Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η Ευρώπη παρασύρθηκε από τη σιγουριά πως ο Putin δε θα επιτεθεί στην Ουκρανία
    2. Εμείς περιμένουμε ακόμα τον Putin να μας σώσει από τα μνημόνια
    3. Πώς να μείνουμε αμέτοχοι σε πόλεμο που υπάρχουν νεκροί Έλληνες;

    Είμαστε πάλι μια γραφική εξαίρεση. Δε μπορώ να την αναφέρω σαν βλακώδη ή σαν ανιστόρητη, αλλά είμαστε μάλλον η χώρα που δείχνει κυρίως μέσα από social media, αλλά και από κόμματα, τη διάθεση να ρίξουμε ισότιμα την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και στη Δύση και στον Putin. Ότι η Δύση, μετά την πτώση του Τείχους βρίσκοντας τη Ρωσία σε πλήρη διάλυση, προχώρησε σε ίσως και ταπεινωτικές πολιτικές απέναντι της, είναι γεγονός.

    Οι υποσχέσεις που έδωσε ο Bush ο πρεσβύτερος στον Gorbachev – ο οποίος ήταν η μοναδική δημοκρατική έκλαμψη στη Ρωσία μετά από αιώνες – αλλά και οι υποσχέσεις που δόθηκαν στον Putin όταν είχε μόλις αναλάβει την εξουσία, δεν τηρήθηκαν. Το NATO προχώρησε στην απορρόφηση κρατών που ήταν σε απόσταση αναπνοής από τη Ρωσία.

    Όμως το ΝΑΤΟ, εδώ και χρόνια, είναι σαν να μην υπάρχει. Όπως το χαρακτήρισε ο Macron «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό». Αντίστροφα όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε ποτέ να προχωρήσει στη συγκρότηση ευρωπαϊκού στρατού, πιστεύοντας αφελώς ότι η οικονομική ανάπτυξη και εξάπλωση του καπιταλισμού και στη Ρωσία, θα φέρει την αιώνια ειρήνη. Όποια προσπάθεια κι αν έγινε, σαμποταρίστηκε από τη Γερμανία. Και την ίδια στιγμή, η Αμερική είναι στην πιο αδύναμη φάση της.

    Έχει αποσυρθεί από παντού, τρέμει μόνο απέναντι στην Κίνα, που κατακτά οικονομικά τη μια περιοχή μετά την άλλη και που ο Biden φοβάται την οποιαδήποτε πολεμική εμπλοκή, δεδομένου ότι η αμερικάνικη κοινή γνώμη δε θέλει τον θάνατο ούτε ενός στρατιώτη ακόμα. Και έρχονται εκλογές στη Γερουσία, που αν τις χάσει, πολύ δύσκολα θα κυβερνήσει τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του. Και βλέπω κανέναν Trump να μας κάθεται ξανά στο σβέρκο. Εκεί να δω τους δικαιωματιστές και τους ουδέτερους.

    Ουκρανία: Ποια η ιστορία του μεγαλύτερου αεροπλάνου στον κόσμο που καταστράφηκε από τους Ρώσους

    Η Ευρώπη παρασύρθηκε από τη σιγουριά πως ο Putin δε θα επιτεθεί στην Ουκρανία

    Ως εδώ, μπορούν να συμφωνήσουν όλοι. Όμως, πρέπει να συμφωνήσουμε και στο ότι ο Putin εδώ και χρόνια, τόσο το 2008 στη Γεωργία που προχώρησε στην απόσχιση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, κάνοντας τες δορυφόρους του, όσο και το 2014 που έκανε την προσάρτηση της Κριμαίας, έχει δείξει επεκτατικές διαθέσεις. Και εννοείται ότι έχει μετατρέψει σε δορυφόρο τη Λευκορωσία, η οποία απ΄ό,τι διαβάζω σήμερα, ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα εισβολής στην Ουκρανία.

    Την ίδια στιγμή, συμπεριφέρεται και στον διεθνή χώρο, αλλά και στη Ρωσία, σαν μπράβος. Ποτέ η Ρωσία, είτε επί τσάρων είτε επί Ε.Σ.Σ.Δ., δεν είχε δημοκρατία. Οι άνθρωποι εκεί, δεν έτυχαν αυτού του θείου δώρου. Ο αυταρχισμός και ο φασισμός είναι σαν να έχει περάσει στο DNA των κυβερνώντων. Το ίδιο βέβαια, συμβαίνει και στην Κίνα. Από την εποχή των αυτοκρατόρων μέχρι τον Mao, δεν είναι τυχαίο ότι τόσο το σοβιετικό καθεστώς όσο και οι Κινέζοι, έχουν εξολοθρεύσει δεκάδες εκατομμύρια συμπολιτών τους, κοντράροντας και ξεπερνώντας σε νούμερα τον Χίτλερ.

