Πίνακας Περιεχομένων
    1. Ο Putin αφήνει διαρκώς υπονοούμενα προς τις ΗΠΑ
    2. Οι υπερηχητικοί πύραλοι που μπορούν να χτυπήσουν μέσα σε 5 λεπτά την Ουάσινγκτον
    3. Η Ρωσία μπορεί να γίνει χρήσιμος συνεργάτης για να καλύψει τα νώτα της Κίνας

    ΗΠΑ και Ρωσία έχουν μπει για τα καλά σε ένα σκληρό τανγκό, όμως φαίνεται πως πίσω από τα πεπραγμένα στην Ουκρανία, υπάρχουν άλλοι στόχοι. Η κατάσταση στην Ουκρανία που ενορχηστρώνει ο Vladimir Putin είναι ένα προπέτασμα καπνού από τη μεριά του για να αποπροσανατολίσει τις ΗΠΑ απ΄αυτό που κάνει πολύ πιο μακριά από την Ουκρανία και προς τα πολύ δυτικά.

    Ο Putin είναι ξεκάθαρο πως θέλει να ανοίξει μια μεγάλο ομπρέλα και κάτω απ΄αυτή να μπουν τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, σε μια νέα μορφή Σοβιετικής Ένωσης, αλλά με πιο προοδευτικό σχήμα. Αν όμως εξακολουθήσει να βρίσκεται εμπόδια από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ο Putin λέγεται ότι θα κινηθεί με διαφορετικό τρόπο και οι κινήσεις του θα γίνουν αισθητές στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

    Σε άρθρο των New York Times αναφέρεται πως στα πλάνα του Putin είναι να δημιουργήσει χάος μετακινώντας πυρηνικά όπλα προς τις ακτές των ΗΠΑ, θυμίζοντας κάτι από την κρίση πυραύλων στην Κούβα το 1962.

    «Σε μια περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δε θα υπήρχε πρόβλημα για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Η συνολική λογική των πράξεων της Ρωσίας είναι ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πρέπει να πληρώσουν υψηλό τίμημα», λέει ο Dmitry Suslov, αναλυτής στη Μόσχα.

    Ο Putin αφήνει διαρκώς υπονοούμενα προς τις ΗΠΑ

    Οι διακοπές ρεύματος και οι ιοί στις κυβερνητικές ιστοσελίδες ή ο κώδικας malware που ανίχνευσε η Microsoft, είναι πιθανότατα όλα μέρος ενός τρόπου του Putin να προκαλέσει φόβο και να υπενθυμίσει στον Biden πως είναι ικανός να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Η Ευρώπη βρίσκεται 31 χρόνια μετά το Σιδηρούν Παραπέτασμα, στο Κόκκινο Παραπέτασμα, με τον Putin να θέλει να κάνει εναργές στους εταίρους πως αν υπάρξει η οποιαδήποτε αθέμιτη κίνηση, δε θα διστάσει να απαντήσει με τρόπο σχεδόν αμείλικτο.

    «Η απάντηση της Ρωσίας θα είναι ασύμμετρη, γρήγορη και σκληρή», είχε πει έξω από τα δόντια ο Putin τον περασμένο Απρίλιο και δεν άργησε να δώσει ένα δείγμα με τους 100.000 στρατιώτες που μετακίνησε στα σύνορα με την Ουκρανία. Απέναντι σε αυτή την στρατηγική ηγεμόνα του κόσμου που έχει ο Putin, ο Biden διατηρεί αμυντική στάση και υπενθυμίζει τις οικονομικές και τεχνολογικές κυρώσεις εφόσον το Κρεμλίνο προχωρήσει σε κάποια πράξη προς την Ουκρανία.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι μας, έχουμε προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο, για οποιοδήποτε περιστατικό. Είμαστε έτοιμοι να προχωράμε σε ένα διπλωματικό μονοπάτι καλή τη πίστη και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πράξη. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να είμαστε σε ετοιμότητα. Και είμαστε».

    Οι αναλυτές εκτιμούν πως η μορφή της εισβολής δεν θα είναι συσσωρευμένη, αλλά θα αφορά στις πόλεις του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ή να κατευθυνθεί προς τις όχθες του Δνείπερου. Στο Πεντάγωνο έχουν προετοιμαστεί για 5 ή 6 διαφορετικά σενάρια ρώσικης εισβολής.

    Στις έρευνες που διεξάγουν οι αμερικανικής Μυστικές Υπηρεσίες, υπάρχει στόχευση σε υλικό από social media, όπου έχουν εντοπιστεί σε αρκετές περιπτώσεις μεταφορές στρατιωτικού εξοπλισμού με τρένο από τη Σιβηρία προς τα δυτικά. Η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας προβάλλει διαρκώς μια επιθετικότητα από πλευράς Ουκρανών προς τους Ρώσους της ανατολικής Ουκρανίας που είναι υπέρ της αυτονομίας της περιοχής. Με απλά λόγια, το Κρεμλίνο προβαίνει σε μια στρατηγική πρόκλησης, για να μπορέσει να βρει πάτημα μιας εισβολής.

