Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η ομολογία για τη δολοφονία
    2.  Malcolm X : Ένας εξαγριωμένος μεταρρυθμιστής

    Στις 21 Φεβρουαρίου 1965 ο Malcolm X, δολοφονείται στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία μόλις 39 ετών. Έχουν περάσει 57 χρόνια από τότε, χωρίς ακόμα να εξιχνιαστεί το έγκλημα, ενώ σήμερα κλείνονται 97 χρόνια από τη γέννησή του. Σύμφωνα και με το ντοκιμαντέρ του Netflix, με τίτλο Who Killed Malcom X?, οι πραγματικοί ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ. Βέβαια, οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν τη διάθεση να ξεψαχνίσουν την δολοφονία του ηγέτη των μαύρων στην Αμερική, κουκουλώνοντας επιδέξια την υπόθεση.

    Ο Malcolm X δολοφονήθηκε με 21 σφαίρες. Οι υποψίες πίσω από τη στυγερή δολοφονία «έδειχναν» το Έθνος του Ισλάμ, με το οποίο είχε διακόψει κάθε δεσμό το 1964. Ωστόσο, ο λόγος του ήταν τέτοιος που οι απειλές του συναντούσε πολλούς. Όπως το γεγονός ότι είχε προειδοποιήσει ανοιχτά την Αμερική, θέλοντας να τονίσει τη σημασία της ψήφου, λέγοντας πως αν οι αμερικανικές αρχές συνέχιζαν να καταπιέζουν τους Αφροαμερικανούς, τότε οι τελευταία μπορεί να έπαιρναν τα όπλα.

    Η ομολογία για τη δολοφονία

    Ο Mujahid Abdul Halim ομολόγησε στη δίκη και είπε πως οι άλλοι δύο συλληφθέντες δεν ήταν καν στον τόπο του εγκλήματος, παρ’ όλα αυτά οι αρχές είχαν αγνοήσει με προκλητικό τρόπο τα άλλοθι και τις μαρτυρίες. Ο ένας, μάλιστα, ο Khalil Islam πέθανε το 2009, ενώ μέχρι το τέλος βροντοφώναζε πως ήταν αθώος. Ο δεύτερος, ο Muhammad Abdul Aziz, αποφυλακίστηκε 20 χρόνια μετά, σε ηλικία 81 ετών.

    Για πάνω από 50 χρόνια, όμως, υποστηρίζει ότι ζει με το στίγμα της καταδίκης, ενώ είναι αθώος.

     Malcolm X : Ένας εξαγριωμένος μεταρρυθμιστής

    Ο Malcolm X από μικρή ηλικία έζησε στο πετσί του τη φυλετική βία. Αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι του, στη Νεμπράσκα, μετά τις απειλές από το τοπικό παράρτημα της Κου Κλουξ Κλαν, ενώ έζησε να χάνονται συγγενείς του από ρατσιστικές επιθέσεις. Το 1926 η οικογένειά του μετακόμισε στο Μίσιγκαν, όπου και εκεί είδαν να συμβαίνει το ίδιο έργο σε επανάληψη. Τρία χρόνια μετά, το σπίτι τους και εκεί κάηκε ολοσχερώς, ενώ το 1931 σκοτώθηκε ο πατέρας του από χτύπημα αυτοκινήτου. Ο Malcolm X δεν πίστεψε ποτέ πως αυτό ήταν ένα τυχαίο γεγονός.

    Ο Malcolm X, όπως και τα υπόλοιπα αδέρφια του δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες. Ο ίδιος ήταν άριστος μαθητής, φαινόταν πως θα υπήρχε πρόοδος στη ζωή του, μέχρι που ακολούθησε τον κακό δρόμο. Ήθελε να γίνει δικηγόρος, μέχρι που ένας δάσκαλος του τού είπε πως «το να γίνεις δικηγόρος δεν είναι ένας ρεαλιστικός δρόμος για έναν νέγρο». Παράτησε το σχολείο στα 14 και στα 18 ξεκίνησε την εγκληματική του δραστηριότητα. Στην ηλικία των 21 βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, με κατηγορίες για κλοπές σπιτιών.

    Όσον βρισκόταν στη φυλακή, διάβαζε όσο περισσότερο γινόταν. Ήρθε σε επαφή με το Έθνος του Ισλάμ, έγινε μουσουλμάνος, άλλαξε το όνομα του και μετά την αποφυλάκιση του, ανέλαβε δράση. Υπερασπίστηκε με πάθος τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, με προειδοποιήσεις που άγγιζαν εξίσου τα όρια του ρατσισμού προς τους λευκούς. «Αν ο λευκός θέλει να γυρίσουμε και το άλλο μάγουλο, τότε ο λευκός θα πρέπει να μάθει και εκείνος να γυρνά το δικό του μάγουλο», ήταν μία από τις πολλές δηλώσεις του.

     

    Μια νέα εποχή στην καριέρα του 39χρονου Malcolm X ως ηγέτης των πολιτικών δικαιωμάτων βρισκόταν προ ποδών. Κατάφερε να γίνει υπουργός μιλώντας με δύναμη εκ μέρους του Έθνους του Ισλάμ και της κοινότητας των μαύρων, για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές έκαναν κατάχρηση της εξουσίας τους και χρησιμοποιούσαν τους μαύρους. Αποκαλούσε τους λευκούς διαβόλους και υποστήριζε τον φυλετικό διαχωρισμό. Βρισκόταν έκτος του κατεστημένου και δεν ασπαζόταν τα σημερινά πρότυπα. Τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία τότε ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου «λευκά», τον παρουσίαζαν ως «ρατσιστή» και επικίνδυνο ταραχοποιό.

    Ήταν μια προσωπικότητα με έντονη γοητεία και ένας παθιασμένος και πειστικός ομιλητής που εξέφραζε ιδέες που πολλοί Αμερικανοί δεν είχαν ακούσει ποτέ πριν. Το 1965, ένα χρόνο αφότου είχε εγκαταλείψει το Έθνος του Ισλάμ, άρχιζε να δημιουργεί μια νέα ομάδα, τον Οργανισμό Αφροαμερικανικής Ενότητας, που ήταν το θέμα της προγραμματισμένης ομιλίας του στην αίθουσα χορού Audubon όπου σκοτώθηκε.

    Δέχτηκε επίθεση από τρεις ένοπλους που όρμησαν στη σκηνή, πυροβολώντας τον μπροστά στα μάτια της εγκύου γυναίκας του και των τριών από τις κόρες του.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Η τραγική ιστορία των αδερφών McDonald: Πώς έκαναν την αυτοκρατορία του fast food

    Καμίλα Πάρκερ: Πώς από «ερωμένη» θα γίνει η επόμενη βασίλισσα της Αγγλίας

    Από τον ληστή με τις γλαδιόλες στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο: Πώς εξηγούνται οι ερωτικές επιστολές σε καταδικασμένους για ειδεχθή εγκλήματα;