    Οι περισσότεροι διεθνείς, σοβαροί αναλυτές, προέβλεπαν εδώ και μήνες ότι ο Putin δε θα πήγαινε σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Πίστευαν ότι με την πίεση του πολέμου και τον αποκλεισμό της Ουκρανίας, θα μπορούσε να καταφέρει ο Putin πολιτικά και διπλωματικά αυτό που επιθυμούσε, δηλαδή να μην νατοποιηθεί ποτέ η Ουκρανία. Κι αυτό είναι κάτι που διαφαινόταν πια. Και κατά τη γνώμη μου θα ήταν λάθος για την Ουκρανία να μπει στο ΝΑΤΟ.

    Όπως είχε προβλέψει ο μετρ της διεθνούς πολιτικής Henry Kisinger, αυτό δεν έπρεπε να γίνει ποτέ, ενώ αντίθετα έπρεπε η Ουκρανία να προσχωρήσει άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή με έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια. Εκεί ο Putin δε θα μπορούσε να ψάξει αφορμή.

    Ρωσία: Ξεμένει από καύσιμα και φαγητό ο στρατός της – Σόκαρε τον Putin η αντίσταση των Ουκρανών

    Εμείς περιμένουμε ακόμα τον Putin να μας σώσει από τα μνημόνια

    Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, νομίζω μόνο στην Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό, που στα όνειρα τους ή σε κάποια εξωσωματική πτήση, φαντάζονται ότι η Ρωσία είναι κάποιου τύπου σοσιαλιστικό καθεστώς. Η Ρωσία έχει τον πιο αυταρχικό – μαζί με την Κίνα – και σκληρό καπιταλισμό, μοιρασμένο σε ολιγάρχες που πριν ήταν από μανάβηδες μέχρi ταβερνιάρηδες, τους οποίους έκανε δισεκατομμυριούχους ο Putin, για να επιστρέφουν τα λεφτά σε αυτόν και σε παράνομες δραστηριότητες της Ρωσίας (μέχρι και εξοπλισμό εγκληματικών μισθοφορικών ομάδων όπως η Wagner).

    Αυτό το κατάλαβε καλά στο πετσί του ο Αλέξης Τσίπρας, όταν είχε πάει με τον Λαφαζάνη το 2015 να ζητήσουν βοήθεια από τη Ρωσία ενάντια στους Ευρωπαίους, για να σωθούμε από τα μνημόνια. Υπενθυμίζω ότι ακόμα και την ημέρα των τελικών συνομιλιών με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, υπήρξε τηλεφωνική τους επικοινωνία, με τα ρεπορτάζ να αναφέρουν ότι ο Τσίπρας αναζητούσε τις προοπτικές για το μέλλον της Ελλάδας εκτός Ε.Ε. Η πόρτα που έφαγαν, πονάει ακόμα στα μούτρα. Και το όνειρο έσβησε με το πρώτο ξύπνημα.

    Στο φινάλε και ιστορικά, οι Ρώσοι μόνο μας παραμύθιαζαν. Η βοήθεια που είχαμε σε όλα αυτά τα χρόνια, ήταν μόνο από την Ευρώπη.

    Διαβάζω γελοιότητες ότι δεν έπρεπε να στείλει εξοπλισμό ο Μητσοτάκης στην Ουκρανία για να μη θυμώσει ο Putin. Το είπε ο Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, η Ελλάδα θα ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που δεν θα έστελνε, διαχωρίζοντας τη θέση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις χώρες της Ευρώπης!

    Όπως είπε ο γνωστός παπαρολόγος Βαρουφάκης, θα έπρεπε να γίνουμε ουδέτεροι, όπως η Φινλανδία. Και το λέει για μια χώρα η οποία είναι στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και συνορεύει με το κράτος του Erdogan, ο οποίος κυβερνά σαν να έχει βγει από την ίδια μήτρα που γέννησε τον Putin. Δηλαδή εμείς δε συντασσόμαστε με τη Δύση, αλλά αν μας την πέσουν οι Τούρκοι, θα ζητάμε από τη Δύση να μας σώσει. Ακόμα και στην πολιτική, η μαλακία πρέπει να έχει όριο.

    Βέβαια, ο Βαρουφάκης πήρε την πληρωμένη απάντηση, την πιο εξευτελιστική, κάτι σαν γιαούρτι, από τον πρώην Πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Alexander Stubb.

