Η Μαρία Αντρέζικ από την Πολωνία, φόρεσε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στο αγώνισμα του ακοντισμού. Εκπλήρωσε έναν από τους μεγαλύτερους στόχους της, αλλά μας υπενθύμισε με την κίνησή της ότι ένα μετάλλιο μπορεί να είναι για εκείνη ένα αντικείμενο με συναισθηματική αξία, που μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα σε κάποιον άλλο, παίρνοντας έτσι νέα υπόσταση. Μπορεί να σώσει ζωές, και ειδικά στους καιρούς που ζούμε η βοήθεια απέναντι στον συνάνθρωπο κρίνεται αναγκαία. Έτσι, η πρωταθλήτρια δέκα ημέρες μετά από την κατάκτηση του τίτλου, έβγαλε το μετάλλιό της σε δημοπρασία για να βοηθήσει ένα βρέφος 8 μηνών να πάει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς.

    Την Τετάρτη, δημοσίευσε στη σελίδα της στο Facebook ότι ενημερώθηκε για τον έρανο για τον 8 μηνών, Miłoszek Małysa, ο οποίος είχε σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, που επιβάλει χειρουργική επέμβαση. Όρισε αρχικά το ποσό των 150.000 ευρώ περίπου και στη συνέχεια η Żabka, μια αλυσίδα προϊόντων στην Πολωνία αγόρασε το μετάλλιο για 250.000 ευρώ περίπου. Με αυτόν τον τρόπο συμπληρώθηκε το ποσό που απαιτείται για να καταφέρει το 8 μηνών αγοράκι να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για την εγχείρηση.

    «Έχει ήδη ξεκινήσει από την Kubus, ένα αγόρι που δεν τα κατάφερε ακόμα, αλλά του οποίου οι καταπληκτικοί γονείς αποφάσισαν να μεταφέρουν τα χρήματα που μάζεψαν», έγραψε στα πολωνικά στη σελίδα της.  Μάλιστα, η Żabka αποφάσισε να γυρίσει πίσω το μετάλλιο στην Αντρέζικ, μια κίνηση που ξάφνιασε ακόμα και την ίδια την πρωταθλήτρια.

    Η Αντρέζικ, η οποία έχασε ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο για 2 εκατοστά, υπέστη τραυματισμό στον ώμο το 2017 και διαγνώστηκε με καρκίνο των οστών το 2018. Ανάρρωσε για να επιστρέψει δριμύτερη και να κερδίσει το πρώτο της Ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκιο.