Πίνακας Περιεχομένων
    1. Πώς το τρέξιμο βοήθησε τον Farah

    O Mo Farah που έχει αναδειχθεί τέσσερις φορές «χρυσός» Ολυμπιονίκης, αποκάλυψε ότι είχε πέσει θύμα trafficking σε ντοκιμαντέρ του BBC. Τον πήγαν παράνομα στη Βρετανία, με όνομα άλλου παιδιού και τον ανάγκασαν να εργαστεί ως οικιακός βοηθός. Ο 39χρονος είχε κάνει γνωστό ότι μετανάστευσε με την οικογένεια του στη Βρετανία από την Σομαλία, ωστόσο αυτή δεν ήταν η πραγματική ιστορία της ζωής του.

    Μια άγνωστη γυναίκα τον πήρε όταν ήταν 8 χρονών και του είπε να λέει πως είναι ο Mohamed Farah. Του είπε ότι τον πήγαιναν στην Ευρώπη για να ζήσει με συγγενείς εκεί, κάτι για το οποίο λέει ότι ήταν «ενθουσιασμένος». «Δεν είχα ξαναμπεί σε αεροπλάνο», λέει. Όταν έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η γυναίκα τον πήγε στο διαμέρισμά της στο Χάουνσλοου, στο δυτικό Λονδίνο. Κρατούσε ένα χαρτί με τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγενών του. «Ακριβώς μπροστά μου, το έσκισε και το πέταξε στον κάδο. Εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι είχα πρόβλημα», αναφέρει.

    Τελικά, τον ανάγκασε να δουλεύει στο σπίτι της ως οικιακός βοηθός, στερώντας του το δικαίωμα στη μόρφωση. «Οι περισσότεροι με ξέρουν ως Mo Farah, αλλά δεν είναι το όνομά μου, δεν είναι η πραγματικότητα. Η αληθινή ιστορία είναι ότι γεννήθηκα στη Σομαλία ως Hussein Abdi Kahin.

    Παρά το ό,τι έχω πει στο παρελθόν, οι γονείς μου ποτέ δεν έζησαν στη Βρετανία. Όταν ήμουν 4 ετών, ο πατέρας μου σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο. Ως οικογένεια καταρρακωθήκαμε. Με χώρισαν από τη μητέρα μου και με έφεραν στη Βρετανία παράνομα, με το όνομα άλλου παιδιού, που το έλεγαν Mohamed Farah», είπε στο ντοκιμαντέρ ο Ολυμπιονίκης.

    Η γυναίκα τον ανάγκαζε να δουλεύει για ένα πιάτο φαγητό, ενώ τον απειλούσε ότι αν μιλήσει δεν θα ξαναδεί την οικογένειά του. «Συχνά κλειδωνόμουν στο μπάνιο και έκλαιγα», λέει. Όταν ήταν περίπου 12 ετών γράφτηκε στο 7ο έτος στο Feltham Community College. Η δασκάλα του, Sarah Rennie, είπε στο BBC ότι ήρθε στο σχολείο «απεριποίητος», ότι μιλούσε πολύ λίγα αγγλικά και ήταν ένα παιδί «συναισθηματικά και πολιτισμικά αποξενωμένο». Οι φερόμενοι ως γονείς του δεν εμφανίστηκαν ποτέ σε καμία ενημέρωση γονέων.

    Πώς το τρέξιμο βοήθησε τον Farah

    Ένας άλλος δάσκαλος της φυσικής αγωγής, ο Alan Watkinson, παρατήρησε μια μεταμόρφωση στο νεαρό αγόρι όταν μπήκε στην πίστα στίβου. «Η μόνη γλώσσα που φαινόταν να καταλαβαίνει ήταν η γλώσσα της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού», λέει. Ο Mo λέει ότι ο αθλητισμός ήταν μια σανίδα σωτηρίας για εκείνον. «Ήταν το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω για να ξεφύγω ήταν να βγω έξω και να τρέξω».

    Ο δάσκαλος της φυσικής αγωγής ήταν εκείνος που τον έβγαλε από την δύσκολη κατάσταση. Του εκμυστηρεύτηκε την πραγματική του ταυτότητα, το υπόβαθρό του και την οικογένεια για την οποία αναγκαζόταν να εργαστεί. Εκείνος επικοινώνησε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τον ανέλαβε μια ανάδοχη οικογένεια Σομαλών.

    Τότε ήταν που βρήκε τον εαυτό του και άρχισε να χτίζει την καριέρα του. Ξεχώρισε ως αθλητής και σε ηλικία 14 ετών, όταν προσκλήθηκε να αγωνιστεί για αγγλικά σχολεία σε έναν αγώνα στη Λετονία. Δεν είχε κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο, αλλά ο Watkinson τον βοήθησε να υποβάλει αίτηση για βρετανική υπηκοότητα με το όνομα Mohamed Farah, η οποία του χορηγήθηκε τον Ιούλιο του 2000.

    Ο δικηγόρος Allan Briddock στο ντοκιμαντέρ λέει στον Mo ότι η εθνικότητά του τεχνικά «λήφθηκε μετά από εξαπάτηση ή ψευδείς δηλώσεις», κάτι που ανησυχεί τον πρωταθλητή. Νομικά, η κυβέρνηση μπορεί να αφαιρέσει τη βρετανική υπηκοότητα ενός ατόμου εάν η υπηκοότητά του αποκτήθηκε μέσω απάτης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί στην περίπτωσή του, καθώς έπεσε θύμα trafficking όταν ήταν παιδί.

    Ο Mo μάλιστα δεν πίστευε ότι υπάρχουν τόσα άτομα με παρόμοια ιστορία. Ο καγκελάριος Nadhim Zahawi, για παράδειγμα, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράκ με την οικογένειά του όταν ήταν 11 ετών, είπε ότι το άκουσμα της ιστορίας του ήταν «σπαραχτικό και οδυνηρό».

    Ο Mohamed Farah κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012, στα 5.000 και τα 10.000 μ.. Τον θρίαμβό του επανέλαβε και στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Πλέον είναι ο πρώτος Βρετανός αθλητής στίβου που έχει κατακτήσει του τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Το 2017 η βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε ιππότη, ενώ έχει διακριθεί 8 φορές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου.

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Κατά μάνα κατά κύρη: Η κόρη της Monica Bellucci περπάτησε στην πασαρέλα και εντυπωσίασε με την ομοιότητά τους

    Johnny Depp: «Χαστούκι» από τους δικηγόρους του στην πρόταση της Heard για νέα δίκη – «Πετάει λάσπη»

    Jennifer Lopez: Η τραυματική εμπειρία που της άλλαξε τη ζωή – «Ένιωθα να παραλύω σωματικά»