Η ενασχόλησή μας με τον κορωνοϊό Covid-19 τα τελευταία δύο χρόνια, έφερε στο προσκήνιο το πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζουμε διάφορες ασθένειες που συνεχίζουν να ταλανίζουν το ανθρώπινο είδος ακόμη και μετά την τόση εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης. Μία από τις θανατηφόρες ασθένειες που κοστίζει την ζωή έως και 10.000 ατόμων τον χρόνο είναι η τροπική Chagas, η οποία συναντιέται συχνά στην Αργεντινή.

    Η Chagas προκαλείται από την είσοδο ενός παράσιτου στον ανθρώπινο οργανισμό. Στις αγροτικές περιοχές της Αργεντινής πολλοί κάτοικοι ζουν μαζί με τα ζώα τους, αφήνοντάς τα να μπαίνουν μέσα στο σπίτι. Το περιβάλλον αυτό δημιουργεί το ιδανικό έδαφος για να ευδοκιμήσει ένα έντομο με το όνομα Τριατομίνη ή αλλιώς Vinchucas όπως το αποκαλούν στην Αργεντινή. Το vinchucas τρέφεται όπως το κουνούπι, με ανθρώπινο αίμα. Έτσι, τσιμπάει το άτομο το πρόσωπο ενώ εκείνο είναι ακίνητο, συνήθως όταν κοιμάται. Αφού φάει, το έντομο αφήνει τα περιττώματά του στο σημείο. Το τσίμπημα δημιουργεί φαγούρα στο άτομο, το οποίο όταν επιχειρήσει να ξυστεί θα μεταφέρει στην πληγή τις εκκρίσεις που άφησε το έντομο. Μέσα στα περιττώματά του ζει ένας μονοκύτταρος οργανισμός, το παράσιτο Trypanosoma cruzi το οποίο και προκαλεί την ασθένεια Chagas.

    Στην αρχή, ο μολυσμένος ασθενής νιώθει πόνο στο στήθος. Ύστερα, του κόβεται η όρεξη και μετά ξεκινά μία αλυσίδα συμπτωμάτων από γαστρεντερικά προβλήματα μέχρι καρδιακή ανεπάρκεια. Η μόνη ιατρική λύση που υπάρχει για να αντιμετωπιστεί η Chagas είναι να δοθούν κάποια αμφίβολα αντι-παρασιτικά φάρμακα, τα οποία παράχθηκαν κατά την δεκαετία του 1970. Το χειρότερο; Δεν αναπτύχθηκαν για ανθρώπους αλλά για ζώα ενώ προκαλούν πολλές παρενέργειες τις οποίες ο ασθενής πρέπει να υπομένει για τουλάχιστον δύο μήνες.

    Βέβαια, λόγω του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη ασθένεια προσβάλλει έως και 7 εκατομμύρια άτομα των χρόνο στην λατινική Αμερική, η κυβέρνηση της Αργεντινής είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη με το θέμα. Θέλει να εξαλείψει εντελώς την ασθένεια αυτή, την οποία η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αγνοούσε για χρόνια. Έτσι, όταν άτομα στις αγροτικές κοινότητες της Αργεντινής διαγιγνώσκονται με Chagas, η κυβέρνηση τους παρέχει δωρεάν φαρμακευτική αγωγή και ιατρική περίθαλψη.

    Ακόμη, την περαιτέρω μόλυνση βοηθάει να αποτραπεί ο ψεκασμός στα σπίτια των μολυσμένων.

    Η Chagas αποτελεί πρόκληση σε κάθε στάδιό της. Ακόμη και η διάγνωση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Λιγότερο από το 10% των ατόμων που μολύνονται λαμβάνουν σωστή διάγνωση. Άλλοι πεθαίνουν χωρίς να μαθαίνουν από τι ενώ άλλοι μπορεί να ζήσουν μέχρι και δεκαετίες μολυσμένοι μέχρι να χάσουν την ζωή τους από αυτήν. 

    Γι’ αυτό και αποκαλείται και «la enfermedad silenciosa» δηλαδή η «σιωπηλή ασθένεια».

    «Δεν υπάρχει σωστή φαρμακευτική αγωγή» αναφέρει ο Oscar Ledesma Patiño, γιατρός που εργάζεται στο εξειδικευμένο ιατρείο Chagas Centre στο Santiago del Estero, ο οποίος μάλιστα βοηθάει ασθενείς με την συγκεκριμένη ασθένεια τα τελευταία 45 χρόνια.

    «Το χειρότερο είναι πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τα αντι-παρασιτικά που τους δίνουμε λειτουργούν ή όχι. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι ικανό να ‘ξεχάσει’ για λίγο καιρό την ασθένεια και να νομίζουμε πως έχει θεραπευτεί, ενώ είναι ακόμη εκεί. Μπορεί να μας πάρει μέχρι και 10 χρόνια να επιβεβαιώσουμε ότι η αρρώστια δεν ανιχνεύεται πια στον οργανισμό» προσθέτει.

    Περίπου 10.000 άτομα χάνουν την ζωή τους από Chagas κάθε χρόνο, ενώ η ασθένεια έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία και τις Η.Π.Α., όπου μεταναστεύουν πολλοί λατινοαμερικάνοι και μεταφέρουν μαζί τους το έντομο.

    Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει ο κόσμος να μιλάει για την συγκεκριμένη ασθένεια, την οποία η πλειοψηφία των γιατρών εκτός λατινικής Αμερικής δεν γνωρίζουν καν πως να αντιμετωπίσουν, καθώς δεν την έχουν συναντήσει ποτέ. Επιτακτική είναι και η ανάγκη να αναπτυχθεί το σωστό φάρμακο για το παράσιτο.

    *Κεντρική φωτογραφία: To παράσιτο Trypanosoma cruzi στο μικροσκόπιο (Getty Images)

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Οι serial killers και mass murderers της Ελλάδας: Τα πιο πρωτόγνωρα εγκλήματα για τα ελληνικά δεδομένα

    Πτήσεις μόνο για ζώα και ημίγυμνες αεροσυνοδοί – Οι πιο περίεργες αεροπορικές εταιρίες που όντως υπήρξαν

    Playa del Amor: Ο παράδεισος της γκέι κοινότητας στο Μεξικό – Γιατί ανησυχούν πως δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα;