Πίνακας Περιεχομένων
    1. Δέχτηκε τα «πυρά» του Nadal ο Σέρβος
    2. Ο Djokovic δεν είναι ο μόνος αντιεμβολιαστής στην αθλητική κοινότητα της Σερβίας

    Στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ο Novak Djokovic απέστειλε το αίτημα του για ειδική ιατρική εξαίρεση ώστε να εισέλθει στην Αυστραλία και να παίξει στο Australian Open, δε φανταζόταν ότι θα βρεθεί να έχει αντιμετώπιση φυγά ή εγκληματία επειδή δεν έχει εμβολιαστεί. Όσο κι αν κάποιος είναι υπέρ του εμβολιασμού, δε μπορεί παρά να αναγνωρίσει πως το μεγαλο λάθος στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει προέλθει από την μεριά της αυστραλιανής κυβέρνησης και της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης της Αυστραλίας.

    Στην επιτροπή του Australian Open έγιναν 26 αιτήσεις για ιατρικές εξαιρέσεις από μη εμβολιασμένους αθλητές. Κάποιοι γιατί είχαν νοσήσει με κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο, άλλοι γιατί είχαν ζητήματα υγείας που δεν τους επέτρεπαν να εμβολιαστούν. Τώρα το τι ζήτημα υγείας μπορεί να έχει κάποιος ώστε να μην εμβολιαστεί, αλλά να παίζει με άνεση σε 7-8 τουρνουά κάθε χρόνο και σε υψηλές εντάσεις, σε εντάσεις πρωταθλητισμού, είναι μια άλλη κουβέντα.

    Η επιτροπή του Grand Slam αποδέχτηκε τις αιτήσεις του Novak Djokovic και μερικών ακόμα αθλητών. Το 95% των παικτών που θα συμμετέχουν στο αυστραλιανό τουρνουά, είναι εμβολιασμένοι. Το υπόλοιπο όχι. Οι αιτήσεις που έγιναν αποδεκτές, έγιναν με την έγκριση του υπουργείου Αθλητισμού, άρα της κυβέρνησης της Βικτόρια (η Αυστραλία έχει δύο «κυβερνήσεις», μία κεντρική στη Βικτόρια, τη Βουλή των Εκπροσώπων, και μία ομοσπονδιακή στη Νέα Νότια Ουαλία, τη Γερουσία).

    Άρα το βασικότερο ερώτημα μετά και τη σκληρή στάση που κράτησε η Αυστραλία και οι αρχές της στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, είναι: γιατί επέτρεψαν στον Djokovic να συμμετέχει και δεν ακύρωσαν εξ αρχής την αίτησή του; Γιατί έπρεπε να κάνει όλο το ταξίδι και να βρεθεί κρατούμενος, με αποτέλεσμα να γίνει ήρωας και να ενισχύσει σε παγκόσμια κλίμακα την αντιεμβολιαστική στάση; Γιατί αυτό ακριβώς συνέβη, ειδικά στη Σερβία.

    Ο Scott Morrison, πρωθυπουργός της Αυστραλίας, δήλωσε ότι είναι συνηθισμένο να φτάνουν αρκετοί πολίτες από το εξωτερικό στην Αυστραλία και να απορρίπτεται η βίζα τους στο αεροδρόμιο, αναφέρει το BBC. «Δεν μπόρεσε να διακριβώσει στις αρχές αποβίβασης του αεροδρομίου χθες το βράδυ τη βίζα του. Υπάρχουν κανόνες» δήλωσε με αυστηρότητα. Σε αντίθεση με τον Novak Djokovic, οι προπονητές του έγιναν αποδεκτοί, καθώς έχουν εμβολιαστεί.

    Τέλος το θρίλερ με τον Novak Djokovic: Ήταν κρατούμενος για 3 ώρες, τον απελαύνουν από την Αυστραλία

    Ο Djoko είναι ακόμα σε ξενοδοχείο καραντίνας και τελικά δε θα απελαθεί σήμερα, όπως αναφέρθηκε σε χθεσινά ρεπορτάζ. Θα παραμείνει ως τη Δευτέρα μέχρι να ελεγχθεί η περίπτωση του κι ενώ οι δικηγόροι του κάνουν τα πάντα για να συμμετέχει στο τουρνουά. Μετά απ΄όλο αυτό όμως, πώς θα συμμετέχει έχοντας ένα κοινό απέναντι του και με το τένις να περνάει σίγουρα σε δεύτερη μοίρα στα παιχνίδια του;

    Δέχτηκε τα «πυρά» του Nadal ο Σέρβος

    Ο Rafa Nadal, που περίμενε πώς και πώς τον Djokovic για να βάλουν ακόμα μια επική μονομαχία στην ιστορία τους, πήρε θέση ενάντια στον Nole.

    «Είναι φυσιολογικό ο κόσμος εδώ στην Αυστραλία να απογοητεύεται πολύ με την υπόθεση, επειδή έχουν περάσει πολλά και πολύ δύσκολα lockdowns… Πολλοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Το μόνο ξεκάθαρο για μένα είναι ότι αν έχεις εμβολιαστεί, μπορείς να παίξεις στο Australian Open και παντού, και ο κόσμος κατά τη γνώμη μου έχει υποφέρει αρκετά για να μην ακολουθεί τους κανόνες. Το μόνο πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι πιστεύω αυτά που λένε όσοι γνωρίζουν από ιατρική.