    Οι υπερηχητικοί πύραλοι που μπορούν να χτυπήσουν μέσα σε 5 λεπτά την Ουάσινγκτον

    Ο Yevgenhy Buzhinsky, ένας απόστρατος υπολοχαγός και σχολιαστής στη ρωσική τηλεόραση, προέβλεψε έναν πόλεμο περιορισμένης μορφής που θα προκληθεί από την Ουκρανία, με τη Ρωσία να τον τελειώνει άμεσα με αεροπορικά χτυπήματα. «Δε θα χρειαστεί να παραταχθούν τανκ. Θα καταστρέψουν απλά όλες τις ουκρανικές υποδομές από αέρος», δήλωσε.

    Στη Γενεύη, οι Ρώσοι διπλωμάτες επιμένουν πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση εισβολής, αλλά δεν απέρριψαν άλλες πρακτικές. Ένας Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε πως η Μόσχα προετοιμάζεται να τοποθετήσει άγνωστης μορφής οπλικά συστήματα σε άγνωστα σημεία. Αυτή η δήλωση μεταφράζεται από τις αμερικανικές υπηρεσίες ως ένδειξη πως η Ρωσία σκοπεύει να δημιουργήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή ένα πυρηνικό οπλοστάσιο με υπερηχητικούς πυραύλους.

    Τον Νοέμβριο ο Putin πρότεινε η Ρωσία να παρατάξει υποβρύχιους υπερηχητικούς πυραύλους σε απόσταση βολής από την Ουάσινγκτον. Έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι η προοπτική της στρατιωτικής επέκτασης της Δύσης στην Ουκρανία, είναι ένα μη αποδεκτό ρίσκο γιατί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κάνει ένα πυρηνικό χτύπημα προς τη Μόσχα μέσα σε λίγα λεπτά, αν και ο Biden του τόνισε στις πρόσφατες συνομιλίες πως δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση. «Κι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει σε αυτό.

    Από την αρχή του έτους, θα έχουμε στο οπλοστάσιο μας έναν νέο πύραυλο, έναν υπερηχητικό πύραυλο που θα έχει τη βάση του υποθαλάσσια», είχε πει περήφανα ο Putin για έναν πύραυλο που ταξιδεύει 5 φορές την ταχύτητα του ήχου και θα μπορούσε να διαλύσει κάθε πυραυλική άμυνα. «Ο χρόνος πτήσης του είναι τέτοιος που θα μπορούσε να φτάσει τους δίνοντες εντολές, μέσα σε 5 λεπτά», είχε συμπληρώσει με νόημα.

    Ο Sergey Ryabkov, απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών στη Γενεύη, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα τοποθετηθούν στρατιωτικές δομές σε Βενεζουέλα ή Κούβα, ότι «δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για συστήματα που θα εφαρμοστούν, σε τι ποσότητα και πού ακριβώς. Δεν θέλω να επιβεβαιώσω ή να απορρίψω τίποτα».

    Η Ρωσία μπορεί να γίνει χρήσιμος συνεργάτης για να καλύψει τα νώτα της Κίνας

    Φυσικά, το να μεταφερθούν πύραυλοι από τη Ρωσία ως τις ακτές της Αμερικής, δεν είναι κάτι που μπορείς να το κρύψεις. Γι΄αυτό προς το παρόν το Κρεμλίνο φαίνεται να έχει επιλέξει τις κυβερνο-επιθέσεις, οι οποίες δε μπορούν να αποδειχθούν ότι προέρχονται απ΄αυτούς και μπορούν να σβήσουν την οποιαδήποτε σύνδεση των χάκερς με το κράτος.

    Και γι΄αυτό είναι προετοιμασμένοι στις ΗΠΑ. Κάθε δύο χρόνια οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ διεξάγουν μια προσομοίωση ψηφιακού πολέμου κάθε δύο χρόνια και τεστάρουν τις αντιδράσεις σε τέτοιες μορφές επιθέσεων. Πολλές επιχειρήσεις των ΗΠΑ όμως παραμένουν έκθετες στον κίνδυνο.

    Αυτή τη στιγμή ο Putin είναι ένα κλειστό βιβλίο, ακόμα και για τους διπλωμάτες του. Κανείς δε γνωρίζει τις σκέψεις του.  «Μπορούν να υπάρξουν όλων των ειδών οι απαντήσεις», είχε απαντήσει πριν ένα μήνα περίπου για τη μορφή της μιλιταριστικής απόκρισης που θα έχει η Ρωσία αν η Δύση στήσει στρατιωτική βάση στην Ουκρανία. «Η ρωσική ηγεσία έχει αποδειχθεί αρκετά εφευρετική. Κι όχι μόνο ως προς την Ουκρανία», είπε με νόημα ο Andrey Kortunov, γενικός διευθυντής του Συυμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Ρωσίας.

    Για τις ΗΠΑ ο μεγαλύτερος τρόμος θα είναι να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα και γι΄αυτό είναι κρίσιμη η συνάντηση του Putin με τον Xi Jinping στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Προς ώρας, είναι η Κίνα που ο Biden θεωρεί μεγαλύτερη εχθρό από τη Ρωσία. Κι αυτό είναι ένα άλλο case study. Η πιθανότητα η Κίνα να ζητήσει από τη Ρωσία να συνεχίσει να απασχολεί τις ΗΠΑ και να ρίχνει στάχτη στα μάτια.

    Από τον Λευκό Οίκο το μήνυμα προς τον Putin είναι ένα: «Δράσε τώρα ή κάνε σαν να υπέκυψες στην πίεση της Δύσης»!

    Πηγή: New York Times,