Την γνωρίσαμε από το The Voice πριν 7 χρόνια και από τότε μας απέδειξε ότι ήρθε για να μείνει. Έχει αποδείξει τον εαυτό της σε διάφορα μουσικά είδη, ανάμεσά τους και το pop λαϊκό, το παραδοσιακό αλλά και το έντεχνο.

    Σήμερα, η τελευταία της επιτυχία «Αισθήματα», παίζει παντού και με αφορμή αυτή της την επιτυχία βρήκαμε την ευκαιρία να μάθουμε μερικά ακόμη πράγματα για εκείνη, μέσα από μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

    Πρόκειται, φυσικά, για την πολύ ταλαντούχα Ελευθερία Παπαμιχαήλ, η οποία θα μας απασχολήσει πολύ στο προσεχές μέλλον, ακόμη περισσότερο από όσο το κάνει ήδη.

    Συνέντευξη στην Βαρβάρα Ντέντη.

    Ελευθερία, η τελευταία σου κυκλοφορία, το «Αισθήματα» παίζεται παντού. Ποια είναι τα συναισθήματα που περιμένεις να νιώσει ο κόσμος ακούγοντας το συγκεκριμένο τραγούδι;  

    Αρχικά θέλω να πω ότι η χαρά μου είναι μεγάλη που βγήκε αυτό το τραγούδι και συνεργάστηκα με δύο σπουδαίους δημιουργούς, τον Γιώργο Σαμπάνη και τον Γιάννη Δόξα που τους ευχαριστώ πάρα πολύ, καθώς και το κοινό που έχει αγκαλιάσει το τραγούδι μας.

    Ο κόσμος θα ήθελα να αισθανθεί την δύναμη να κοιτάζει μπροστά στην ζωή του, ότι κι αν έχει συμβεί, όσα κι αν έχει δώσει σε κάποιον.

    Δεν είναι απαραίτητο στην ζωή να πάρουμε πίσω αυτά που δίνουμε, άλλωστε δεν δίνουμε για να πάρουμε πίσω, αλλά επειδή το θέλουμε, όπως λέει και ο στίχος «Τα αισθήματα χαράμισα μα για σένα δεν μετάνιωσα, έτσι είναι ο χαρακτήρας μου να κοιτάω μπροστά».

    Τα «Αισθήματα» είναι η τελευταία κυκλοφορία της Ελευθερίας Παπαμιχαήλ.

    Οι στίχοι και η μουσική σε συνδυασμό με το βίντεο κλιπ του τραγουδιού αποπνέουν έντονα συναισθήματα νοσταλγίας. Αυτό είναι που θέλατε να πετύχετε με τον Γιώργο Σαμπάνη, γράφοντάς το;  

    Η αισθητική αυτού του project είναι μια συλλογική προσπάθεια που ξεκινά από την μουσική.

    Τα «Αισθήματ» ήταν από τα πρώτα τραγούδια που άρχισα να γράφω αλλά είχε πάντα ένα πρόβλημα, δεν μπόρεσα ποτέ να το ολοκληρώσω.

    Έτσι, όταν βρεθήκαμε με τον Γιώργο Σαμπάνη και μου ζήτησε να ακούσει κάποια τραγούδια μου, του παρουσίασα αυτο το τραγουδι και επιτόπου το ολοκληρώσαμε.

    Οι στίχοι από την άλλη είναι αποτέλεσμα της πρωτης στιχουργικής συνεργασίας μου με τον Γιάννη Δόξα και τον ευχαριστώ αφάνταστα για την υπέροχη δουλειά που έκανε πάνω σε αυτό το κομμάτι!

    Τέλος, το video clip σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μπενιουδάκη που έδωσε την μοναδική του αισθητική, έντυσε το κομμάτι μας και ολα έδεσαν ομοιόμορφα στο music video που κυκλοφορεί.

    Θελω να ευχαριστήσω επίσης τον ενδυματολόγο Χάρη Σταματόπουλο, την Makeup artist Έλενα Ντέντη καθώς και όλη την ομάδα της Panik Records γιατί χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε αυτό το αποτέλεσμα!

    Είσαι από εκείνες τις καλλιτέχνιδες που όχι μόνο ερμηνεύουν αλλά γράφουν και τα κομμάτια τους. Πώς διαφέρει για εσένα η διαδικασία της δημιουργίας της τέχνης από αυτήν της εκτέλεσης;

    Είναι πολύ διαφορετικό να ερμηνεύω μια δική μου δημιουργία, γιατί γνωρίζω πιο βαθιά από που πηγάζει το κάθε τι που αναφέρεται μέσα στο τραγούδι, ξέρω  τον λόγο που γράφτηκε και με βοηθάει πολυ στο να μην ξεχνάω το τι έχω περάσει και ποιος είναι ο λόγος που έγραψα το κάθε τραγούδι.

    Από την άλλη το να ερμηνεύεις ένα κομμάτι που έχει γράψει κάποιος άλλος για σένα, φέρει μια ξεχωριστή ευθύνη απέναντι στον δημιουργό και στο ίδιο το τραγούδι και είναι μια πολύ διαφορετική ερμηνευτική διαδικασία.