    Αν αυτοί λένε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε, τότε πρέπει να εμβολιαστούμε, αυτή είναι η άποψή μου. Κόλλησα Covid-19, έχω εμβολιαστεί δύο φορές. Και αν το κάνεις αυτό, δεν έχεις κανένα πρόβλημα να παίξεις εδώ», είπε. «Αυτό είναι το μόνο ξεκάθαρο πράγμα. Αν δεν θέλεις να κάνεις το εμβόλιο, θα αντιμετωπίσεις κάποια προβλήματα. Μετά από πολλούς θανάτους εδώ και δύο χρόνια, η αίσθησή μου είναι ότι το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η πανδημία. Θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα. Νομίζω ότι αν ήθελε, θα έπαιζε εδώ στην Αυστραλία χωρίς πρόβλημα…

    Πήρε τις δικές του αποφάσεις, και ο καθένας είναι ελεύθερος να πάρει τις δικές του αποφάσεις, αλλά υπάρχουν κάποιες συνέπειες. Φυσικά και δεν μου αρέσει αυτή η κατάσταση. Κατά κάποιο τρόπο τον λυπάμαι. Αλλά την ίδια στιγμή, γνώριζε εδώ και πολλούς μήνες τι έπρεπε να κάνει και τι ισχύει, οπότε πήρε τις δικές του αποφάσεις».

    Ο Djokovic δεν είναι ο μόνος αντιεμβολιαστής στην αθλητική κοινότητα της Σερβίας

    Με τον Nadal δε συντάσσονται όμως όλοι στον αθλητικό χώρο. Στη Σερβία ειδικά, υπάρχει έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα, ακόμα και από αθλητές που λόγω δουλειάς αναγκάστηκαν να εμβολιαστούν. Είναι χαρακτηριστικές οι αναρτήσεις του Nemanja Nedovic, του μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού, ο οποίος έχει εμβολιαστεί με 2 δόσεις και έχει νοσήσει 2 φορές με κορωνοϊό.

    Ο Nedovic είχε προβεί και πριν από δύο εβδομάδες, όταν ξεκίνησε το κύμα κορωνοϊού στην ομάδα του Παναθηναϊκού με τον Σαντ Ρος, σε ένα στόρι όπου επιτίθετο στην Pfizer, κάνοντας λόγο για εμβόλια σκάρτα και για κοροϊδία με στόχο τον πλουτισμό.

    Η Σερβία συνολικά είναι μια χώρα με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Πριν ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2021, η Σερβία είχε λάβει 1.1 εκατομμύριο δόσεις και ήταν δεύτερη πίσω από τη Βρετανία στην ταχύτητα εμβολιασμού. Από τότε και μέχρι τον Ιούλιο μπόρεσε να κάνει μόλις 400.000 δόσεις ακόμα. Ως το τέλος του 2021 είχαν γίνει πάνω από 8 εκατομμύρια δόσεις, το οποίο όμως σε έναν πληθυσμό σχεδόν 7 εκατομμυρίων, σημαίνει πως λίγοι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

    Ένα 46.5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ήτοι 3.21 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμα μικρότερο αν το δούμε στις ηλικίες από 30 και κάτω. Είναι οι 60+ που το ανεβάζουν, καθώς έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 70%. Αντιθέτως, οι ηλικίες 18-30 βρίσκονται πολύ κάτω από το 30%. Σε άρθρο του Euronews τον περασμένο Αύγουστο, επιστήμονες έλεγαν ότι μπορεί να περάσουν και 10 ημέρες μέχρι να ανέβει το ποσοστό κάλυψης κατά μία μονάδα! Τότε οι εμβολιασμένοι στο 18-30 ήταν μόλις το 18.4%.

    Κι αυτά τα ποσοστά είναι ακόμα πιο πλασματικά, αν συνυπολογιστεί πως τον Μάρτιο του 2021 η κυβέρνηση μοίραζε 25 ευρώ ή κουπόνια για ψώνια σε όποιον εμβολιαζόταν. Γι΄αυτό κιόλας η Σερβία είναι μια χώρα με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων αντιεμβολιαστών.

    Ένα μεγάλο πρόβλημα στη Σερβία είναι πως πολλοί εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας είναι κατά του εμβολιασμού. Μάλιστα, κάποιοι προβαίνουν και σε άρνηση της σοβαροτητας ή και της ύπαρξης του κορωνοϊού. Κάτι τέτοιο επηρεάζει τη νεολαία, η οποία θεωρεί ότι ακόμα κι αν κολλήσει, δε θα νοσήσει άσχημα.

    Πολύ λογικά επομένως, όλος ο σερβικός λαός στάθηκε στο πλευρό του Djokovic και υπήρξε διάθεση ακόμα και για πορείες διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι. Ο πατέρας του Djokovic ήταν αυτός που ξεσήκωσε τον κόσμο για να βγουν στους δρόμους σε περίπτωση που δεν άφηναν ελεύθερο το γιο του οι αυστραλιανές αρχές.

    «Είπα στον δικό μας Novak Djokovic ότι όλη η Σερβία είναι μαζί του και οι δικοί μας αρμόδιοι κάνουν τα πάντα για να τελειώσει η παρενόχληση που υφίσταται ο καλύτερος τενίστας στον κόσμο» δήλωσε ο Aleksandr Vučić, πρόεδρος της Σερβίας.

    Djokovic

    MELBOURNE, AUSTRALIA – JANUARY 06: A Novak Djokovic supporter displays anti-vaccination signage as they gather outside Park Hotel where Djokovic was taken pending his removal from the country after his visa was cancelled by the Australian Border Force on January 06, 2022 in Melbourne, Australia. Djokovic arrived in Melbourne to play in the upcoming Australian Open and was denied entry to Australia as border authorities cancelled his visa. (Photo by Diego Fedele/Getty Images)

    O 34χρονος τενίστας πάντως έχει γίνει σύμβολο των αντιεμβολιαστών και το όνομα του έχει ήδη προσαρμοστεί στα «δεδομένα»: NoVax (Όχι Εμβόλιο) Djokovic.