Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, κατά τη στιγμή της μετάβασης προς την Κυριακή του Πάσχα και την ώρα που υποτίθεται ότι ανακοινώνεται η ανάσταση του Χριστού, η Ελεονώρα Ζουγανέλη ανέβηκε για να ψάλλει το Χριστός Ανέστη και με πολλή χαρά ανάρτησε αυτό το βίντεο στα social media, καθώς για εκείνη ήταν, όπως φαίνεται, μια σημαντική στιγμή σύνδεσης με το θείο, με την πίστη της. Το βίντεο αυτό έκανε τον γύρο του διαδικτύου και η τραγουδίστρια βρέθηκε να κατηγορείται για τη συμπεριφορά της.

  Από εκκλησιαστικά δεν σκαμπάζω πολλά γι΄αυτό την κατηγορία για το ότι μια γυναίκα απαγορεύεται να βρεθεί σε αυτό το σημείο της εκκλησίας, όπως αναφέρουν αρκετοί, μάλλον γνώστες, δεν μπορώ να την κρίνω. Μπορώ όμως να κρίνω ότι πρόκειται για μια τυπικότητα κενή, που στερείται ουσίας και εξυπηρετεί μόνο το ούτως ή άλλως οπισθοδρομικό εκκλησιαστικό όργανο και επ΄ουδενί δεν αποτελεί κάποιο πρόβλημα για τα ίδια τα σύμβολα που απαρτίζουν αυτή τη θρησκεία που αποκαλείται χριστιανισμός.

  Δε νομίζω δηλαδή ότι υπάρχει κάποιος πιστός που να πιστεύει πραγματικά ότι ο Χριστός, η Παναγία, ο Θεός θα είχαν κάποιο πρόβλημα με την ανάγκη που εξέφρασε η Ελεονώρα Ζουγανέλη να συνδεθεί μαζί τους με αυτόν τον τρόπο. Ίσα ίσα που αν μπορούσαμε να το δώσουμε σχηματικά και με βάση αυτά που διατυμπανίζουν οι χριστιανοί και οι εκπρόσωποι της θρησκείας, οι παπάδες, θα ήταν με ανοιχτές αγκάλες γιατί θα υποδέχονταν πιο κοντά τους έναν άνθρωπο που ακολουθεί το δόγμα τους.

  Προφανώς και αυτό που νοιάζει τους κατήγορους της τραγουδίστριας είναι οι τυπικότητες και πράγματα ανούσια. Γιατί να μη σταθεί ο μέσος χριστιανός στο ότι μοιράζεται την ίδια ανάγκη σύνδεσης με τον Χριστό όπως η Ελεονώρα και να σταθεί στο ότι παρέβει έναν απαρχαιωμένο κανόνα που απαγορεύει σε μια γυναίκα να βρεθεί σε αυτό το σημείο; Γιατί να σταθεί ο μέσος χριστιανός στο ότι η Ελεονώρα Ζουγανέλη φοράει παντελόνι; Μα γιατί λατρεύει τους κανόνες και τους τύπους, όχι την ουσία. Αυτό δείχνουν οι αντιδράσεις.

  Δεν ξέρω ποιους τους όρισε όλους αυτούς face control και πορτιέρηδες στις πύλες της θρησκείας και την έχουν δει Berghain, αλλά τίποτα απ΄όλα αυτά δεν θα έπρεπε να μετράει για οποιονδήποτε μπαίνει σε μια εκκλησία, για οποιονδήποτε επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τον Θεό. Αυτό που θα έπρεπε να ενδιαφέρει, είναι εκείνο το άυλο πράγμα που σχηματίζεται όταν ένας άνθρωπος κοιτάζει ψηλά και μιλάει στον Θεό του. Κάτι που και οι πιο φανατικοί επιστήμονες έχουν παραδεχτεί και αναγνωρίσει την ανεξήγητη αύρα του.

  Αλλά όχι. Θα πρέπει κάποιοι να έχουν τον ρόλο αυτό. Να κολλάνε σε τύπους και να επισκιάζουν την ουσία των πραγμάτων. Κι οι τύποι όμως θα πρέπει κάποια στιγμή να ακολουθούν τις επιταγές της εποχής. Ειδάλλως, σιγά σιγά, χάνεται η γέφυρα με την ίδια τη θρησκεία, όποια κι αν είναι αυτή, που βασίζεται και στους κώδικες επικοινωνίας με τον κάθε πιστό.

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Madonna: Εσείς είδατε τις τρομερά προκλητικές πόζες με ανοιχτά πόδια που σόκαραν τόσο τα ελληνικά sites;

  Ηλιάνα Παπαγεωργίου στο νέο τεύχος του Nitro: «Το σεξ παίζει βασικό ρόλο στην ηλικία που βρίσκομαι»

  Βίνα Ασίκη: H «ιέρεια» της βιντεοκασέτας που πολλοί λάτρεψαν αλλά λίγοι θυμούνται