Πίνακας Περιεχομένων
    1. Γιατί δεν θα έπρεπε να βγει από το μουσείο το φόρεμα
    2. Ποιος ξέρει πώς θα ήταν η Marilyn στην εποχή των social media

    Η Kim Kardashian είχε σκοπό να κάνει πανικό στο κόκκινο χαλί του Met Gala 2022, αλλά σύμφωνα με ορισμένους κριτικούς, φαινόταν λίγη μπροστά στη θρυλική Marilyn Monroe. Η σύγκριση ήταν αναπόφευκτη, καθώς η Kim επέλεξε να βάλει το φόρεμα της Monroe, που φορούσε όταν ευχόταν «Χρόνια Πολλά» στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, John F. Kennedy, το 1962.

    Η Kim είναι γνωστή για τις υπερβολικές εμφανίσεις της, είτε επιλέγει ξανθά μαλλιά είτε ολόμαυρα ρούχα, αλλά δεν είναι όλα τα φορέματα για όλους, λένε οι κριτικοί της μόδας. Παρόλο που το Met Gala είναι μια γιορτή της μόδας, ορισμένοι περίμεναν να δουν την Kim στη λίστα των κακοντυμένων. Τελικά βρέθηκε στη λίστα των αμφιλεγόμενων εμφανίσεων, αφού το φόρεμα από μόνο του δεν είναι σίγουρα κακόγουστο.

    Η Michelle Morgan, που μελετάει για χρόνια την Monroe, επέκρινε τους επιμελητές στο μουσείο Ripley’s Believe It Or Not!, όπου φυλασσόταν το φόρεμα, επειδή επέτρεψε στην Kardashian να το φορέσει. «Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένη που βλέπω αυτό το 60χρονο, εμβληματικό φόρεμα να φοριέται δημόσια», είπε στη New York Post η συγγραφέας του The Girl: Marilyn Monroe, The Seven Year Itch, and the Birth of an Unlikely Feminist.

    Σε μια συνέντευξη στη Vogue, η Kardashian εξήγησε ότι είχε δανειστεί το φόρεμα από το μουσείο, το οποίο είχε αποκτήσει τη δημιουργία από τις δημοπρασίες Julien’s το 2016 για 4,8 εκατομμύρια δολάρια. Το φόρεμα – που αρχικά σχεδιάστηκε από τον Bob Mackie και στη συνέχεια από τον Jean Louis – είναι το πιο ακριβό που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Σε ένα δελτίο τύπου, το Ripley’s ανέφερε ότι 6.000 κρύσταλλοι το κοσμούν, με αποτέλεσμα το ρούχο να ζυγίζει περίπου έξι κιλά.

    Γιατί δεν θα έπρεπε να βγει από το μουσείο το φόρεμα

    Οι υπέρμαχοι της μόδας, μεταξύ των οποίων και η πρώην Επικεφαλής Συντηρήτρια στο Ινστιτούτο Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης, Sarah Scaturro, εξέφρασαν την οργή τους. «Όταν ήμουν επικεφαλής της συντήρησης του Ινστιτούτου Κοστουμιών, έπρεπε να απορρίψω τα αιτήματα μερικών (συμπεριλαμβανομένης της Anna Wintour) να συμπεριλάβουν αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας στη συλλογή τους. Το να φοράς ιστορικά ρούχα, είναι βλαβερό», ​​έγραψε στο Instagram.

    «Κατά τη γνώμη μου, το να βάλει η Kim το φόρεμα δεν ήταν καλή ιδέα», είπε η ιστορικός μόδας Keren Ben-Horin στο The Daily Beast. «Εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την ηθική. Η Sarah θέτει πολύ σημαντικά σημεία ότι αυτό είναι ένα ιστορικό ένδυμα που δεν πρέπει να βγει από το μουσείο. Για τους συντηρητές, υπάρχουν πολλά πράγματα που εξετάζουν ακόμη και πριν καν κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια για να αποκαταστήσουν το φόρεμα».

    Αν και είναι συνηθισμένο οι διάσημοι να φορούν παλιά ρούχα υψηλής ραπτικής ή vintage φορέματα σε εκδηλώσεις στο κόκκινο χαλί, το φόρεμα της Monroe είναι τόσο αναμφισβήτητα διάσημο, που το διακύβευμα να το βάλει στο Met Gala ήταν υψηλό. Για πολλούς, το να βλέπουν την Kim, μια περσόνα που έχει αναδειχθεί από ένα trash ριάλιτι, να περπατά στο κόκκινο χαλί με ένα τόσο ιστορικό φόρεμα ήταν προσβολή στη μνήμη της Marilyn.

