Πίνακας Περιεχομένων
    1. Cristiano Ronaldo ή Messi;

    Ο Cristiano Ronaldo είναι ο GOAT. Όχι, ο Lionel Messi είναι ο GOAT. Ναι, έχει ο Messi την εκτελεστική δεινότητα του Cristiano; Γιατί έχει ο Ronaldo την μαγική ντρίμπλα του Leo; Εσείς τα fanboys του CR7 πρέπει να μάθετε ότι το ποδόσφαιρο είναι ο Messi. Εσείς οι «μεσικοί» πρέπει να μάθετε ότι το ποδόσφαιρο είναι ο Ronaldo.

    Κάπως έτσι εξελίσσονται οι διάλογοι στα διάφορα fora γύρω από το ποδόσφαιρο, σχετικά με το ποιος από τους δύο είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών στο άθλημα. Τα επιτεύγματα τους είναι τόσο κοντά, με τον Cristiano να υπερέχει στα Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά πλέον όχι στις κατακτήσεις με την Εθνική Ομάδα, αφού και ο Messi πήρε επιτέλους φέτος το Copa America. Στο Μουντιάλ του Κατάρ τον Δεκέμβριο του 2022, οι δυο τους θα είναι 37  και 35 ετών αντίστοιχα. Ποιος ξέρει τι θα έχουν καταφέρει με τις νέες τους ομάδες ως τότε; Σίγουρα πάντως θα πηγαίνουν για την τελευταία τους ευκαιρία να κατακτήσουν το μόνο που τους έχει μείνει.

    Η Αργεντινή ενδεχομένως να είναι πιο κοντά βάσει ρόστερ ως τότε. Ακόμα κι αν τελικά δεν το κατακτήσουν, αυτό το Μουντιάλ θα είναι η τελευταία σπουδαία αντιπαλότητα των δύο καθ΄ομολογία κορυφαίων ποδοσφαιριστών. Αν όχι συνολικά του αθλήματος, τότε σίγουρα της τελευταίας 15ετίας. Ναι, κανείς δεν ξεχνά αυτό που έφερε στο άθλημα ο Ronaldinho ή τον Βραζιλιάνο Ronaldo ή τον Zidane, ή τους Pele και Maradona. Είναι όμως άτοπο να συγκριθούν τόσο ανομοιογενείς εποχές.

    Στο μεταξύ τους δίλημμα πάντως, οι μεν υποστηρικτές του Cristiano για τον τίτλο του GOAT έχουν να λένε για τα γκολ του, για το ότι είναι πια πρώτος σκόρερ σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, για το ότι τα κατάφερε σε κάθε πρωτάθλημα που πήγε. Έχει βγει πρώτος σκόρερ στην Αγγλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία. Και τώρα ξανά στην Αγγλία, έτοιμος να το πετύχει πάλι.

    Οι υποστηρικτές του Messi έχουν να λένε για την ποδοσφαιρική μαγεία που προσφέρει ο Αργεντινός στο γήπεδο, με τον CR7 να έχει γίνει καθαρό φορ περιοχής τα τελευταία 5-6 χρόνια και να εντυπωσιάζει με τα γκολ του, παρά με το πώς διαλύει τα πόδια των αντιπάλων με κάθε του ντρίμπλα και αλλαγή κατεύθυνσης. Κι αυτό μια πραγματικότητα είναι και ο καθένας θέτει τις προτεραιότητες του.

    Cristiano Ronaldo ή Messi;

    Σε κάθε περίπτωση, σε αυτά τα 15 χρόνια της συμπαρουσίας τους, δεν έχει υπάρξει κάποιο στοιχείο τους, στατιστικό ή ποδοσφαιρικό, που να έχει ο ένας ξεκάθαρη υπεροχή έναντι του άλλου. Δεν είχε εμφανιστεί, για να είμαστε ακριβείς. Εμφανίστηκε φέτος που ο Messi βγήκε για πρώτη φορά από το καβούκι της Βαρκελώνης και βρέθηκε σε ένα παντελώς άγνωστο περιβάλλον, για πρώτη φορά σε αυτή την ηλικία.

    Ο Lionel Messi πήγε στην Παρί Σεν Ζερμέν και σε αυτόν τον πρώτο μήνα δείχνει σαν χαμένος. Θα του πάρει καιρό να προσαρμοστεί και είναι δεδομένο πως για το ξεκίνημα θα είναι μόνο το όνομα του που θα τρομάζει τον αντίπαλο.

    Ο Cristiano Ronaldo από την άλλη, έχει κάτι που ο Messi δεν το έδειξε σε κανένα σημείο της καριέρας του. Ο Αργεντινός είναι πιο low profile και με όσα κάνει στο γήπεδο, εμπνέει τους συμπαίκτες του. Ο Πορτογάλος όμως είναι μια πολύ πιο ισχυρή προσωπικότητα που με το βλέμμα του και το πάθος που ξεχειλίζει, σε κάνει να θες να πέσεις μπροστά του για να φας όλες τις σφαίρες και αυτός να προχωρήσει.

    Ο Messi χρειάστηκε 2 εβδομάδες προπονήσεων για να παίξει ως αλλαγή το πρώτο ματς με την Παρί και δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό, ενώ γύρισε από τα προκριματικά του Μουντιάλ και έμεινε στον πάγκο με την Κλερμόν.

    Ο Ronaldo πήρε μεταγραφή όταν ήρθαν τα ματς των Εθνικών, έπαιξε με την Πορτογαλία το πρώτο, γύρισε άμεσα στο Μάντσεστερ για να κάνει καραντίνα, προπονήθηκε 3-4 μέρες με την ομάδα και μπήκε να παίξει βασικός απέναντι στη Νιουκάστλ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έβαλε και τα δύο πρώτα γκολ της Γιουνάιτεντ, διώχνοντας το άγχος της ισοφάρισης που είχαν κάνει οι Mugpies.

    Αυτό το στοιχείο, η μεγαλύτερη δίψα και η προσαρμοστικότητα που βγάζει ο Cristiano σε κάθε του νέα ομάδα, είναι το στοιχείο που τον διατηρεί τόσα χρόνια και ο λόγος που κανείς δε μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα πως ο Messi είναι ο κορυφαίος όλων. Αν δηλαδή είχε ο Messi αυτόν τον χαρακτήρα του Ronaldo, τότε σίγουρα θα είχαμε δει τον κορυφαίο όλων και ακόμα πιο μυθικά επιτεύγματα.