Σε μία από τις πιο συγκινητικές συνεντεύξεις της καριέρας του προχώρησε ο Nick Cave, λίγους μήνες μετά την απώλεια του γιου του Jethro. O Αυστραλός μουσικός που μάγεψε το αθηναϊκό κοινό νωρίτερα μέσα στην χρονιά, όταν έκανε live από το Φάληρο, μίλησε για πρώτη φορά δημόσια στους New York Times για το πως είναι να ζεις με τον θρήνο του να έχεις χάσει όχι έναν αλλά δύο γιους.

  Όσοι βρέθηκαν στην συναυλία του τον Ιούλιο, δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους όταν ο 63χρονος αφιέρωσε όχι ένα αλλά πολλά τραγούδια στον 31χρονο γιο του. Η ατμόσφαιρα ήταν άκρως συγκινητική.

  Η μοίρα δεν έχει φερθεί με τον καλύτερο τρόπο στον μουσικό. Το 2015, ο 15χρονος γιος του Cave, o Arthur, έφυγε από την ζωή μετά από ένα τραγικό ατύχημα. Σύμφωνα με τα tabloids- τα ψυχοτροπικά ναρκωτικά που είχε πάρει- τον «έπεισαν» να πέσει από έναν λόφο κοντά στο σπίτι της οικογένειας, στο Brighton, της Αγγλίας.

  Ήταν εξαιρετικά δύσκολο για εκείνον αλλά με τον καιρό κατάφερε να βρει κάτι να κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του για τη ζωή. Αυτό που τον κράτησε δυνατό στις τραγικές στιγμές που έζησε ήταν η τέχνη του. Αυτή, ήταν εκεί. Ήταν εκεί όταν τίποτα άλλο δεν έβγαζε νόημα.

  Η αλλαγή που έγινε μέσα του μετά τον θάνατο του γιου του, αντικατοπτρίστηκε στην τέχνη του. Ο «σκοτεινός Πρίγκιπας» της μουσικής βιομηχανίας, όπως είναι το παρατσούκλι που «κέρδισε» με τα χρόνια, άρχισε να γράφει τραγούδια με θέμα την κάθαρση, την συμπόνοια, την στοργή.

  Οι fans του, εντός και εκτός Ελλάδας, οι οποίοι δεν χάνουν καμία συναυλία του, την έχουν προσέξει την αλλαγή αυτή και την έχουν αγκαλιάσει θερμά.

  Οι συναυλίες του Nick Cave, εξάλλου, δεν είναι απλά μία live μουσική εκδήλωση αλλά μία μυσταγωγική εμπειρία.

  Η «μεταμόρφωση» του 63χρονου καλλιτέχνη ολοκληρώθηκε με την σειρά συνεντεύξεων “Faith, Hope and Carnage” που έκανε ο Αυστραλός σε συνεργασία με τον γνωστό δημοσιογράφο Seán O’Hagan, οι οποίες θα αρχίσουν να δημοσιεύονται από τις 20 Σεπτεμβρίου.

  Ωστόσο, άλλο ένα τραγικό συμβάν ήρθε να σημαδέψει την ζωή του Nick Cave, καθώς λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους έφυγε αναπάντεχα από την ζωή και ο μεγάλος του γιος, Jethro, σε ηλικία 31 ετών.

  «Θεωρώ πως πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το γεγονός ότι υποφέρουν για να πουλήσουν» απαντάει στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το πως χειρίζεται τις τραγωδίες αυτές και γιατί δεν αναφέρεται περισσότερο δημόσια σε αυτές.

  «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Δεν μπορώ όμως ούτε να ξεφύγω από την στεναχώρια μου. Δεν μπορώ, από σεβασμό στον Arthur και στον Jethro, να πω ότι οκ, τώρα συνεχίζω την ζωή μου».

  «Δεν θέλω όσα λέω να περιστρέφονται γύρω από τις απώλειες των γιών μου, από την άλλη όμως αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να μην εκφράζω δημόσια ότι νιώθω γιατί πολλοί από αυτούς που με ακούν ζουν και εκείνοι θρηνώντας. Και θέλω να ξέρουν ότι ξέρω τι περνούν».

  Στην συνέχεια, μίλησε και για όσα τον βοήθησαν να συνεχίσει μετά την απώλεια των γιων του. Ένα σημαντικό εφόδιο που είχε ήταν η πνευματικότητα που τον χαρακτηρίζει ως άτομο και η πίστη του. «Αυτό που με βοήθησε πολύ ήταν και το πνευματικό μου ταξίδι.

  »Η πίστη μου έγινε πιο δυνατή μετά την απώλεια του Arthur. Βέβαια, πάντοτε πάλευε μέσα μου η θρησκευτικότητα με τον σκεπτικισμό μου. Ίσως η διαμάχη αυτή που συμβαίνει μέσα στο μυαλό μου είναι αναγκαίο κομμάτι για την πίστη, τελικά».

  Δείτε ακόμη: Στον Lewis Hamilton αρέσει να αποδεικνύει στους ανθρώπους πόσο λάθος έκαναν για εκείνον