Νέες αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους οι ολιγάρχες φίλοι του Πούτιν κρύβουν τον αμύθητο πλούτο τους, εν καιρώ πολέμουΠαρά τις κυρώσεις που ασκεί η Δύση στους ολιγάρχες αυτούς εν μέσω πολέμου, εκείνοι βρίσκουν τρόπους να μεταφέρουν τον πλούτο τους και να συνεχίζουν τις συναλλαγές και τις αγοροπωλησίες τους.

  Σύμφωνα με τα Pandora Papers Russia project συναλλαγές ύψους $700 εκατομμυρίων που σχετίζονται με τον Suleiman Kerimov και τις επιχειρήσεις τους είχαν σημειωθεί ως «ύποπτες» το διάστημα μεταξύ 2010 και 2015.

  Τα ερωτηματικά συνεχίζουν να πλανώνται αφού επίσης αξιοπερίεργο ότι ένας Ελβετός τατουατζής είχε φανεί λανθασμένα ως ο ιδιοκτήτης μίας εταιρίας που είχε κάνει συναλλαγή $300 εκατομμυρίων στην εταιρία στο όνομα του Kerimov.

  Ταυτόχρονα, μέσω άλλων ιδιοκτητών-φαντασμάτων ο 56χρονος δισεκατομμυριούχος κατάφερνε να είναι ο κρυφός ιδιοκτήτης πολλαπλών πολυτελών ακινήτων στην γαλλική ριβιέρα αλλά και στο Λονδίνο. Ανάμεσά τους και η πιο ακριβή αγοραπωλησία ακινήτου, που αφορούσε ένα ρετιρέ σε τιμή ρεκόρ για τα βρετανικά δεδομένα.

  Για τις φοροδιαφυγές του ο Kermon έχει ήδη προσέλθει σε γαλλικά δικαστήρια, όπως και ο λογιστής του. Ωστόσο, οι ακροάσεις διεξάγονται χωρίς να μπορεί η δικαιοσύνη να σταματήσει τις δραστηριότητές του.

  Το 2020, η εταιρία Swiru Holding αποδέχτηκε την εμπλοκή του Kerimov και του επέβαλαν το πρόστιμο των 1.4 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός από αυτά, κλήθηκε να πληρώσει και 10.3 εκατομμύρια ευρώ για να διευθετηθεί εξωδικαστικά η υπόθεση, αν και τα ποσά αυτά είναι απλά ένα μικρό κλάσμα από την αμύθητη περιουσία του.

  Τα έγγραφα αυτά είδαν τον φως της δημοσιότητας μετά από έρευνα του BBC. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πόσο δύσκολο είναι για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα να ανιχνεύσει τις υπεκφυγές των πολύ πλούσιων. 

  Ο Suleiman Kerimov μαζί με μερικούς άλλους Ρώσους δισεκατομμυριούχους δήλωσαν ανοιχτά υπέρ του Πούτιν και στάθηκαν δίπλα του σχετικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

  O Kerimov ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος ο οποίος με στρατηγικές επενδύσεις έχτισε βήμα-βήμα την αμύθητη περιουσία του. Μετά την πτώση της σοβιετικής ένωσης βρήκε την ευκαιρία του να αγοράσει μετοχές-κλειδιά σε εταιρίες ενέργειας και σε τράπεζες. Σύμφωνα με παλαιότερες δημοσιεύσεις του ρωσικού Τύπου, έφτασε να κατέχει $21 δισεκατομμύρια από τις μετοχές του στην τεράστια ρωσική εταιρία καυσίμων Gazprom καθώς και στην μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Ρωσίας, την Sberbank.

  Ταυτόχρονα, έχει έναν πολύ σημαντικό κύκλο γνωριμιών, ανάμεσά τους και ο Ρώσος Πρόεδρος.

  Όπως όλοι οι Ρώσοι ολιγάρχες, έχει και αυτός αδυναμία στην επίδειξη του πλούτου του και στο να ζει να φανερά πλουσιοπάροχη ζωή.

  Τον Νοέμβριο του 2006, παρά λίγο να χάσει την ζωή του όταν σε τροχαίο στην Νότια Γαλλία. Η Ferrari Enzo που οδηγούσε -αξίας $650,000, βγήκε από τον δρόμο και τυλίχτηκε στις φλόγες. Ωστόσο, ο Kerimov και η σύντροφός του ήταν τυχεροί και ανασύρθηκαν από το φλεγόμενο όχημα χωρίς τραυματισμούς.

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr: