Πίνακας Περιεχομένων
    1. Άφησε ιστορία στις gay φωτογραφίες

    O James Bidgood ήταν ο άνθρωπος που αναβάθμισε την gay φωτογραφία, τις δεκαετίες 1960 και 1970, με τις προσεκτικά στημένες λήψεις του. Ήταν, επιπλέον, ο σκηνοθέτης της gay cult ταινίας Pink Narcissus, που κυκλοφόρησε το 1971. O Bidgood άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών, στο Μανχάταν.

    Ο ίδιος νοσούσε από κορωνοϊό και ο θάνατος του ήρθε μετά από επιπλοκές, όπως δήλωσε ο Brian Paul Clamp, διευθυντής της γκαλερί ClampArt.

    Ο Bidgood, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη από το Ουισκόνσιν όταν ήταν 18 ετών. Ξεκίνησε ως drag performer τη δεκαετία του 1950 στο Club 82, στο East Village, όπου επίσης μερικές φορές σχεδίαζε σκηνικά και κοστούμια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 έβγαζε φωτογραφίες για ανδρικά περιοδικά, όπως το Muscleboy.

    Άφησε ιστορία στις gay φωτογραφίες

    Όπως δήλωσε στους New York Times, το 2011, «το Playboy είχε κορίτσια με γούνες, φτερά και φωτάκια. Ήταν σαν άγγελοι. Δεν καταλάβαινα γιατί οι φωτογραφίες των αγοριών δεν ήταν έτσι».

    Κι αυτό ήταν κάτι που προσπάθησε να το αλλάξει. Γι’αυτό και τράβηξε φωτογραφίες με ελκυστικούς άντρες, με πόζες εμπνευσμένες από τη μυθολογία, περίεργους φωτισμούς και στηρίγματα, είτε γυμνούς είτε με φανταχτερά κοστούμενα. Ορισμένες από τις φωτογραφίες, μάλιστα, κατέληξαν σε εξώφυλλα περιοδικών.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Blind Magazine (@blind.magazine)

    Το 1963, ο Bidgood γύρισε την ταινία Pink Narcissus, με την πλοκή της ιστορίας να επικεντρώνεται στις φαντασιώσεις ενός gay hustler. Σε μια κριτική που έκανε ο Vincent Canby στους Times, την χαρακτήρισε ως μια σουρεαλιστική φαντασία από την προ-gay εποχή, όταν δηλαδή οι ομοφυλόφιλοι κρύβονταν σε ντουλάπες και διάβαζαν μυθιστορήματα για νέους που αυτοκτόνησαν επειδή δεν μπορούσαν να συνεχίσουν.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και το κοινό, γνώριζαν ότι ο Bidgood ήταν ο άνθρωπος πίσω από τη σκηνοθεσία. Για χρόνια, καθώς η ταινία κέρδιζε έδαφος, είχαν γίνει πολλές «μαντεψιές». Είχε αναφερθεί μέχρι και το όνομα του Andy Warhol.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lavender Zines (@lavenderzines)

    Ο Bidgood γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1933 στο Stoughton και μεγάλωσε στην περιοχή του Μάντισον. Το 1951 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. «Η Νέα Υόρκη ήταν ακριβώς όπως φαινόταν στα μιούζικαλ του MGM», είπε στο περιοδικό Another Man το 2019. «Ήταν γρήγορο και πιο συναρπαστικό από τον δεύτερο οργασμό σου».

    Οι φωτογραφίες του ονομάζονταν συχνά «στρατόπεδο», ένας όρος του οποίου ο ορισμός ποικίλλει κατά τη διάρκεια των δεκαετιών στον κόσμο των gay και όχι μόνο. «Το στρατόπεδο δεν πρέπει να σε κάνει να γελάσεις τουλάχιστον;» ρώτησε και πρόσθεσε: «Το Camp, για μένα, είναι σαν μια γυναίκα που πηγαίνει στην κηδεία του συζύγου της φορώντας ένα πορτοκαλί φόρεμα Day-Glo και ένα μεγάλο φτερό βόα στο κεφάλι της».

    Με πληροφορίες από New York Times