Πίνακας Περιεχομένων
  1. Ποια είναι η Olena Zelenska

  Διεθνώς τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία, εκεί όπου ο πόλεμος μαίνεται στα πέριξ του Κιέβου. Εκατοντάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ορισμένοι τις οικογένειες τους, με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο δύσκολη μέρα με τη μέρα. Όλοι έχουν ανάγκη την εμψύχωση, κάτι που ο Volodymyr Zelensky φροντίζει καθημερινά να το κάνει στον λαό του, διαβεβαιώνοντας έτσι ότι η χώρα εξακολουθεί να στέκεται όρθια.

  Εκτός όμως από τον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο και την επικαιρότητα των ημερών, το ίδιο προσπαθεί να κάνει και η σύζυγος του, Olena Zelenska. H Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας επικοινωνεί με τους πολίτες μέσω social media, σε μια προσπάθεια να τους ενθαρρύνει και να κρατήσει το ηθικό τους ακμαίο.

  «Καλοί μου άνθρωποι, Ουκρανοί. Σας βλέπω όλους σήμερα στην τηλεόραση, στους δρόμους, στο Internet. Βλέπω τα posts και τα videos σας. Και ξέρετε κάτι; Είστε απίστευτοι. Είμαι περήφανη που ζω μαζί σας και στην ίδια χώρα με εσάς. Σήμερα δεν θα με πιάσει πανικός και δεν θα κλάψω. Θα είμαι ψύχραιμη και με αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά μου με κοιτούν, θα είμαι δίπλα τους και δίπλα στον σύζυγό μου και δίπλα σε εσάς. Σας αγαπώ. Αγαπώ την Ουκρανία», έγραψε χαρακτηριστικά η Olena Zelenska σε μια ανάρτησή της στο Twitter.

  Ποια είναι η Olena Zelenska

  Η 44χρονη Olena Zelenska ειναι σεναριογράφος και κάποτε, συμμαθήτρια του Volodymyr Zelensky. Ενώ ήταν αντίθετη με τις πολιτικές του φιλοδοξίες, δεν έφυγε ποτέ από το πλευρό του, με την ίδια να γίνεται η πιο δυνατή σύμμαχος του, ειδικά τώρα με την ρωσική εισβολή. Είναι ευρέως δημοφιλής και θεωρείται μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ουκρανία.

  Τον Δεκέμβριο του 2019 με ομιλία της στο τρίτο Συνέδριο Γυναικών της Ουκρανίας, η πρώτη κυρία της χώρας ξεκίνησε την ένταξη της Ουκρανίας στη διεθνή πρωτοβουλία της G7 για την ισότητα των φύλων, Biarritz Partnership. Επιπλέον έχει καταπιαστεί, μεταξύ άλλων, με πρωτοβουλίες για την αναδιαμόρφωση του συστήματος σίτισης στα σχολεία της χώρας και για τη διάδοση της ουκρανικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο.

  Η Olena Zelenska, της οποίας το πατρικό όνομα είναι Kiyashko, ξεκίνησε να σπουδάζει αρχιτεκτονική στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Kryvyi Rih, ωστόσο στην πορεία στράφηκε στη συγγραφή. Στο Πανεπιστήμιο γνώρισε τον Zelensky, ότανεκείνος ήταν εκκολαπτόμενος κωμικός και φοιτητής Νομικής. Στη συνέχεια, η Zelenska έγραφε για τον κωμικό θίασο που εκτόξευσε τον τωρινό πρόεδρο στη δημόσια συνείδηση πριν από τον καθοριστικό ηγετικό του ρόλο του. Όταν ο Zelensky εξέφρασε για πρώτη φορά τα σχέδια του να στραφεί στην πολιτική, η Zelenska φέρεται να ήταν «επιθετικά αντίθετη» έχοντας ζήσει μια ζωή, πριν από εκείνο το σημείο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

  Παρά την αρχική της απροθυμία, όταν ήρθε η ώρα της εκστρατείας, στάθηκε στο πλάι του με αποφασιστικότητα. Ως Πρώτη Κυρία, οι στυλιστικές της επιλογές είναι εξαιρετικές, ενώ έχει βρεθεί και στο εξώφυλλο της ουκρανικής Vogue. Στη συνέντευξη παραδέχτηκε: «Είμαι άνθρωπος που δεν αγαπά τη δημοσιότητα. Αλλά η νέα πραγματικότητα έχει τους δικούς της κανόνες και προσπαθώ να προσαρμοστώ σε αυτούς».

  Πρόσθεσε με ευαισθησία: «Προτιμώ να μένω στο παρασκήνιο. Ο σύζυγός μου είναι πάντα στο προσκήνιο, ενώ εγώ νιώθω πιο άνετα στη σκιά. Δεν είμαι η ψυχή του πάρτι, δεν αγαπώ να λέω αστεία. Δεν είναι ο χαρακτήρας μου έτσι. Αλλά βρήκα λόγους για να εκτιμήσω τη δημοσιότητα. Ένας από αυτούς είναι ότι έχω τη δυνατότητα να στρέψω την προσοχή του κόσμου σε σημαντικά κοινωνικά θέματα».

  Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Zelenska έδωσε μια δυνατή συνέντευξη ενώ βρισκόταν στην Ουάσιγκτον DC. Μίλησε με θλίψη για τον ρόλο της ως Πρώτη Κυρία λέγοντας: «Πιστεύω ότι σήμερα μοιραζόμαστε πολλά κοινά πράγματα. Κοινές αξίες, ιδέες, προβλήματα». Μίλησε με ενθουσιασμό για την ήπια δύναμη και την πολιτιστική διπλωματία μεταξύ εθνών και κοινωνιών.

  Σίγουρα, αυτή τη στιγμή, φαίνεται ένα σχόλιο από έναν διαφορετικό κόσμο και μια διαφορετική εποχή, αλλά είμαστε μαζί της και ελπίζουμε ότι αυτές οι μέρες ειρήνης και διπλωματίας μπορούν να επανεξεταστούν πολύ σύντομα.

  Με πληροφορίες από Tatler