Μέσα σε όλη την παράνοια που ζούμε τις τελευταίες μέρες, μέσα σε όλα τα δυσάρεστα γεγονότα που μας κατακλύζουν, ένα καλό νέο κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Οι Unboxholics, μια ομάδα από gamers που κάνουν live streaming, κατάφεραν να συγκεντρώσουν μέσα σε λίγες ώρες  307.000 ευρώ για τους πυρόπληκτους. Μια τεράστια κίνηση από νέα παιδιά, από την οποία γίνεται ακόμα μια φορά ορατή η δύναμη του διαδικτύου και των social media.

    Την ώρα, όμως, που τους αποθεώνουν -και πολύ καλά κάνουν- υπάρχουν και εκείνοι που βρίσκουν την ευκαιρία να υπονομεύσουν το έργο κάποιων άλλων, όπως για παράδειγμα των influencers του Instagram. Να σημειωθεί όμως ότι και οι Unboxholics είναι influencers, απλά στον τομέα του gaming. Μπορεί να είναι μια παρέα από gamers, που ασχολούνται αμιγώς με ό,τι έχει να κάνει με την τεχνολογία, και να απέχουν από τα ανούσια giveaways του Instagram, ωστόσο δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι και οι όλοι οι υπόλοιποι influencers έχουν τεράστια αναγνώριση και ένα κοινό που τους ακολουθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να κινητοποιήσουν άτομα σε κλάσματα δευτερολέπτου.

    Πολλοί είναι αυτοί που έχουν κινητοποιηθεί, ακόμα και αν δεν έχει γίνει γνωστό. Οι Unboxholics είχαν τα τεχνικά μέσα για να μαζέψουν χρήματα δημόσια και το έκαναν. Μέσα σε έναν αγώνα που πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι, δεν χρειάζεται να γίνονται διαφοροποιήσεις, ούτε διαγωνισμοί για το ποιος κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα, φαγητά, νερά και οτιδήποτε άλλο για τους πυρόπληκτους.

    Τις τελευταίες μέρες έχουμε δει να γίνονται τεράστιες προσπάθειες για διάσωση των ζώων που εγκαταλείφθηκαν από τα αφεντικά τους ή που απλά χάθηκαν, κάτι που δεν πρέπει να παραβλέψουμε. Άλλοι προσπάθησαν να συγκεντρώσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Όλοι μας βάλαμε από ένα λιθαράκι. Μην ξεχνάμε ότι όσο πιο γνωστό είναι ένα προφίλ, τόση μεγαλύτερη έκταση θα πάρει, μια είδηση, μια έκκληση για βοήθεια.

    Μπορεί να μην έχει γίνει κάποια δημόσια κίνηση για συγκέντρωση χρημάτων από μεριά των Instagrammer, ωστόσο δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκουμε ακόμα μια ευκαιρία να εκφράσουμε τη χολή μας προς το πρόσωπό τους. Ακόμα και αν γνωστά ονόματα έκαναν προσπάθεια να συγκεντρώσουν κάποια λεφτά ή έδιναν κάποιο μέρος των εσόδων τους, θα τους κατηγορούσαμε για δηθενιά και επίδειξη «δύναμης»/χρημάτων. Από την άλλη, αν ήταν πλήρως αδιάφοροι και δεν ανέβαζαν ούτε ένα post για τις φωτιές, θα ήταν αναίσθητοι, αργόσχολοι και καλοπερασάκιδες, όπως και όσοι άλλοι δεν κατάφεραν να συμμετέχουν ενεργά στην κατάσβεση πυρκαγιών.

    Και στην τελική δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να κάνει ο καθένας. Μπορεί να μην το μαθαίνουμε και ποτέ. Έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε όλα δημοσιευμένα στα social, που οτιδήποτε άλλο μένει κρυφό, δεν μας απασχολεί ή απλά αγνοούμε την ύπαρξή του. Από ότι φαίνεται είναι ένας φαύλος κύκλος.

    Ούτε οι ίδιοι, οι Unboxholics, θα ήθελαν να προκαλέσουν κάποιο είδος διαμάχης με κανέναν. Η σύγκριση με τις προσπάθειες των υπόλοιπων influencer ήρθε μεταγενέστερα από τους χρήστες. Σε καμία περίπτωση δεν θα είχαν στο νου τους να κοντραριστούν με κάποιον, απλά έκαναν κάτι μέσα από την ψυχή τους. Αξίζει, λοιπόν, ένα μεγάλο μπράβο στην ομάδα των Unboxholics, όπως και σε όλους όσους συμβάλλουν με τον τρόπο τους στο δύσκολο έργο των πυροσβεστών, των εθελοντών, αλλά και στην βοήθεια των πυρόπληκτων. Ακόμα και ένα post μπορεί να αποβεί σωτήριο!