Πίνακας Περιεχομένων
    1. «Ο Στέφανος δεν εμβολιάζεται γιατί δεν το έχει ανάγκη»

    Δεν ξέρουμε αν το γνωρίζουν ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο μπαμπάς του Αποστόλης, αλλά δεν τους υποχρεώνει κανένας μα κανένας νόμος να απαντούν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με θέματα που δε θέλουν να σχολιάσουν. Το αναφέρουμε αυτό γιατί δε μπορεί να δεχτεί η λογική μας ότι δεν αντιλαμβάνονται πως τα λεγόμενα τους εδώ και δύο ημέρες είναι εκτός τόπου και χρόνου και υποκαθιστούν τόσους και τόσους επιστήμονες. Δε μπορούμε να δεχτούμε ότι αυτά τα λεγόμενα έρχονται κατόπιν σκέψης κι όχι παρορμητικά, όπως έχουν δείξει ότι είναι ο χαρακτήρας τους.

    Το αντιλαμβάνεται κανείς κι από την αναστροφή που έκανε ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά την πρώτη δήλωση. Αφού είπε πως δεν κάνει το εμβόλιο γιατί δεν είναι υποχρεωτικό, στη συνέχεια έκανε μια ανάρτηση όπου μιλούσε για ευθύνη προστασίας των γύρω σου. Προφανώς κάποιος τον συμβούλευσε να προχωρήσει σε αυτό το σχόλιο. Άρα έχουν ανθρώπους να τους καθοδηγούν στο κομμάτι της δημόσιας εικόνας τους. Άραγε γιατί επιμένουν να μην τους ακούνε;

    Μετά από αυτή την ανάρτηση, ο Στέφανος Τσιτσιπάς προχώρησε σε μια σωρεία δηλώσεων που χαρακτηρίζονται από ανακρίβεια και παντελώς ιδιοτελή-κοντόφθαλμη σκέψη.

    «Είμαι νεαρός, είμαι στην κατηγορία κάτω των 25 ετών. Για μένα το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, είναι καινούργιο. Έχει κάποιες παρενέργειες, ξέρω προσωπικά κάποιους ανθρώπους που τις είχαν. Δεν είμαι κατά, αυτό να το ξεκαθαρίσω, απλώς δεν βλέπω λόγο για κάποιον στη δική μου ηλικιακή κατηγορία να χρειαστεί να εμβολιαστεί. Νομίζω ότι το concept ήταν να δοθεί στους μεγαλύτερους ηλικιακά, αν δεν κάνω λάθος.

    Δεν είναι κάτι για το οποίο ξέρουμε πάρα πολλά πράγματα και μέχρι στιγμής δεν μας έχει δοθεί ως υποχρεωτικό. Οπότε δεν υπάρχει λόγος. Δεν είπα κάτι περίεργο. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Αν είναι να το παίζουμε διπλωμάτες και να μην μπορούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για κάτι συγκεκριμένο, ποιος ο λόγος να κάνουμε αυτές τις συνεντεύξεις;»

    Στέφανος Τσιτσιπάς: Μια σειρά από «αυτογκόλ» και το τεράστιο φάουλ

    Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Απόστολος Τσιτσιπάς ένιωσε μια ανάγκη να κάνει συμπληρωματικές δηλώσεις στην ΕΡΤ, όπου χειροτέρεψε τα πράγματα.

    «Ο Στέφανος δεν εμβολιάζεται γιατί δεν το έχει ανάγκη»

    «Δεν χρειάστηκε να κάνει το εμβόλιο, όπως και οι περισσότεροι συναθλητές του. Οι αθλητές έχουν αρκετά δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση προκύψει. Λαμβάνουν τα μέτρα που είναι απαραίτητα (μάσκες, ελεγχόμενες μετακινήσεις), βρίσκονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και κάνουν σχεδόν κάθε μέρα PCR και ANTIGEN TESTS όπως και ο καθένας μας φαντάζομαι όταν χρειάζεται.

    Ο καθένας, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει, εκτιμά τις συνθήκες και πράττει. Όσον αφορά για την αναγκαιότητα των εμβολίων, πιστεύω ότι έχουμε μεγάλο αριθμό σπουδαίων επιστημόνων και σπουδαίων ειδικών γιατρών και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν αλλά και επιβάλλεται αν ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με το τι πρέπει να ακολουθήσουν για να θωρακίσουν την υγεία τους».

    Να ξαναγραφτεί για να μην γίνονται παρερμηνείες. Ναι, προφανώς θα θέλαμε όλοι να είναι στο πλευρό της επιστήμης και να εμβολιάζονται. Δε μπορούμε να αλλάξουμε τα μυαλά κάποιων. Όταν όμως αυτοί οι κάποιοι έχουν τέτοια θέση και μπορούν να τους εκμεταλλευτούν επιτήδειοι στην κόντρα των εμβολίων, οφείλουν να είναι διακριτικοί. Στη ζωή τους ας κάνουν ό,τι θέλουν, αποδεχόμενοι πάντοτε τις συνέπειες. Αλλά στον δημόσιο λόγο τους δεν θα υποκαθιστούν την επιστήμη. Θα μπορούσε να αρκεστεί ο μπαμπάς Τσιτσιπάς στο ότι οι αθλητές κάνουν διαρκώς τεστ και είναι σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

    Κι αυτό βέβαια συμβαίνει μόνο στα τουρνουά. Δε φανταζόμαστε ότι ο Στέφανος κάνει τόσο συχνά τεστ όταν δεν βρίσκεται σε κάποιο τουρνουά του τένις.

    Τώρα το ότι δεν το χρειάζεται γιατί είναι νέος και «ταύρος» στην υγεία του, ας το πει σε τόσους νέους ανά τον κόσμο που έκαναν το εμβόλιο και ας ακούσει τι εξηγούν οι επιστήμονες γι΄αυτή την ανεύθυνη αντίληψη. Στην τελικά, είναι πολύ πιο τίμιο και ντόμπρο το «δε θέλω να το κάνω γιατί δε γουστάρω», παρά το αβάσιμο «δεν το κάνω γιατί δεν το έχω ανάγκη». Να υποθέσουμε πως μικρός ο Στέφανος δεν έκανε κανένα εμβόλιο για μηνιγγίτιδα, για ιλαρά, για γρίπη και όλα τα εμβόλια που κάνει ένα παιδί…