    Ουκρανία: Η πρώτη μεγάλη ήττα του Putin και το – επιτέλους – σκληρό πρόσωπο της Δύσης

    Πώς να μείνουμε αμέτοχοι σε πόλεμο που υπάρχουν νεκροί Έλληνες;

    Και για να μην ξεχνάμε, στην Ουκρανία ζουν γύρω στις 150.000 Έλληνες και ήδη 10 απ΄αυτούς έχουν πεθάνει, κυρίως στη Μαριούπολη. Ήταν σαν το κουράγιο που έδινε στις γυναίκες του Αφγανιστάν ο Βαρουφάκης, όταν έδειχνε την ικανοποίησή του που κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν. Τυφλός τυφλόν οδήγαγε κι είδαν το φως στον λάκκο…

    Γνώμη μου είναι ότι ο Putin έχει αποχαλινωθεί και δεν πάει καλά. Ο Λόρδος Owen (πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας και γιατρός στο επάγγελμα), που έχει γράψει βιβλία για μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής και όχι μόνο σκηνής, είπε ότι είναι προφανές από την εικόνα και τη συμπεριφορά, πως ο Putin είναι υπό την επήρεια στεροειδών. Αυτά δηλαδή που παίρνει για να κάνει τσαμπουκαλίκια, καράτε και να βγαίνει γυμνός με μυς κάνοντας flexing στα δάση της Σιβηρίας.

    Η έκρηξή του και ο ευτελισμός του αρχηγού της KGB μπροστά στις κάμερες, είναι ενδεικτικά του ότι δε μπορεί να συγκρατηθεί. Μόνο που δεν τον πυροβόλησε live. Δεν ξέρω αν αυτό είναι το πρόβλημα, αλλά σίγουρα έχει σύνδρομο μεγαλείου, το οποίο ξεπερνάει τις πολιτικές επιδιώξεις. Οι οποίες θα ήταν και σεβαστές. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με τον Erdogan. Είναι σαφές ότι ο Putin, όπως το πάει, έχει σκοπό να ανασυστήσει τη Σοβιετική Αυτοκρατορία. Το λέει ο άνθρωπος. Μόνο που οι αφελείς Ευρωπαίοι δεν το πίστευαν.

    Βλέπει τον εαυτό του σαν τον μόνο παγκόσμιο ηγέτη που αντέχει επί 22 χρόνια. Έχει ζήσει 4 Αμερικάνους Προέδρους και καμιά 50αριά Ευρωπαίους Προέδρους ή Πρωθυπουργούς να αλλάζουν. Απ΄ό,τι φάνηκε μέχρι σήμερα, υπερτίμησε και τις δυνατότητες του στρατού του, θεωρώντας ότι σε 48 ώρες θα είχε καταλάβει την Ουκρανία. Μετέτρεψε έναν πολιτικό, τον Zelensky, που πολλοί τον θεωρούσαν καραγκιόζη (λόγω του ότι ήταν κωμικός σε μια σειρά όπου υποδυόταν τον Πρόεδρο), σε ήρωα. Έναν Zelensky που κάνεις δεν πίστευε ότι θα έχει αυτόν τον τσαμπουκά.

    Ελλάδα: 1.032 Ουκρανοί πρόσφυγες ήρθαν στη χώρα τις τελευταίες 5 ημέρες

    Προφανώς δεν είναι ο πρώτος πόλεμος στην Ευρώπη, μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχαμε την εισβολή στην Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία στα 60’s, είχαμε την κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους και είχαμε και τον φοβερό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Όμως, αυτός είναι ο πρώτος μεγάλος πόλεμος που μπορεί να οδήγησει την ανθρωπότητα σε τεράστιες καταστροφές.

    Αν υποθέσουμε ότι δεν είναι βλαμμένη η Zacharova που είπε ότι θα την πέσουν και σε Σουηδία-Φινλανδία, έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση που ουδείς μπορεί σήμερα να προβλέψει που στο διάβολο μπορούμε να φτάσουμε. Απειλούν ακόμα και με περιορισμένης κλίμακας πυρηνικά, αν η Ουκρανία συνεχίσει να ανθίσταται και να μην πέφτει.

    Και μετά απ΄όλα αυτά, έχεις χιλιάδες στα social media και 5-6 γραφικούς πολιτικούς, να μιλάνε για ίσες αποστάσεις, για ουδετερότητα και απόδοση ευθυνών για τον πιο κτηνώδη πόλεμο σε Δύση και Ρωσία. Ναι, ο Putin γι΄αυτούς είναι σαν τον κορωνοϊό. Ή δεν υπάρχει ή τον έφτιαξε η Δύση και ο καπιταλισμός για να μας εξολοθρεύσει. Και για να ακριβύνει ο Μητσοτάκης τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Bingo!