Η βία των όπλων στην Αμερική έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μετά και από το νέο πολύνεκρο συμβάν στο Τέξας, όπου 18χρονος άνοιξε πυρ σε δημοτικό σχολείο σκοτώνοντας 19 παιδιά και δύο δασκάλες, πολλοί ψάχνουν να βρουν τα κίνητρα του κάθε μακελάρη. Στην πραγματικότητα όμως, μετά από τέτοια φονικά συμβάντα όπως τα school shootings επίκεντρο της συζήτησης πρέπει να είναι ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των συμβάντων: η ελεύθερη οπλοκατοχή.

    Η νόμιμη οπλοκατοχή καθορίζεται από τo Second Amendment (μτφρ. δεύτερη τροπολογία) του Αμερικάνικου Συντάγματος, η οποία θεσμοθετήθηκε το 1791 και ισχύει μέχρι σήμερα. Πολλοί κατηγορούν το αμερικάνικο σύστημα ότι κρατάει μία εντελώς απαρχαιωμένη τροπολογία για να ικανοποιήσει τα λόμπι των εμπόρων όπλων, αφού ένας στους τρεις Αμερικανούς πολίτες έχει όπλο, με τον μέσο όρο να κατέχει μάλιστα πάνω από ένα.

    Οι υπέρμαχοι του Second Amendment αναφέρουν ότι έχουν ανάγκη τα όπλα για την υπεράσπιση της άμυνάς τους. Για ποιον άλλον, όμως, λόγο να έχει κανείς μεγάλα και φονικά όπλα όπως αυτόματα τουφέκια, εάν όχι για να σκοτώσει;

    Το συμβάν με τον μακελάρη του Τέξας αποτελεί το 27ο school shooting για φέτος. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο, το οποίο ο Matthew McConaughey αποκάλεσε «επιδημία», λαμβάνει χώρα μόνο στις ΗΠΑ.

    Σήμερα ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν όπλα στην κατοχή τους αποτελεί το 32% του πληθυσμού, το χαμηλότερο ποσοστό μέσα σε 50 χρόνια. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό συνεχίζει να είναι εξαιρετικά υψηλό. Εξάλλου, οι θάνατοι ενήλικων αλλά και παιδιών από πυρά όπλων, βρίσκονται σε έξαρση.

    Και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ είναι νόμιμο να μπορεί κανείς να έχει μαζί του και να μεταφέρει ένα κρυμμένο πιστόλι, αν και σε πολλές υπάρχουν περιορισμοί στο ποιοι μπορούν να πάρουν άδεια. Τουλάχιστον, όμως, σε 20 από αυτές μπορεί κανείς ελεύθερα να αγοράσει και να έχει μαζί του όπλο, με το Τέξας όπου έγινε η τελευταία αιματηρή επίθεση σε σχολείο, να είναι ανάμεσα σε αυτές. Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος Biden σχετικά με το τελευταίο μακελειό με θύματα 19 παιδιά δημοτικού και μία δασκάλα: «Πρέπει να έχουμε το κουράγιο να σταθούμε απέναντι από τους κατασκευαστές όπλων που προωθούν την χρήση τους για να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος».

    Οι ειδικοί, όπως ο Joseph Blocher, καθηγητής δικαίου της Νομικής Σχολής Duke των ΗΠΑ, αναφέρει ότι και να τροποποιούσαμε το Second Amendment, υπάρχει μία πληθώρα από άλλους αλληλοσυνδεδεμένους νόμους οι οποίοι αφήνουν ανοιχτά «παραθυράκια» ώστε να μπορεί κανείς να αγοράσει όπλο και να το χρησιμοποιήσει για προσωπική του «άμυνα».

    Πολλοί πολιτικοί έχουν μιλήσει για την ανάγκη να μπει ένα «φρένο» στην οπλοκατοχή. Ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος το 2013, όταν μετά την αιματηρή επίθεση στο σχολείο Σάντι Χουκ, ζήτησε να χρηματοδοτηθεί η έρευνα για τους ελέγχους που αφορούν την οπλοκατοχή. Και ο σημερινός Πρόεδρος Joe Biden ήταν σε εκείνους που είχαν προτείνει περιορισμούς στην οπλοκατοχή, φέρνοντας στον Λευκό Οίκο 20 προτάσεις. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι, που είχαν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων και είναι υπέρμαχοι της ελεύθερης οπλοκατοχής, το αρνήθηκαν.

    Η συγκεκριμένη τροπολογία επιτρέπει, ακόμη, την δημιουργία πολιτοφυλακής ώστε να μπορούν οι κάτοικοι μίας περιοχής να συγκεντρωθούν και να «υπερασπιστούν» την ασφάλειά τους. Ίσως είχε νόημα για τους πρώτους αποίκους των ΗΠΑ το 1791 οπότε και θεσπίστηκε, όταν υπήρχαν ακόμη κατακτητές και τυραννικά καθεστώτα, σήμερα όμως αποτελεί μία εντελώς απαρχαιωμένη και επικίνδυνη ελευθερία που προσφέρει το αμερικανικό σύνταγμα.

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε μερικές περιοχές να μαζεύονται «τιμωροί» της γειτονιάς και να σημειώνονται οργανωμένες επιθέσεις σε άτομα από μειονότητες με το πρόσχημα της «υπεράσπισης της ασφάλειας», όπως είχε γίνει με την περίπτωση του Ahmaud Arbery. O 25χρονος Ahmaud έκανε τζόκινγκ στο προάστιο Satilla Shores της Georgia, όταν ομάδα λευκών αντρών τον εκτέλεσε γιατί θεώρησε ότι «ξεφεύγει από ληστεία». Η γειτονιά αυτή είναι παραδοσιακά «λευκή» και αρκετά πλούσια έτσι οι τρεις άντρες που καταδικάστηκαν έκαναν τον στερεοτυπικό συνειρμό ότι μαύρος που τρέχει ισούται με κακοποιό που διαφεύγει.

    Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock.com

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    George Floyd: 2 χρόνια από τα 9 λεπτά που άλλαξαν για πολύ λίγο τις ΗΠΑ

    Albert Einstein: Το πρόβλημα με τα πνευματικά δικαιώματα που οδήγησε σε απρόσκοπτη κερδοφορία

    Τεστοστερόνη: Είναι το όπλο κατά της αντιγήρανσης στον άντρα;