Πίνακας Περιεχομένων
    1. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το Mojito

    Το γνωρίζατε ότι το Mojito έχει την δική του ημέρα; Αν όχι, τότε ήρθε η ώρα να μάθετε ότι η 11η Ιουλίου έχει καθιερωθεί σαν την Παγκόσμια Ημέρα Mojito. Οπότε αν βγείτε σήμερα για ένα χαλαρό ποτάκι ή cocktail, τότε ξέρετε τι θα παραγγείλετε. Πλέον είναι από τα πιο αγαπημένα και συνηθισμένα cocktails, το βρίσκεις παντού και σε διάφορες παραλλαγές. Πότε, όμως, πρωτοεμφανίστηκε;

    Σύμφωνα με ιστορίες, ο Άγγλος εξερευνητής, Sir Francis Drake, το ανακάλυψε ενώ προσπαθούσε να θεραπεύσει το πλήρωμά του που έπασχε από σκορβούτο και δυσεντερία. Το cocktail «El Draque» παρασκευάστηκε με κονιάκ. Αν και αυτό το ποτό δεν ονομαζόταν mojito τότε, ήταν ο αρχικός συνδυασμός αυτών των συστατικών. Εφευρέθηκε στην Αβάνα της Κούβας, την γενέτειρά του.

    Η συνταγή mojito περιελάμβανε aguardiente (ένας όρος για τα αλκοολούχα ποτά που περιέχουν από 29% έως 60% αλκοόλ κατ’ όγκο), ζαχαροκάλαμο και μέντα και δημιουργήθηκε στο La Bodeguita del Medio, ένα εστιατόριο-μπαρ στην Κούβα. Πιστεύεται ότι το παρασκεύασμα μείωσε με επιτυχία τα συμπτώματα. Μια άλλη θεωρία αποδίδει την εφεύρεσή του στους Ινδιάνους. Ήταν γνωστό ότι οι ντόπιοι Ινδιάνοι της Νότιας Αμερικής είχαν φάρμακα για διάφορες τροπικές ασθένειες, έτσι ένα μικρό πλήρωμα πήγε στην Κούβα και επέστρεψε με συστατικά για ένα αποτελεσματικό φάρμακο.

    Τα συστατικά ήταν aguardiente de caña ( μια ακατέργαστη μορφή ρούμι που παρασκευάζεται από ζαχαροκάλαμο) αναμεμειγμένο με τοπικά τροπικά συστατικά: lime, χυμό ζαχαροκάλαμου και μέντα. Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι οι Αφρικανοί σκλάβοι που δούλευαν στα χωράφια με ζαχαροκάλαμο της Κούβας κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Το Guarapo, ο χυμός από ζαχαροκάλαμο που χρησιμοποιείται στο mojito, ήταν ένα ποτό που επέλεγαν να πίνουν.

    Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το Mojito

    Πώς βοηθάει τον οργανισμό; Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα ενισχυτικό του ανοσοποιητικού, και βοηθάει στην πέψη, δροσίζοντάς σε παράλληλα. Επίσης, περιέχει αντιοξειδωτικά και ασβέστιο. Μπορείτε ακόμη να μειώσετε την ποσότητα του ρουμιού και της ζάχαρης για απώλεια βάρους.

    Το Mojito είναι γνωστό, επίσης, σαν το αγαπημένο ποτό του Αμερικάνου μυθιστοριογράφου και δημοσιογράφου, Ernest Hemingway. Ανέπτυξε την αγάπη του για το cocktail, ενώ ζούσε σε μια βίλα στην Αβάνα για αρκετά χρόνια. Έκανε διάσημο το μπαρ «La Bodeguita del Medio» όταν έγινε ένας από τους θαμώνες του. Έγραψε σε έναν τοίχο του «My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita», μια φράση που τον χαρακτηρίζει μέχρι και σήμερα. Το Mojito ήταν επίσης το αγαπημένο ποτό της ηθοποιού Brigitte Bardot και πολλών άλλων διασημοτήτων. Κέρδισε περισσότερη φήμη όταν ο Pierce Brosnan εθεάθη να το πίνει στο Die Another Day.

    Για να γιορτάσετε την ημέρα αυτή στο σπίτι σας, χρειάζεστε απλά φρέσκο ​​δυόσμο, χυμό λεμονιού, ζάχαρη, λευκό ρούμι, ανθρακούχο νερό και πάγο. Αυτή είναι η παραδοσιακή συνταγή του mojito, που έχει εξαπλωθεί σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

    Photo: Unsplash.com / jennifer-schmidt

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Εδώ βρίσκεται το «λίκνο της σοκολάτας»

    «Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος»: Θα έγραφες βιβλίο ξέροντας ότι δεν θα διαβαστεί για τουλάχιστον 100 χρόνια;

    Ξέχνα όσα πίστευες για την Νέα Σμύρνη – Είναι το πιο επαναστατικό αθηναϊκό hood