Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η ανακοίνωση του Καραμανλή
    2. Το «ευχαριστώ» του Μητσοτάκη στον Καραμανλή

    Mετά την ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή πως δεν θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. στις επικείμενες εκλογές, επομένως επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της εκλογής όλων όσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί χωρίς σταυρό.

    Αυτή τη στιγμή, εκλεγέντες πρωθυπουργοί – τουλάχιστον από το 2000 και μετά – είναι ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης Τσίπρας (πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (πρόεδρος της Ν.Δ. και νυν πρωθυπουργός).

    Η λογική στην επανεκλογή πρώην πρωθυπουργού χωρίς σταυρό έγκειται στο ότι το Κοινοβούλιο ίσως χρειαστεί την παρουσία και τη συσσωρευμένη γνώση ενός πολιτικού που είχε την εμπειρία της πρωθυπουργίας, επομένως είναι σωστό να εξασφαλίζεται η επανεκλογή του χωρίς να απαιτείται να δοθεί από μέρος του και η δύσκολη μάχη του σταυρού.

    Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί πρώην πρωθυπουργοί έχουν πολλές φορές εκφραστεί δημοσίως για θέματα που απασχολούν την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Ο Κώστας Καραμανλής, δυστυχώς, από το 2009 που αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου, επέλεξε τον δρόμο της σιωπής. Βέβαια, η σιωπή του έσπασε μόλις μία φορά και αυτή ήταν τον περασμένο Αύγουστο, όταν αναφέρθηκε στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Άλλωστε, πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, όταν είχε έρθει και αυτός αντιμέτωπος με παρακολουθήσεις κατά την πρωθυπουργική θητεία του.

    Ακόμα, ο Κώστας Σημίτης έδωσε, το 2008, εκείνη την ιστορική ομιλία για την έλευση του ΔΝΤ, ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε σε κρίσιμες συζητήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τοποθετηθεί κατά καιρούς για πολλά ζητήματα. Μάλιστα, διεκδίκησε πρόσφατα εκ νέου την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αλλά έχασε στην εσωκομματική διαδικασία από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

    Η ανακοίνωση του Καραμανλή

    Ο Κώστας Καραμανλής, πρώην πρωθυπουργός (2004-2009), ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. στις επερχόμενες εκλογές, κλείνοντας έτσι την κοινοβουλευτική διαδρομή του.

    Χαρακτηριστικά, με μία απλή και λιτή ανακοίνωσή του, ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε το εξής: «Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου, δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Ν.Δ., την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες».

    Το «ευχαριστώ» του Μητσοτάκη στον Καραμανλή

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαρίστησε προσωπικά τον Κώστα Καραμανλή για την προσφορά του τόσο στη Ν.Δ. όσο και στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως ο Κώστας Καραμανλής «θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά».

    Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Προσωπικά, δεν ξεχνώ ότι υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική. Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας. Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά».

    Πάντως, η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης, όπου εκλέγεται από το 1989, είναι γεγονός ότι αποτελεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ως εκ τούτου, τόσο για συμβολικούς όσο και για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να ηγηθεί ο ίδιος του ψηφοδελτίου του κόμματος.

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής

    Φωτογραφία κειμένου: Shutterstock