Πίνακας Περιεχομένων
  1. Η ελπιδοφόρα ανάρτηση του Μόσιαλου

  Λίγο μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και την ανακοίνωση για τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, ο κ. Θάνος Πλεύρης, υπουργός Υγείας, προχώρησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που βρίσκονταν στην αίθουσα Τύπου για την ενημέρωση και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αλλαγές στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

  «Η κυβέρνηση προφανώς και το επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη και επιθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την υπορεωτικότητα. Τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγούν σε κανέναν εφησυχασμό».

  Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, δεν είναι μόνο οι ανεμβολίαστοι που σιγά σιγά πείθονται, αλλά και οι άνω των 60 που είχαν κάνει δύο δόσεις, αλλά εμφανίζονταν αρνητικοί στο να προχωρήσουν στην αναμνηστική, ώστε να ανανεωθεί το πιστοποιητικό τους. Παράλληλα, άφησε και τη μπηχτή του για τον κ. Πολάκη, τονίζοντας πως τα εμβόλια έχουν κάλυψη απέναντι και στην Όμικρον, άρα θα πρέπει να σταματήσει η διακίνηση ψευδών ειδήσεων.

  Από τη μεριά του, ο κ. Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας, αναφέρθηκε στο ερώτημα του γιατί δεν πάμε σε ολικό lockdown παρά τα τόσα κρούσματα και εξήγησε ότι αυτό δε συμβαίνει γιατί η χώρα είναι τώρα πια με περισσότερα εργαλεία και γνώση στα χέρια της.

  «Η Ελλάδα είχε το πλεονέκτημα της μικρής καθυστέρησης στην έλευση της “Ομικρον” συγκριτικά με άλλες χώρες, άρα και της παρατήρησης των συνεπειών που έχει σε βαριές νοσηλείες και θανάτους εκεί. Σε όσες χώρες, λοιπόν, έχει προηγηθεί ήδη η έξαρση κρουσμάτων εξαιτίας της νέας παραλλαγής, αυτή δε φαίνεται έως τώρα να συνοδεύεται από αντίστοιχη πίεση στα συστήματα υγείας με έκρηξη νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτους. Αυτό συμβαίνει λόγω της διαφαινόμενης μειωμένης νοσηρότητας της “Ομικρον” συγκριτικά με τη “Δέλτα”».

  Εκείνο που αναφέρουν διαρκώς οι επιστήμονες, αφορά στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς. Όσο αυτοί παραμένουν στα ίδια επίπεδα, η αύξηση των κρουσμάτων δεν δικαιολογεί από μόνη της οριζόντια μέτρα και lockdown.

  Η ελπιδοφόρα ανάρτηση του Μόσιαλου

  Ο καθηγητής του LSE, κ. Ηλίας Μόσιαλος, προχώρησε σε μια ανάρτηση σχετικά με την έρευνα από τη Ν. Αφρική που κατέδειξε ότι η νόσηση από Όμικρον, παρέχει προστασία απέναντι στη Δέλτα, που είναι και πιο βαριά μετάλλαξη ως προς τη νόσηση.

  «Μια ομάδα ερευνητών από την Νότια Αφρική που ασχολείται με τον κορωνοϊό, διερεύνησε εάν η δυνατότητα εξουδετέρωσης που έχουμε εάν κολλήσουμε την παραλλαγή όμικρον ενισχύει την δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της παραλλαγής δέλτα (δείτε εδώ).

  Στη μελέτη συμμετείχαν εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι που είχαν μολυνθεί με τον ιό στο κύμα της όμικρον στη Ν. Αφρική και έχοντας πιστοποιήσει μοριακά πως μολύνθηκαν με την όμικρον και όχι την δέλτα.

  Απομόνωσαν λοιπόν πλάσμα αίματος από 15 συμμετέχοντες, όπου οι 11 από αυτούς εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω συμπτωμάτων Covid-19, αλλά κανένας δεν χρειάστηκε παροχή οξυγόνου. Η δειγματοληψία των συμμετεχόντων έγινε αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, και περίπου 2 εβδομάδες αργότερα. Δύο από τους 15 δεν ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα και αποκλείστηκαν από την ανάλυση. Από τους άλλους 13 συμμετέχοντες, οι 7 ήταν εμβολιασμένοι (3 με δύο δόσεις Pfizer και 4 με Johnson και Johnson).

  Η δυνατότητα εξουδετέρωσης της παραλλαγής όμικρον ήταν αναμενόμενη καθώς αυτή είναι η παραλλαγή του ιού με την οποία μολύνθηκαν αυτά τα άτομα. Οι μετρήσεις έδειξαν αυξανόμενη απόκριση αντισωμάτων (14 φορές) στην παραλλαγή στο διάστημα της ανάλυσης. Ωστόσο, τα ίδια άτομα – ειδικά όσοι εμβολιάστηκαν – επίσης ανέπτυξαν ενισχυμένη δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της παραλλαγής δέλτα (η οποία δυνατότητα εξουδετέρωσης επίσης στο διάστημα των 2 εβδομάδων αυξήθηκε 4,4 φορές).

  Δηλαδή, φαίνεται πως η λοίμωξη στα άτομα που έχουν μολυνθεί με την όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε προστασία επαναμόλυνσης από την δέλτα.

  Αυτά είναι προφανώς καλά νέα, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο δείγμα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον να δούμε εάν αυτό ισχύει στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και στους ασυμπτωματικούς φορείς της όμικρον.

  Εάν αυτή η μελέτη αντικατοπτρίζει την εικόνα που θα αντιμετωπίσουμε, τότε θα μειώσει τα ποσοστά επαναλοίμωξης από την δέλτα.

  Tα αναδυόμενα επιδημιολογικά δεδομένα -επί του παρόντος- υποδεικνύουν πως η όμικρον οδηγεί σε ηπιότερη συμπτωματολογία στους εμβολιασμένους.

  Αυτά μαζί δείχνουν πως ίσως η λοίμωξη με την όμικρον να έχει θετικές επιπτώσεις όσον αφορά την πιθανότητα σοβαρής νόσησης εάν κάποιος κολλήσει μετέπειτα τη δέλτα που συνεχίζει να κυκλοφορεί, και τελικά να επιφέρει μικρότερο βάρος από το αναμενόμενο στο σύστημα υγείας».