Ο 22χρονος Εμμανουήλ Καραλής, μετά από μια σπουδαία εμφάνιση, κατάφερε να έρθει μια ανάσα μακριά από το μετάλλιο, κατακτώντας την τέταρτη θέση στον τελικό του άλματος επί κοντώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ανέβασε παράλληλα τις «προσδοκίες».

    Ξεπέρασε με την πρώτη τα 5.55, τα 5.70. και τα 5.80μ. ισοφαρίζοντας το ατομικό του ρεκόρ. Στα 5.87μ. είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, αλλά κατάφερε να κατακτήσει την τέταρτη θέση, αφήνοντας πίσω δυνατά ονόματα. Ο ίδιος παρέμεινε χαμογελαστός καθ’όλη την διάρκεια του τελικού, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή. Μόλις έριξε τον πήχη στην τελευταία του προσπάθεια, έστειλε ένα υπέροχο μήνυμα καθώς έβγαλε το ταμπελάκι με το όνομά του πίσω απ’ το οποίο είχε γράψει «Thank You, MOM + DAD» (Ευχαριστώ Μαμά και Μπαμπά).

    Στη μάχη των μεταλλίων, ο Αμερικανός Νίλσεν έφτασε μέχρι και το 5,97μ. Ο Σουηδός, Άρμαντ Ντουπλάντις απογειώθηκε στα 6,02μ. και πήρε το χρυσό μετάλλιο, το πρώτο του σε Ολυμπιακούς, αφήνοντας πίσω τον Νίλσεν, που πήρε το ασημένιο μετάλλιο.  Ο Τιάγκο Μπρας από τη Βραζιλία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο έχοντας περάσει τα 5.87μ. με την πρώτη και μετρώντας τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στα 5.92μ.

    Ο Ρενό Λαβιλενί, που είχε κατακτήσει το χρυσό στο Λονδίνο και το ασημένιο στο Ρίο, τερμάτισε όγδοος χωρίς να περάσει τα 5.70μ., καθώς αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα από την προθέρμανση που επιδεινώθηκε στο πρώτο του άλμα. Ο Μπο Κάντα Λίτα Μπέρε, χρυσός στο Ευρωπαϊκό Κ23 του 2019 και τέταρτος στο Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου του 2021, δεν κατάφερε να περάσει τα 5μ80, μένοντας από νωρίς πίσω.