Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η 18χρονη Emma Raducanu από το Kent

    Η Emma Raducanu έφτασε στον τελικό δίχως να χάσει σετ. Καμία αντίπαλος δε μπόρεσε να της πάρει πάνω από 4 games στα σετ. Μπήκε στο US Open πάνω από τη θέση 150 στο ranking. Στο τέλος του τουρνουά, με το Grand Slam στην αγκαλιά της, η Raducanu βρίσκεται στο Νο23 της παγκόσμιας κατάταξης, είναι όμως πια σαφές ότι δεν ανήκει ούτε εκεί. Είναι μόλις 18 και 10 μήνες και κάτι ημέρες, θα κλείσει τον Νοέμβριο τα 19, αλλά η θέση της είναι στην ελίτ, στο top-5 της κατάταξης. Δεν είναι η κατάκτηση.  Είναι ο τρόπος.

    Ακόμα και στον τελικό, η Emma Raducanu δεν επέτρεψε στην επίσης 19χρονη, την Καναδή Leylah Fernandez, να της πάρει σετ και την κέρδισε με 6-4 και 6-3, με το ματς να κρατάει 1 ώρα και 51. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Θύμισε κάτι από Billie Jean, η Emma Raducanu. Πήγε στη Νέα Υόρκη για να κατακτήσει το US Open και το έκανε.

    Σε δέκα ματς δεν έχασε κανένα σετ, ενώ οι αντίπαλοι της την κέρδισαν σε 34 games. Αν το αναλύσουμε περισσότερο, στα 20 σετ που έπαιξε, έχασε 1.7 games ανά σετ. Μετά το πρώτο ματς και μέχρι τον τελικό, η Emma Raducanu δεν έχασε πάνω από 3 games στο πρώτο σετ και κανένα δεν διήρκησε πάνω από 51 λεπτά. Είναι κάτι το ασύλληπτο.

    Μαζί με το τρόπαιο παίρνει μαζί της και περίπου 2.5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ γίνεται η πρώτη Βρετανίδα μετά το 1977 που κατακτά Grand Slam, αλλά και η πρώτη, είτε από άντρες είτε από γυναίκες, που πηγαίνει σε τελικό εκπροσωπώντας το Νησί. Τότε, είχε κατακτήσει το Wimbledon, ενώ ήταν η μόνη που είχε πάρει το US Open, ακόμα πιο πίσω, το 1968. Παράλληλα, η Raducanu έγινε η νεότερη αθλήτρια που κατακτά Grand Slam, μετά τη Sharapova στο Wimbledon το 2004.

    Ναι, αυτή τη φορά «It’s Coming Home»!

    «Θέλω να συγχαρώ τη Leylah γιατί κέρδισε σπουδαίους αντιπάλους και ήταν ένα δύσκολο ματς, υψηλοτάτου επιπέδου. Ελπίζω να την συναντήσω ξανά σε άλλα τουρνουά και ελπίζω να είναι για τελικούς. Η Leylah πάντοτε θα παίζει σπουδαίο τένις. Ήξερα ότι θα πρέπει να προσπαθήσω πολύ για να την κερδίσω. Αυτό δείχνει και το μέλλον του γυναικείου τένις. Το βάθος του παιχνιδιού είναι σπουδαίο. Κάθε αθλήτρια που βρέθηκε εδώ, νομίζω πως έχει πιθανότητες να κερδίσει έναν τελικό. Ελπίζω η νέα γενιά να ακολουθήσει τα χνάρια γυναικών όπως η Billie Jean.

    Ευχαριστώ τους πάντες στη Νέα Υόρκη που με έκαναν να νιώσω σπίτι μου από το πρώτο ματς ως τον τελικό και απόλαυσα να παίζω μπροστά σας. Με βοηθήσατε όταν ένιωθα πως δεν έχω άλλο να δώσω. Πάντοτε ονειρευόμουν να κερδίσω ένα Grand Slam. Κάθε αθλήτρια το λέει αρκετά μέσα της. Όμως το να έχω την πίστη πως θα το κερδίσω, πως θα εκτελέσω την επιθυμία μου, είναι κάτι που δεν το πιστεύω ακόμα.

