Πίνακας Περιεχομένων
  1. Ο ανελέητος βομβαρδισμός από τον Putin του γυρίζει μπούμερανγκ

  Αν μπορέσει κανείς να αφήσει στην άκρη την αισχρότητα του πολέμου και τις τρομακτικές απώλειες ζωών, και επιχειρήσει να δει την στρατηγική της κάθε πλευράς, τότε υπάρχουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να αντιληφθεί, χωρίς φυσικά να οδηγηθεί σε έναν εγκωμιασμό της πολεμικής τακτικής. Ο Vladimir Putin, με τον τρόπο που εξελίσσεται ως σήμερα η εισβολή, δεν έστρεψε εναντίον του το 70% του πλανήτη, αλλά φανέρωσε και πολλές από τις αδυναμίες του.

  Οι Ρώσοι πίστευαν ότι θα μπουν στην Ουκρανία και θα πάνε βόλτα στην εξοχή. Έτσι τους είχε πείσει η ρωσική προπαγάνδα. Γι΄αυτό και επέλεξαν να ξοδέψουν αποθηκευτικό χώρο στα στρατιωτικά τους οχήματα για επίσημες φορεσιές που θα έβαζαν στον εορτασμό της νίκης τους 2 ή το πολύ 3 ημέρες μετά την εισβολή. Έχουν περάσει 20 ημέρες και ακόμα βρίσκονται 19 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο. Οι πιθανότητες παραμένουν με το μέρος τους, αλλά πλέον, κάθε ώρα που περνάει, αποκαλύπτει στον πλανήτη ότι ο 5ος μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο και ο πρώτος στην Ευρώπη, είναι τρωτός.

  Όπως, εξίσου τρωτός, είναι και ο Vladimir Putin. Μέσα σε 3 εβδομάδες έχει σβήσει πολύ η εικόνα του άθικτου και διορατικού στρατηγού, του ανθρώπου που θήτευσε στην KGB και πήρε πολύτιμα μαθήματα κατασκοπείας και βρίσκεται πνευματικά και στρατηγικά κάμποσες κινήσεις πιο μπροστά.

  Θολωμένος στις πεποιθήσεις του για τους Ναζί στην Ουκρανία, ο Putin οδήγησε τη Ρωσία σε μια ασφυκτική κατάσταση, αλλά κυρίως έδειξε τις αδυναμίες του. Ποια είναι η βασικότερη; Ότι φανέρωσε στον πλανήτη ότι ο στρατός της χώρας του δεν είναι τόσο ισχυρός. Οι Ρώσοι έχουν χάσει σε 20 ημέρες όσα έχασαν σε εξοπλισμό και προμήθειες οι Αμερικάνοι κατά την 8ετή παρουσία τους στο Ιράκ.

  Ένα μεγάλο τακτικό λάθος αφορά στις βόμβες που ρίχνει κατά ριπάς ο στρατός σε ουκρανικές πόλεις. Το προφανές είναι πως οι επιθέσεις σε κτήρια με άμαχο πληθυσμό και σε περιοχές που δεν υπάρχουν Ουκρανοί στρατιώτες, αλλά μόνο πολίτες, ενισχύουν το φρόνημα των Ουκρανών, τους συσπειρώνουν και τους γεμίζουν με δύναμη σε στιγμές που μπορεί η κούραση να τους καταβάλλει.

  Ο ανελέητος βομβαρδισμός από τον Putin του γυρίζει μπούμερανγκ

  Εκείνο που αναδεικνύει το CNN αφορά σε μια έρευνα που αφορούσε στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στον πόλεμο στο Βιετνάμ που έκαναν οι Αμερικάνοι. Σύμφωνα με τον καθηγητή Thomas Pepinsky από το Cornell University, που διεξήγαγε την ανάλυση μαζί με δύο συναδέλφους του, η ακατάπαυστη ρίψη βομβών προκαλεί περισσότερες δυσκολίες στον εισβολέα, παρά στον αμυνόμενο. Αυτό συμβαίνει γιατί το έδαφος καθίσταται πολύ δύσβατο για την προέλαση των στρατευμάτων και καταλήγουν να μένουν ακινητοποιημένα για μέρες, δίνοντας χρόνο στις άμυνες να οχυρωθούν κι άλλο, να ανασυνταχθούν.

  Στο Βιετνάμ, όλες οι περιοχές στα πέριξ των εδαφών των Βιετκόνγκ που βομβάρδιζαν οι Αμερικάνοι, εν τέλει καταλαμβάνονταν ξανά από τους επαναστάτες, παρά από τους Αμερικάνους.

  Τα χαλάσματα από κτήρια και το διαλυμμένο οδικό δίκτυο στις πόλεις, δυσχεραίνουν την προσπάθεια του εισβολέα, ενώ παρέχουν και εύκολα αναχώματα για τους αμυνόμενους που μπορούν να στήσουν τα τείχη από σακιά και τα οδοφράγματα. Ειδικά στα βόρεια και τα ανατολικά της Ουκρανίας, έχει γίνει διπλάσιος ο κόπος των στρατευμάτων της Ρωσίας για να κάνουν την επέλασή τους σε πόλεις. Στη νότια πλευρά είναι πιο εύκολο και γι΄αυτό κιόλας η Μαριούπολη, η Οδησσός και οι άλλες περιοχές εκεί έπεσαν με ευκολία.

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Marina Ovsyannikova: Η Ρωσίδα δημοσιογράφος που ύψωσε πανό για την Ουκρανία σε δελτίο ειδήσεων – Κινδυνεύει με φυλάκιση

  Putin: Πόσο εφικτό είναι για τη Δύση να τον καταστρέψει οικονομικά;

  Joe Biden: Μπροστά στο πιο μεγάλο δίλημμα της σύγχρονης πολιτικής