Το Βεβτσάνι μετράει χρόνια ιστορίας, πολιτικών αναταράξεων και αλλαγών. Παρά το γεγονός ότι αποτελείται από μόλις 2.400 κατοίκους, μέσα σε 50 χρόνια έχει διεκδικήσει την ανεξαρτησία του από δύο διαφορετικές χώρες.

    Η Βόρεια Μακεδονία, αποτελεί μία βαλκανική χώρα που αποκόπηκε από την τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας το 1991 αποκτώντας την ανεξαρτησία της. Όμως, το Βεβτσάνι γιορτάζει την δική του ανεξαρτησία αφού αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη δημοκρατία 11 μέρες αργότερα. Το 2022, οι κάτοικοι του αποφάσισαν να αναβιώσουν την ιστορική αυτή στιγμή, μία κίνηση που στόχευε περισσότερο στην προσέλκυση τουριστών. Ως συνέπεια αυτού, εξέδωσαν διαβατήρια και τύπωσαν τα δικά τους νομίσματα.

    Το απομονωμένο και αδιαπέραστο έδαφος των βουνών Jablanica δίνει την αίσθηση ότι το μέρος αυτό ήταν αυτόνομο και πριν αυτοανακηρυχθεί ξεχωριστό κράτος. Μπορεί κατά την διάρκεια των χρόνων το Βεβτσάνι να πέρασε από την κατοχή της Μακεδονικής, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στην συνέχεια, στην δικαιοδοσία του Βασιλείου της Σερβίας, της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας και τώρα της Βόρειας Μακεδονίας όμως στην πραγματικότητα δεν κατακτήθηκε ποτέ. Ενδεικτικό είναι ότι κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι κάτοικοι του διατήρησαν την ορθόδοξη πίστη τους ενάντια στα γειτονικά χωριά που είχαν ασπαστεί τον μουσουλμανισμό.

    Από τα τέλη του 14ου αιώνα έως το 1912, η ​​περιοχή περιήλθε στην κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία είχε την πρωτεύουσά της στη σημερινή Κωνσταντινούπολη. Σχεδόν το 33% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας είναι μουσουλμάνοι καθιστώντας το Βεβτσάνι έναν σπάνιο θύλακα χριστιανισμού στην περιοχή.

    Διαφορετική ήταν επίσης και η διάλεκτο τους, οι ντόπιοι ακολουθούσαν μία μοναδική διάλεκτο που είχε σλάβικες ρίζες και δεν χρησιμοποιούνταν πουθενά αλλού.  Το 1991, έγιναν δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία σε όλη τη Γιουγκοσλαβία. Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι από το Βεβτσάνι αποφάσισαν ότι ήθελαν ένα δημοψήφισμα για την δική τους ανεξαρτησία.

    Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν αναγνώρισε την αυτοανεξαρτητοποίηση τους όμως την ίδια περίοδο η κυβέρνηση ήταν αντιμέτωπη με ένοπλους αυτονομιστές σε πρώην αλβανικές περιοχές της χώρας και έτσι το αίτημα των κατοίκων για αυτονομία έγινε τελικά δεκτό. Το 1994, επετράπει στο Βεβτσάνι να σχηματίσει δικό του αυτόνομο δήμο ο οποίος διατηρείται μέχρι και σήμερα.

    Η κόρη του Μπογκοέσκι, Νικολίνα, πρόσθεσε ότι  από το 2000 και έκτοτε, το επαναστατικό πνεύμα του χωριού προσέλκυσε το ενδιαφέρον των τουριστών που ήθελαν να δουν από κοντά τις ιδιαιτερότητες του γεγονός που οι κάτοικοι αξιοποίησαν σε επίπεδο μάρκετινγκ για να διαφημίσουν την περιοχή τους.

    «Φτιάξαμε τοπικά διαβατήρια και τυπώσαμε νόμισμα για να διαφημίσουμε το Βεβτσάνι», είπε. «Λειτούργησε και οι άνθρωποι στα Βαλκάνια ήθελαν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία πίσω από τη σημαία, τα διαβατήρια και τα χρήματά μας. Έχουμε περισσότερα σχέδια να δημιουργήσουμε ένα τελωνείο στα σύνορα με το χωριό, όπου μπορούμε να σφραγίσουμε τα διαβατήρια.»

    Η Νικολίνα είπε επίσης ότι, εάν χρειαστεί, η Δημοκρατία του Βεβτσάνι θα μπορούσε να γίνει ξανά μια σοβαρή οντότητα στο μέλλον. «Αυτό είναι ένα πολύ πολιτικό χωριό», είπε. «Το χωριό μας έρχεται πάντα πρώτο. Εάν κάναμε άλλο δημοψήφισμα στο μέλλον, νομίζω ότι θα ήταν δυνατό το χωριό να είναι ανεξάρτητο και να παραμείνει επιτυχημένο».

    Φωτογραφίες: BBC

    Διαβάστε ακόμα στο Nitro.gr

    Christiania: Η πιο αναρχική γειτονιά της Δανίας είναι τα δικά της «Εξάρχεια»

    Το μεγάλο κόλπο για να μένεις σχεδόν τσάμπα στο εξωτερικό και να ταξιδεύεις συχνότερα

    Tusheti: Ένα χωριό που αποκαλείται «ο κρυμμένος θησαυρός» της Ευρώπης