    Ξεκίνησα από πολύ μικρή και το μυαλό μου ήταν πάντοτε στη νίκη. Ήθελα απλά να κερδίσω και να το γιορτάζω με την ομάδα μου. Αυτό έπαιζε στο μυαλό μου ως σενάριο για μερικά βράδια. Με αυτό κοιμόμουν» δήλωσε η Emma Raducanu στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς.

    Η 18χρονη Emma Raducanu από το Kent

    Οι γονείς της, Ian και Renee, είναι οι άνθρωποι που την καθοδηγούν και στο τένις, αλλά δε μπόρεσαν λόγω των δυσκολιών με τα ταξίδια να βρεθούν στις ΗΠΑ για να δουν την κόρη τους να κατακτά το US Open από κοντά. Μια κατάκτηση που ήρθε ως το τέρμα μιας ανηφόρας που ξεκίνησε για τη Raducanu στο Wimbledon, όπου αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα και αναγκάστηκε να αποσυρθεί στον 4ο γύρο. Ήταν μια περίοδος που μόλις είχε τελειώσει το λύκειο. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, ίσως να μην ήταν τόσο διψασμένη να δείξει στον κόσμο το μετάλλο από το οποίο είναι φτιαγμένη.

    Οι δύο γονείς της εργάζονται στα οικονομικά, με τον Ian να έχει ρουμανική καταγωγή, όπως υποδηλώνει το επώνυμο, τη μαμά Renee να έχει ρίζες από την Κίνα, ενώ η Emma γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά.

    Η Emma Raducanu έχει παίξει στην καριέρα της 91 ματς και μετράει 69 νίκες και 22 ήττες. Είναι αριθμοί που τρομάζουν για το μέλλον και ίσως να είδαμε την αρχή μιας παντοκρατορίας που θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτή του Federer στα χρόνια πριν τον Nadal. Είναι αλήθεια πως αυτή τη στιγμή στις γυναίκες δεν υπάρχει κάποια αθλήτρια που να μπορεί να χτίσει απόσταση σαν κι αυτή που είχε ο Ελβετός με τους αντιπάλους του. Σάκκαρη, Sabalenka, Fernandez, Pliskova είναι σπουδαίες τενίστριες, αλλά η Raducanu έχει αυτό το κάτι.

    Κι ας μην το είχε δείξει από μικρή, όπως ανέφερε σε συνέντευξη της στη Vogue. «Μικρή ήμουν πολύ ντροπαλή, δε μου άρεσε να μιλάω σε κόσμο. Όταν ξεκίνησα στο τένις κατάλαβα ότι πρέπει να είμαι πιο δυναμική, ατρόμητη και να μάχομαι. Ο αθλητισμός με βοήθησε να βρω μια εσωτερική δύναμη. Αν έχεις αυτό, τότε μπορείς να κατακτήσεις τα πάντα».

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη British Vogue (@britishvogue)

    Το τένις φαίνεται πως είναι αυτό που λένε οι Αμερικάνοι «the real deal» για εκείνη. Αν σκεφτείτε ότι πριν απ΄αυτό δοκίμασε μπαλέτο, tap dancing, γκολφ, ιππασία, κολύμβηση και go-karting, τότε μάλλον κάτι ήταν γραφτό να της συμβεί με μια ρακέτα στο χέρι. Τένις έπαιξε πρώτη φορά το 2007, σε ηλικία 4 ετών, αλλά από το 2013 και μετά αποφάσισε ότι θα ασχοληθεί με αυτό αποκλειστικά. Το 2018 έκανε το ντεμπούτο της και από τότε απλώς καταρρίπτει ρεκόρ…

    * Φωτογραφία: Twitter/US Open