Το ασφαλιστήριο ζωής των τριών πρώτων ανθρώπων, Neil Armstrong, Michael Collins και Edwin E. Aldrin Jr που πήγαν στην Σελήνη φέρει την υπογραφή του Δημήτρη Κοντομηνά. Mετά την ίδρυση της Interamerican, ο Κοντομηνάς σε συνεργασία με την Ασπίς Πρόνοια, υπέγραψε το ασφαλιστήριο ζωής της αποστολής Apollo 11, όσο περίεργο και αν ακούγεται.

    Καμία εταιρία δεν δεχόταν να τους καλύψει ασφαλιστικά, καθώς λίγα ήταν γνωστά για το διάστημα το 1969. Η Interamarican, παρότι λειτουργούσε μόλις 7 μήνες, και η Ασπίς Πρόνοια, το τόλμησαν και πλήρωσαν το ασφαλιστήριο αξίας 15.261 δραχμών. Η εταιρεία, λοιπόν, που ιδρύθηκε στις αρχές του ίδιου έτους από τους Αλέξανδρο Ταμπουρά και Δημήτρη Κοντομηνά, συμμετείχε ως συνασφαλίστρια μαζί με την «Ασπίς Πρόνοια» και κάτω από την ομπρέλα της εταιρείας «Οργάνωσις Ταμπουρά».

    Το ασφαλιστήριο κάλυπτε τον κίνδυνο «θανάτου ή εξαφανίσεως εις το Διάστημα και πλήρους, διαρκούς ανικανότητος των ασφαλιζομένων», για συνολικό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο 30.000 δολαρίων (900.000 δραχμές) με ισόποση κατανομή του κεφαλαίου στους τρεις αστροναύτες. Συμπεριλαμβανόταν και η απαγωγή από εξωγήινους, καθώς όλα είναι πιθανά, αλλά δεν κάλυπτε την άρνηση των αστροναυτών να επιστρέψουν στη Γη.

    Όλοι έκαναν λόγο για «το πρώτον εις την ιστορίαν Αστρασφαλιστήριον Ζωής», το οποίο παραδόθηκε στις οικογένειες των τριών αστροναυτών από τον απεσταλμένο Φρέντυ Γερμανό, που έζησε την περιπέτεια στο Cape Kennedy, την οποία περιέγραψε.

    Οργάνωσις Ταμπουρά - Κοντομηνάς

    «Η περιπέτεια έληξε. Το Φεγγάρι νικήθηκε. Έτσι είπε η τηλεόραση. Έτσι τηλεγραφήσαμε εμείς, οι 5.000 δημοσιογράφοι που βρεθήκαμε στην Αμερική αυτές τις δέκα απίστευτες μέρες. Ωστόσο για όλους εμάς, που ζήσαμε την ιστορία της Σελήνης απ’ την πρώτη γραμμή της μάχης, η περιπέτεια ζει πάντα (…). Είναι δύσκολο να ξεχάσει κανείς εκείνο το πρωινό της 16ης Ιουλίου. Ήταν σαν να δώσαμε εκεί ραντεβού, μισό εκατομμύριο άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο.

    Ξενυχτήσαμε στις ακτές του Cape Kennedy και περιμέναμε να δούμε τον Άνθρωπο να ξεκινάει για το Φεγγάρι. Είδαμε τη μέρα να γεννιέται σαν ένα γαλακτερό σύννεφο επάνω απ’ τον Ατλαντικό (…). Για τους δημοσιογράφους, η περιπέτεια συνεχιζόταν στο Houston. Στην πόλη αυτή χτυπάει η καρδιά της NASA. Εδώ θα έφτανε, ύστερα από τέσσερεις μέρες, το άγγελμα της νίκης: «ο Αετός άραξε στο Φεγγάρι». Δεν θα ξεχάσω εκείνη την ιαχή που έσχισε σαν λεπίδα τη σιωπή του Κέντρου Ελέγχου: «Τα καταφέραμε. Φτάσαμε!», ανέφερε στην ανταπόκρισή του, σύμφωνα με το aagora.gr.

    Η ιστορία της αποστολής είναι γνωστή και οι τρεις αστροναύτες αφού επέστρεψαν ασφαλείς, έγραψαν την παρακάτω επιστολή στην «Οργάνωσις Ταμπουρά». «Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια για την πραγματοποίηση του εθνικού σκοπού μας: την επιτυχή προσεδάφιση του Ανθρώπου στη Σελήνη και… την επιστροφή. Πιστεύουμε πως, όσο θα επεκτείνεται η εξερεύνηση του Διαστήματος, τόσο η ανθρωπότητα θα αποκτά περισσότερα αγαθά.

    Ελπίζουμε ότι τώρα οι άνθρωποι εισέρχονται σε μια νέα εποχή ειρήνης και αμοιβαίας κατανόησης. Σε όλους εσάς, που μάς ενθαρρύνατε και μάς ευχηθήκατε, που με την αφοσιωμένη συμπαράστασή σας καταστήσατε εφικτή την εκπλήρωση του προγράμματος και ακόμη, σε εσάς που μάς ενισχύσατε με τις προσευχές σας, αποστέλλουμε ταπεινά ευχαριστίες».

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Ο Putin δεν κάνει μόνο στρατιωτικό πόλεμο: To Πατριαρχείo της Ρωσίας εξαπολύει ένα «ορθόδοξο τζιχάντ»

    Dorothea Puente: Η μικροκαμωμένη γιαγιά με το γλυκό πρόσωπο που απεδείχθη κατά συρροή δολοφόνος

    Από τον Abramovich στον Usmanov: Τα 69.1 δισεκατομμύρια λίρες που «εκδιώκονται» από τη Βρετανία