«Σήμερα νιώθω Άραβας. Νιώθω Αφρικανός. Νιώθω γκέι. Νιώθω ανάπηρος. Σήμερα νιώθω σαν να είμαι μετανάστης, εργάτης. Δεν είμαι όλα αυτά τα πράγματα αλλά ξέρω πως είναι να σου κάνουν διακρίσεις, ξέρω πως είναι να ζεις σε ως ξένος σε μία ξένη χώρα». Έτσι ξεκίνησε τον λόγο του στην συνέντευξη Τύπου που κράτησε μία ολόκληρη ώρα ο Πρόεδρος της FIFA, Gianni Infantino.

    O 52χρονος βγήκε λίγο «εκτός θέματος» όταν μίλησε για να διαμαρτυρηθεί για την κριτική που έχει ασκηθεί στο Μουντιάλ 2022 που θα γίνει στο Κατάρ, μετά το μποϊκοτάζ διασήμων προσωπικοτήτων και την απόσυρση χορηγών.

    Αντί να απευθυνθεί άμεσα σε όσα καταλογίζουν στην διοργάνωση, προσπάθησε να πιάσει «στο φιλότιμο» τους Δυτικούς που κρίνουν το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες στο Κατάρ.

    Έτσι, στον έκτακτο μονόλογο σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, ο Infantino μίλησε για σχεδόν μία ώρα και υπερασπίστηκε με πάθος και το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2021, ο Guardian ανέφερε ότι 6.500 μετανάστες εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα πέθαναν στα έργα για την κατασκευή των εγκαταστάσεων Μουντιάλ στο Κατάρ.

    Ο αριθμός βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από τις πρεσβείες των χωρών στο Κατάρ.

    Συνέχισε κατηγορώντας τη Δύση για «υποκρισία» στις αναφορές της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κατάρ την παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    «Αυτό το μονόπλευρο ηθικό μάθημα είναι απλώς υποκρισία. Αναρωτιέμαι γιατί κανείς δεν αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί εδώ από το 2016», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA.

    Συγκεκριμένα, ο Infantino είπε χαρακτηριστικά:

    «Είμαι Ευρωπαίος. Για ό,τι κάνουμε εδώ και 3.000 χρόνια σε όλο τον κόσμο, θα έπρεπε να ζητάμε συγγνώμη για τα επόμενα 3.000 χρόνια πριν δώσουμε μαθήματα ηθικής.

    Αν η Ευρώπη ενδιαφέρεται πραγματικά για τη μοίρα αυτών των ανθρώπων, μπορεί να δημιουργήσει νόμιμα κανάλια – όπως έκανε το Κατάρ – όπου ένας αριθμός αυτών των εργαζομένων μπορεί να έρθει στην Ευρώπη για να εργαστεί. Να τους δώσουν κάποιο μέλλον, κάποια ελπίδα. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την κριτική.

    Πρέπει να επενδύσουμε στη βοήθεια αυτών των ανθρώπων, στην εκπαίδευση και να τους δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον και περισσότερες ελπίδες. Πρέπει όλοι να εκπαιδευτούμε, πολλά πράγματα δεν είναι τέλεια, αλλά η μεταρρύθμιση και η αλλαγή χρειάζονται χρόνο. Αυτό το μονόπλευρο ηθικό μάθημα είναι απλώς υποκρισία.

    Αναρωτιέμαι γιατί κανείς δεν αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί εδώ από το 2016. Δεν είναι εύκολο να παίρνουμε τους επικριτές μιας απόφασης που ελήφθη πριν από 12 χρόνια.

    Το Κατάρ είναι έτοιμο, θα είναι το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών. Δεν χρειάζεται να υπερασπιστώ το Κατάρ, μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Εγώ υπερασπίζομαι το ποδόσφαιρο».

    Διαβάστε ακόμη: Κατάρ: Ύποπτη η ομοιότητα των οπαδών του Παγκόσμιου Κυπέλλου – Αναφορές για πληρωμένους «φιλάθλους» | Nitro.gr