Μπορεί να καθυστέρησε να πάρει μια απόφαση, μπορεί να φαινόταν πως η κατάσταση πάει προς αποκλιμάκωση, όμως τελικά ο Alex Hawke, υπουργός Μετανάστευσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας, ακύρωσε τη βίζα του Novak Djokovic κι έτσι ο Σέρβος θα κληθεί να αποχωρήσει άμεσα από τη χώρα, δε θα παίξει στο Australian Open και δε θα έχει δικαίωμα να ξαναπάει εκεί για τα επόμενα τρία χρόνια.

  Σκωτσέζικο ντους περνάει στην Αυστραλία ο Novak Djokovic. Πρώτα τον κρατάνε 8-9 ώρες στο αεροδρόμιο για να τον ανακρίνουν. Μετά τον μεταφέρουν σε ξενοδοχείο τύπου καραντίνας, μέχρι να λυθεί το ζήτημα της βίζας του. Το πρωί της Δευτέρας το δικαστήριο της Μελβούρνης τον δικαιώνει και ο Σέρβος απελευθερώνεται, πάει στο ξενοδοχείο του και μεταβαίνει για προπόνηση στο γήπεδο τένις.

  Από εκείνο το σημείο και μετά λέγεται για μερικά 24ωρα πως τίποτα δεν έχει λήξει και πως ο υπουργός Μετανάστευσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο Alex Hawke, μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα του να ακυρώσει τη βίζα. Η καθυστέρηση δίνει την εντύπωση πως δε θα συμβεί κάτι τέτοιο και ο Djokovic θα μπορέσει να παίξει στο τουρνουά.

  Τελικά, ο Hawke ανακοινώνει πως η βίζα του Nole ακυρώνεται κι έτσι ο 34χρονος τενίστας δε θα συμμετάσχει στο Australian Open για να υπερασπιστεί τον περσινό του τίτλο και θα πρέπει να φύγει από τη χώρα. Μάλιστα, καθώς αυτή η απόφαση έχει ισχύ για τα επόμενα τρία χρόνια, ο Djokovic έπαιξε το 2021 το τελευταίο του Australian Open. Σε τρία χρόνια που θα λήξει η απαγόρευση εισόδου, θα είναι 37 ετών και λογικά θα έχει αποσυρθεί. Άλλωστε, η άρνηση του να εμβολιαστεί, δεν θα περιοριστεί σε αυτό που έγινε στην Αυστραλία. Τον Μάιο επίκειται το Roland Garros.

  Ο Djokovic πάντως θα έχει ένα παράθυρο ανοιχτί σε αυτή την τριετία να ξαναμπεί στην Αυστραλία, αρκεί να δείξει στο μέλλον ότι σέβεται τα εθνικά συμφέροντα της Αυστραλίας. Πώς θα συμβεί αυτό, μόνο οι Αυστραλοί το γνωρίζουν.

  Ο Alex Hawke ανέφερε πάντως στην ανακοίνωσή του πως «ακύρωσα τη βίζα του για λόγους υγείας και τάξης στο έδαφος μας, με την λογική ότι ήταν ένα ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος και λαϊκή απαίτηση. Έλαβα υπ΄όψιν μου σοβαρά τις πληροφορίες που δόθηκαν από τον Djokovic, το υπουργείο μου και την αυστραλιανή Συνοριακή Αρχή. Η κυβέρνηση Morrison έχει δεσμευτεί να διαφυλάττει τα σύνορα της χώρας, ειδικότερα σε σχέση με την πανδημία του Covid-19»

  Τώρα, ο Novak Djokovic θα κληθεί να γυρίσει πίσω στη Σερβία, όπου, παρά το κλίμα υποστήριξης από τον λαό, στελέχη του κράτους δηλώνουν ότι θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το ότι έσπασε την καραντίνα, όπως ομολόγησε, και να αποδείξει ότι δε γνώριζε πως νοσεί όταν πήγε στο τουρνουά με τα παιδιά για να βραβευτεί και να παραδώσει βραβεία.