    «Σέβομαι εξαιρετικά το φόρεμα και τι σημαίνει για την αμερικανική ιστορία», είπε η Kardashian στη Vogue. «Ποτέ δεν θα ήθελα να κάτσω σε αυτό ή να φάω με αυτό ή να διατρέχω οποιονδήποτε κίνδυνο να πάθει κάτι και δεν θα έχω κάνει το είδος του μακιγιάζ σώματος που κάνω συνήθως. Όλα έπρεπε να είναι συγκεκριμένα και έπρεπε να εξασκηθώ στο να ανεβαίνω τις σκάλες».

    Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το φόρεμα μπορεί να καταστράφηκε ακόμα κι από το αποσμητικό που έβαλε η Kim. Ο θρύλος λέει ότι το ρούχο ήταν τόσο στενό, που το έραψαν το φόρεμα πάνω στην Monroe για να κλείσει, πριν από την εμφάνισή της μπροστά στον Αμερικανό Πρόεδρο. Οπότε ήταν λογικό να μην κουμπώνει στην Kim, που φημίζεται για τις καμπύλες της. Επειδή δεν έκλεινε, λοιπόν, και για να μην το ζορίσουν, αποφάσισαν να τοποθετήσουν ένα γούνινο σάλι για να μην φαίνεται το άνοιγμα. Με λίγα λόγια περιφερόταν με ξεκούμπωτο φόρεμα στο κόκκινο χαλί.

    Ποιος ξέρει πώς θα ήταν η Marilyn στην εποχή των social media

    Αν αναλογιστούμε την αξία του φορέματος, το οποίο φυλασσόταν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες στο μουσείο, τότε όντως δεν θα έπρεπε να έχει φορεθεί. Αυτό είναι όμως η μια πλευρά της κατακραυγής για την οποία κάνουν λόγο οι ειδικοί, και είναι κι η σωστή. Ωστόσο, το να μειώνεται η υπόληψη μιας γυναίκας στο όνομα μιας άλλης, δεν θα έπρεπε να θεωρείται φυσιολογικό.

    Μέχρι και στην Ελλάδα, ανακηρύχθηκε trash icon, από τον Βασίλειο Κωστέτσο, ο οποίος υποστηρίζει ότι το απόλυτο θηλυκό – η Marilyn- εξευτελίζει το απόλυτο πλαστικό – Kim-. Οι δύο γυναίκες, όμως, έχουν κάτι κοινό που τις συνδέει, κι αυτό έχει να κάνει με το θέμα της ομορφιάς. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η Kim είναι το σύγχρονο πρότυπο ομορφιάς και μια από τις πιο σέξι γυναίκες του πλανήτη.

    Μπορεί να μην είναι η Marilyn, αλλά όπως εκείνη καθιέρωσε τις νόρμες, τώρα η Kardashian τις ανατρέπει. Η αυτοπεποίθηση της Marilyn και η αποδοχή που έδειχνε για το σώμα της, έκανε τους πάντες να την θαυμάσουν.

    Μπορεί η Marilyn να είχε μια πολύ πιο φυσική εμφάνιση, εκτός από το πλατινέ μαλλί, αλλά φημολογούνταν ότι έκανε επέμβαση στη μύτη. Ποτέ, όμως, δεν έκανε υπερβολές με τις πλαστικές επεμβάσεις ούτε έκανε τις γυναίκες να πιστεύουν ότι η εμφάνισή της ήταν απίθανη. Σε αυτό διαφέρει με την Kim, ωστόσο και η Marilyn αν ζούσε στο σήμερα μπορεί να είχε κατακριθεί το ίδιο με την Kim. Ήδη υπήρχαν φήμες για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, που στην σύγχρονη εποχή θα μπορούσε να θεωρηθεί trash.

    Για αυτό υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η Marilyn δεν μπορεί να συγκριθεί με την σημερινή ελίτ του Χόλιγουντ, καθώς την θεωρούν απείρως ανώτερη. Θα μπορούσε, όμως, ο δανεισμός του φορέματος της να θεωρηθεί ως τιμή στην αείμνηστη ηθοποιό και μια μοναδική στιγμή της μόδας, κι όχι απλά ένας τρόπος για να βγει η Kim στα πρωτοσέλιδα. Σίγουρα κάποιες στιγμές που έχουν μείνει ανεξίτηλες στον χρόνο δεν μπορεί κανείς να τις αναβιώσει, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαγορευτικό ή κατακριτέο να γίνει κάποια αναφορά σε αυτές.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kim Kardashian (@kimkardashian)

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    The struggle is real: Η Kim Kardashian χρειάστηκε βοήθεια για να περπατήσει με το φόρεμα στο Met Gala

    Met Gala 2022: Η μεγάλη βραδιά μόδας επέστρεψε – Οι εμφανίσεις που εντυπωσίασαν περισσότερο

    Kim Kardashian: Ιστορική η εμφάνισή της στο Met Gala 2022 με το θρυλικό φόρεμα της Marilyn Monroe από το 1962