Πίνακας Περιεχομένων
    1. BUCKS IN SIX

    Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των play-offs του NBA, οι Μπακς δεν έμπαιναν με τίποτα στην κουβέντα για το πρωτάθλημα. Δεν ήταν καθόλου λίγες οι φωνές εκείνες που έλεγαν ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε λάθος που έμεινε σε έναν οργανισμό που δε μπορεί να του προσφέρει τα εχέγγυα για να διεκδικήσει άμεσα το πρωτάθλημα και να χτίσει μια εποχή δυναστείας, όπως του αρμόζει. Από τότε μοιάζει να έχουν περάσει χρόνια και οι Μπακς, με καβαλάρη-συνταγματάρχη τον Γιάννη, απέχουν 48 λεπτά από το πρωτάθλημα!

    «Antetokounmpo throws it down». Με αυτή την κραυγή υποδέχτηκαν οι δύο σχολιαστές του 5ου τελικού ανάμεσα στους Σανς και τους Μπακς τη φάση που ολοκλήρωσε το break των Ελαφιών.

    Απομένουν 20 δευτερόλεπτα. Το σκορ είναι 120-119 με τους Σανς να έχουν μομέντουμ με 5 σερί πόντους: ένα μεγάλο τρίποντο του Χολιντέι κι ένα μπάσιμο του Πολ που πήγε στην επαφή με τον Κόνατον. Ο Μπούκερ των 40 πόντων έχει τη μπάλα και μπαίνει στη ρακέτα. Μπροστά του ορθώνονται Αντετοκούνμπο και Μίντλετον. Δεν έχει ορατότητα για το καλάθι. Επιχειρεί να γυρίσει για να βρει πάσα στο τρίποντο. Πριν προλάβει να πάρει χαμπάρι, ο αμυντικός σκύλος ονόματι Τζρου Χολιντέι έχει πάει πάνω του και του παίρνει τη μπάλα μέσα από τα χέρια!

    Ξεχύνεται στον αιφνιδιασμό όπου οι Μπακς βγαίνουν 3 εναντίον 1. Κι αυτός ο ένας είναι ο Κρις Πολ. Κάνει πίσω βήματα για να αλλοιώσει τη γωνία πάσας του Χολιντέι στον Γιάννη που εφορμά για το κάρφωμα, όμως η μοίρα έχει ήδη γράψει. Η alley hoop πάσα φέρνει κάρφωμα του Γιάννη και φάουλ. Το σκορ γίνεται 122-119 και η σφραγίδα της επικράτησης έχει μπει.

    BUCKS IN SIX

    Μετά από ενάμιση μήνα στα play offs οι Μπακς μπορεί να μην είναι η πιο ταλαντούχα επιθετικά ομάδα, μπορεί να μην έχουν τον καλύτερο προπονητή, μπορεί εκτός του Γιάννη τα βαριά ονόματα να μην είναι και τόσο βαριά, αλλά έμαθαν πια, εκμεταλλευόμενοι και τις συγκυρίες, να λειτουργούν ως απόλυτη ομάδα. Ο Γιάννης ξεχωρίζει, αλλά είναι ο Γιάννης που εξισώνει τον εαυτό του με τον Μίντλετον και τον Χολιντέι και δεν αυτοπροβάλλεται ως ο σούπερ ανώτερος.

    Κι αν αυτό είναι μια κενή σημειολογία, ας δει κάποιος το δεύτερο δεκάλεπτο του χθεσινού αγώνα. Εκεί οι Μπακς πήγαν από το 37-21 στο 42-42 έχοντας τον Γιάννη να τους βλέπει από τον πάγκο. Όχι, αυτό δε σημαίνει πως παίζουν καλύτερα χωρίς αυτόν. Άλλωστε, η απάντηση σε αυτό ήρθε στο 4ο δεκάλεπτο που έβαλε 16 πόντους και κάλυψε κάθε σημείο του γηπέδου ο Γιάννης Αντετοκούνμπο!

    (Photo by Christian Petersen/Getty Images)

    Σημαίνει όμως πως αυτή η κόλλα, αυτή η φωτιά που χαλυβδώνει σπαθιά, έχει δημιουργήσει τέτοια ψυχολογική δύναμη στους συμπαίκτες του, που ξέρουν ότι είναι εφικτό πια να πάρουν το πρωτάθλημα και μάλιστα στα 6 ματς. Bucks In Six για μια σειρά που ξεκίνησε με 2-0 και με τους Μπακς να μη βλέπονται στα δύο παιχνίδια στο Φοίνιξ. Το τρίτο ήταν το φαρμακερό.

    Πριν ένα χρόνο είχαν το καλύτερο ρεκόρ στη λίγκα και έβλεπαν τους Μαϊάμι να τους πετάξε έξω με 4-1. Φέτος, χωρίς να ενθουσιάζουν κόσμο με το μπάσκετ τους στη regular, μπήκαν στα play offs με καθαρό μυαλό και με τύχη, αφού ακόμα κι ο σοβαρός τραυματισμός του Γιάννη, δεν κράτησε πάνω από μια βδομάδα.

    Απέκλεισαν τους Χιτ με 4-0, απέκλεισαν τους Νετ με 4-3 και ανατροπές, απέκλεισαν τους Χοκς χωρίς Γιάννη στα δύο τελευταία ματς. Και τώρα, απέναντι στην καλύτερη ομάδα του ΝΒΑ και σίγουρα της Δύσης για φέτος, έχουν 3 σερί νίκες και ετοιμάζονται για ένα 4/4 που θα τους κάνει πρωταθλητές για δεύτερη φορά, πρώτη μετά το 1971.

    Το πάθος του Τάκερ μετά το σφύριγμα της λήξης που κολλάει το στήθος του στον Χολιντέι, το ήρεμα άγριο βλέμμα του Γιάννη προς τους συμπαίκτες του, είναι χαρακτηριστικά μιας ομάδας που θυμίζει πολύ ποδοσφαιρική Ιταλία. Ναι, θα περάσει τις στιγμές του πανικού και της ανισορροπίας μέσα στο ματς, αλλά θα έχει πάντα τον τρόπο να επιστρέφει.

    Και κάπως έτσι, ο Γιάννης, που κάνει ακόμα κι εμάς τους λιγότερο παθιασμένους μαζί του να του υποκλινόμαστε, κάνει πράξη μέσα σε ένα χρόνο την υπόσχεση του: οδηγεί τους Μπακς στον τίτλο με τις μόνες ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με πέρσι να είναι ο Χολιντέι αντί του Μπλέντσο και ο 36χρονος Τάκερ που ήρθε για να δαγκώνει στην άμυνα.

    Θα πουν με στόμφο στο NBA οι Μπακς ως οργανισμός ότι «και ένας superstar είναι αρκετός. Αρκεί να είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο»!

    * Κεντρική φωτογραφία: Getty Images