Η τρανς κολυμβήτρια Lia Thomas κέρδισε το αγώνισμα των 500 μέτρων στο ελεύθερο σε κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ στην Ατλάντα. Η αθλήτρια του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έγινε η πρώτη τρανς που κέρδισε τον τίτλο της πρώτης θέσης στον Εθνικό Αθλητικό Κολεγιακό Σύλλογο των ΗΠΑ με χρόνο 4 λεπτά 33:24.

    Η 22χρονη έσβησε τον ανταγωνισμό και με άνεση έφτασε στον τοίχο σχεδόν ενάμιση δευτερόλεπτο πριν από την Emma Weyant, η οποία τερμάτισε σε 4:34.99. Η Erica Sullivan, που πήρε το ασημένιο μετάλλιο στα 1500 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο πέρυσι, ήρθε τρίτη με χρόνο 4 λεπτά 35:92.

    Παρά την θριαμβευτική νίκη της, η Thomas προκάλεσε πόλωση στο πλήθος, καθώς πολλοί ήταν σιωπηλοί, άλλοι χειροκρότησαν ευγενικά και άλλοι μπούκαραν καθώς της έδωσαν το μετάλλιό της στο βάθρο. Η ίδια είπε στην πρώην ολυμπιονίκη και ρεπόρτερ του ESPN, Elizabeth Beisel, ότι προσπαθεί να «αγνοήσει» τους επικριτές της και τη διαμάχη της.

    «Προσπαθώ να το αγνοήσω όσο μπορώ, προσπαθώ να επικεντρωθώ στο κολύμπι και στο τι πρέπει να κάνω για να προετοιμαστώ για τους αγώνες μου και απλώς προσπαθώ να αποκλείσω οτιδήποτε άλλο», είπε. «Για μένα είναι τα πάντα το να είμαι εδώ, να είμαι με δύο από τους καλύτερους φίλους και συμπαίκτες μου και να μπορώ να ανταγωνιστώ».

    Μία από τις συμπαίκτριές της, που μίλησε στο Fox News Digital με την προϋπόθεση ότι η ταυτότητά της παραμένει άγνωστη εν μέσω φόβων αποκλεισμού, είπε ότι η συμμετοχή της Thomas στα γυναικεία αγωνίσματα έχει «καταστρέψει τελείως την ακεραιότητα του αθλήματος», λέγοντας ότι οι νίκες της είναι αποτέλεσμα του βιολογικού της πλεονεκτήματος. «Είναι μια ξεχωριστή κατηγορία γιατί καμία γυναίκα δεν πρόκειται να είναι τόσο γρήγορη όσο ένας άντρας» είπε.

    Νωρίτερα, η USA Swimming πρότεινε μια νέα πολιτική σύμφωνα με την οποία οι τρανς γυναίκες πρέπει να έχουν καταγράψει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης για 36 μήνες για να αγωνιστούν. Η Thomas είχε ήδη υποβάλει αίτηση για το πρωτάθλημα παρά το γεγονός ότι είχε υποβληθεί μόνο σε 34 μήνες θεραπείας εκείνη την εποχή. Η συμμετοχή της είχε παγώσει. Τελικά, η υποεπιτροπή του Εθνικού Αθλητικού Κολεγιακού Συλλόγου είπε ότι η πολιτική για την τεστοστερόνη δεν θα αλλάξει, γεγονός που της επέτρεψε να διαγωνιστεί.

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Lewis Hamilton: Αλλάζει το όνομά του – Πώς θα διαγωνίζεται από εδώ και πέρα

    Naomi Osaka: To λεκτικό bullying κατά τη διάρκεια αγώνα που την έκανε να αποκλειστεί

    Roman Abramovich: Στο χείλος της καταστροφής η Τσέλσι – Θα αναγκαστεί να την παραχωρήσει δωρεάν