Η Sunisa Lee δεν είναι η πρώτη. Οι επιθέσεις κατά Ασιατών στις ΗΠΑ στη διάρκεια της πανδημίας, έχουν αυξηθεί σε βαθμό μεγαλύτερο κι από τις επιθέσεις κατά μαύρων. Οι 8 νεκροί σε επιχείρηση σπα στην Ατλάντα ήταν η κορυφή του παγόβουνου ή η κορύφωση ενός φαινομένου που ως τον Μάρτιο του 2021 δεν είχε πάρει τις διαστάσεις που έπρεπε. Αρκετοί αναλυτές, αναφέρει το BBC, θεωρούν πως αυτό το μίσος προς την ασιατική φυλή, ιδίως της Άπω Ανατολής, αυξήθηκε λόγω της ρητορικής του Τραμπ πως οι Κινέζοι έφεραν τον κορωνοϊό στην Αμερική.

    Η Sunisa Lee έγινε το καλοκαίρι η πρώτη χρυσή Ολυμπιονίκης για λογαριασμό των ΗΠΑ με καταγωγή από τη φυλή των Χμονγκ που ζει στα βουνά του Λάος. Οι γονείς της πήγαν στην Αμερική πριν γεννηθεί και εγκαταστάθηκαν στη Μινεζότα. Η 18χρονη Lee έγινε προστατευόμενη της Simon Biles και με τη δική της υποστήριξη κατάφερε να φτάσει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Αυτή την κοπέλα, που τίμησε τη σημαία και προσέφερε στους Αμερικάνους έναν λόγο κομπασμού περισσότερο, υπήρξαν άνθρωποι να της επιθετούν και να της πουν να φύγει από τη χώρα.

    Η ρητορική του Τραμπ για την «ευθύνη» των Ασιατών της Άπω Ανατολής για την πανδημία, έχει περάσει για τα καλά στα βάθη του κοινωνικού ιστού και καθώς η Sunisa Lee πήγαινε με φίλες της, επίσης με ασιατικές ρίζες, βόλτα, αφού είχαν βγει από ένα κλαμπ στο Λος Άντζελες, πέρασε ένα αμάξι και οι επιβαίνοντες τους επιτέθηκαν. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, με τις βρισιές και τις απειλές να διαδέχονται η μία την άλλη και μάλιστα ένας της έριξε σπρέι πιπεριού στο χέρι.

    «Δεν πρόλαβα να αντιδράσω γιατί έφυγε γρήγορα με το αυτοκίνητο. Αλλά και πάλι, γνωρίζοντας τι μπορεί να συμβεί, δεν ήθελα να κάνω κάτι που θα με έβαζε σε μπελάδες. Απλώς το άφησα να συμβεί» είπε η Sunisa. Πίσω στον Απρίλιο, επίθεση είχε δεχτεί και η μετέπειτα Ολυμπιονίκης στο καράτε, η ιαπωνικής καταγωγής Αμερικανίδα Sakura Kokumai.