σκέρτσος.

    Καλώς ή κακώς, ο ελληνικός λαός δεν είναι λαός της πολιτικής ουσίας, αλλά λαός της ρητορικής. Ίσως να είναι το κληροδότημα από την αρχαιότητα. Και στη σύγχρονη εποχή πάντοτε μετράει το πώς επικοινωνείς κάτι. Ακόμα κι αν κάνεις το καλύτερο έργο, αν υπάρχει ένα ελάττωμα, μια απροσεξία που να προκαλεί δυσπιστία, κανείς δε θα σου αναγνωρίσει ποτέ τίποτα. Επιπρόσθετα, όσο σε αυτή τη χώρα αφθονούν οι Πολάκηδες, δηλώσεις όπως αυτές του κ. Σκέρτσου θα τους δίνουν βήμα να φωνάζουν περισσότερο και να καλύπτουν τη λογική.

    Είναι κατανοητό πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει με δημόσιο λόγο επιθετικά απέναντι στο στράτευμα και την αστυνομία, αφού ειδικά τους δεύτερους τους χρειάζεται για να κάνουν τους ελέγχους τήρησης του πρωτοκόλλου. Οφείλει όμως να αναγνωρίζει πως υπάρχει δικαιολογημένο αίσθημα αδικίας από έναν υγειονομικό που αναγκάζεται να εμβολιαστεί, ενώ ο αστυνομικός όχι. Σε εμάς απ΄έξω είναι εύκολο να πούμε ότι ο πρώτος έρχεται σε επαφή με ασθενείς, ο δεύτερος όχι.

    Αλλά είπαμε, πρέπει να χτίζεις γέφυρες εμπιστοσύνης για να πείσεις πως κινείσαι στη σωστή διαδρομή.