    Πώς αισθάνεσαι που ξανά συνεργάζεσαι με τον Γιώργο Σαμπάνη; Τι είναι αυτό που σας έχει κάνει να ταιριάζετε τόσο καλλιτεχνικά και να συνεχίσετε να δουλεύετε μαζί μετά την πρώτη σας συνεργασία, για το «Ανακωχή»; 

    Είναι μεγάλη μου τιμή που συνεργάζομαι με τον Γιώργο Σαμπάνη για ακόμα μια φορά και ειλικρινά αισθάνομαι τυχερή που τον έχω γνωρίσει και που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε στα αλήθεια σε εμένα και στις δυνατότητες μου.

    Θα έλεγα πως αυτό που μας έχει κάνει να ταιριάξουμε καλλιτεχνικά είναι το γεγονός ότι κινούμαστε σε παρόμοια μουσικά είδη και όπως λέει κι εκείνος του θυμίζω τον εαυτό του στο ξεκίνημα του.

    Συνεργαζέται στενά με τον Γιώργο Σαμπάνη και έχει «κερδίσει» την εμπιστοσύνη του, με αποτέλεσμα να γράφουν μαζί την μία επιτυχία μετά την άλλη.

    Αν και σε γνωρίσαμε πριν χρόνια, μέσα από την συμμετοχή σου στο The Voice, με τις τελευταίες σου κυκλοφορίες είναι που φαίνεται να έχεις βρει την μουσική σου ταυτότητά στο 100%. Το αισθάνεσαι και εσύ αυτό ή είναι και άλλες πτυχές σου που περιμένεις να ξεδιπλώσεις;  

    Όταν είχα πάει στο The Voice ήμουν μόνο 17 χρονών, ακόμα δεν είχα πειραματιστεί και δεν είχα δοκιμάσει τις δυνατότητες μου σε διάφορα είδη μουσικής. Από τότε έχουν μεσολαβήσει 7 χρόνια που έχω ερμηνεύσει λαϊκα, έντεχνα, ροκ, ποπ και παραδοσιακά τραγούδια.

    Εχω καταλήξει στο να μην βάζω ταμπέλες στα τραγούδια και να τραγουδάω ότι μου αρέσει και αισθάνομαι πως ταιριάζει στην φωνή μου.

    Εκπροσωπείς ένα είδος που ναι μεν είναι πολύ μοντέρνο αλλά ενσωματώνει και συνδυάζει πιο παραδοσιακά στοιχεία. Ποια είναι η σχέση σου με το έντεχνο, το ρεμπέτικο και το λαϊκό και θεωρείς ότι έχεις υιοθετήσει στοιχεία τους στην μουσική σου;  

    Όταν βγήκα από το The Voice ήθελα να δουλέψω σε μαγαζιά και να γνωρίσω διαφορά είδη μουσικής.

    Μου έγινε μια πρόταση από ένα μουσικό μεζεδοπωλείο αλλά για να ξεκινήσω να τραγουδάω εκεί έπρεπε να μάθω αρκετά παλιά λαϊκά τραγούδια, κάποια ρεμπέτικα και παραδοσιακά.

    Στην αρχή ήταν λίγο περίεργο για μένα να πω την αλήθεια, όμως όσο περνούσε ο καιρός καταλάβαινα πως αυτά τα είδη είναι η αρχή και η βάση του μοντέρνου λαϊκού και ελαφρολαϊκό τραγουδιού.

    Στη συνέχεια δούλεψα σε μουσικές σκηνές, καφε- κοκτέιλ μπαρ και clubs και εκεί ξεκίνησα να τραγουδάω κυρίως έντεχνα, ροκ, ποπ και λαϊκά τραγούδια.

    Τραγουδώντας λοιπόν πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, με βοήθησε στο να γράφω τραγούδια σε κάθε είδος, όποτε θα έλεγα πως έχω υιοθετήσει σίγουρα στοιχεία από έντεχνο, ρεμπέτικο, λαϊκό και παραδοσιακό.

    Όσο διαχειρίζεσαι την επιτυχία του «Αισθήματα», εμφανίζεσαι κάπου; Που μπορούμε να σε ακούσουμε στο προσεχές διάστημα;

    Αυτόν τον καιρό βρίσκομαι κάθε Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι σε ένα μουσικό μεζεδοπωλείο στην Σαλαμίνα που λέγεται «Χοντρό Αλάτι».

     Όσο για το μέλλον, τι να περιμένουμε από εσένα; Ποιοι είναι οι στόχοι σου και ποια τα επόμενά σου βήματα; 

    Να περιμένετε νέα τραγούδια και live!

    Κύριος στόχος μου είναι να μοιράζομαι τη μουσική μου με τον κόσμο, είτε μέσα από κυκλοφορίες τραγουδιών, είτε μέσω των live μου.

    Στα άμεσα σχέδιά μου είναι να κυκλοφορίσει το επόμενο τραγούδι μου και να μπω στο studio για να ετοιμάσω κι άλλα.

    Ακούστε τα «Αισθήματα», την τελευταία επιτυχία της Ελευθερίας Παπαμιχαήλ σε συνεργασία με τον Γιώργο Σαμπάνη και τον Γιάννη Δόξα: