Δόξα, φήμη, λάμψη, μεγάλες στιγμές, διακρίσεις, τίτλοι, αναγνώριση. Ο Λεμπρόν Τζέιμς έγραψε την ιστορία που δεν κατόρθωσαν να γράψουν στο ΝΒΑ κοτζάμ Μάικλ Τζόρνταν και Κόμπε Μπράιαντ, υποχρεώνοντας τον κόσμο να υποκλιθεί στο μεγαλείο του. Και τα προσωνύμια δίνουν και παίρνουν για τον, κατά πολλούς, GOAT του μπάσκετ (Greatest of All Times) αλλά και τον κάτι περισσότερο από έναν αθλητή.

    Ή, αν θέλετε, «The Chosen One» – μιας και το «The Special One» το… πρόλαβε ο Ζοσέ Μουρίνιο.

    Ας είναι.

    Ιδού η πορεία του «βασιλιά» ως την κορυφή και το πάνθεο του ΝΒΑ.

    Στις 26 Ιουνίου 2003 ξεκίνησαν όλα, όταν κι έγινε draft το παιδί από το Άκρον του Οχάιο και δεν χρειάστηκε καν να μπει στο NCAA: απευθείας από το To St. Vincent-St. Mary High School, που είχε γίνει place to be, για χάρη του – και για να θαυμάζουν τον επόμενο ΝΒΑ star. Τον επέλεξαν οι Κλίβελαντ Καβαλίερς.

    • Στην πρώτη του σεζόν (2003-04) αναδείχθηκε καλύτερος rookie (ήτοι, πρωτοεμφανιζόμενος) στο ΝΒΑ
    • Το πρώτο του triple double έλαβε χώρα στις 19 Ιανουαρίου 2005 απέναντι στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, μετρώντας 27 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ, στη νίκη των Καβαλίερς με 107-101.
    • Έκτοτε ακολούθησαν πάνω από εκατό ακόμα triple doubles από τον Λεμπρόν στα 20 χρόνια καριέρας στη λίγκα.
    • Το 2006-07 οι Καβς για δεύτερη διαδοχική σεζόν μέτρησαν 50 νίκες σε regular season, τερματίζοντας δεύτεροι στην Ανατολή με τον Λεμπρόν σε… ημιάγρια κατάσταση με 27,3 πόντους, 6,7 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 1,6 κλεψίματα κατά μέσο όρο. Στο game 5 της Ανατολή ενάντια στους Ντιτρόιτ Πίστονς έβαλε 48 πόντους, οδήγησε τους Καβαλίερς στους τελικούς όπου λύγισαν με 4-0 απέναντι στους Σαν Αντόνιο Σπερς αλλά το μήνυμα είχε σταλεί…
    • Την σεζόν 2008-09 ο πήχης ανέβηκε ακόμα περισσότερο: 28,4 πόντοι, 7,6 ριμπάουντ, 7,2 ασίστ, 1,7 κλεψίματα, 1,2 τάπες. Ο «Βασιλιάς» έφτασε στο θρόνο του, καθώς αναδείχθηκε MVP εκείνης της σεζόν. Με
    • Το καλοκαίρι του 2010 έγινε free agent, μπορούσε να διαπραγματευτεί με όποια ομάδα ήθελε και επέλεξε, προς έκπληξη όλων, τους Μαϊάμι Χιτ – έκτοτε ήταν persona non grata στο Κλίβελαντ.
    • Στην πρώτη του σεζόν οδήγησε τους Χιτ στους τελικούς του ΝΒΑ απέναντι στους Ντάλας Μάβερικς του Ντιρκ Νοβίτσκι, συνεπικουρούμενος από Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος. Δεν τα κατάφεραν αλλά το πλήρωμα του χρόνου έδειχνε να φτάνει.
    • Οι Χιτ φόρεσαν το δαχτυλίδι την άνοιξη του 2012 και ο Λεμπρόν Τζέιμς ήταν ο νέος βασιλιάς του ΝΒΑ.
    • Η ομάδα του Έρικ Σποέλστρα, ξανά ενάντια στους Σπερς, ήταν αυτή τη φορά συνεπής στο ραντεβού με τον Λεμπρόν να… οργιάζει στους τελικούς και να φορά το δεύτερο δαχτυλίδι του. Δεν υπήρχε, πια, άλλος σαν κι αυτόν.
    • Στα 4 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα των Χιτ πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα και δύο παρουσίες σε ισάριθμους (4) τελικούς ΝΒΑ. Το 2014 ο «βασιλιάς» πήρε την μεγάλη απόφαση: «I’m coming home».
    • Φορώντας ξανά τη φανέλα των Κλίβελαντ Καβαλίερς τους οδήγησε στους τελικούς την άνοιξη του 2015 όμως, ελλείψει των τραυματιών Ίρβινγκ και Λοβ, λύγισαν απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.
    • Κι αυτή τη φορά όμως, ο Τζέιμς πήρε το… αίμα του πίσω: ενώ, το 2016, οι Ουόριορς ήταν μπροστά με 3-1 στη σειρά των τελικών, κατάφερε να γυρίσει τον διακόπτη για την ομάδα του, πήρε… μόνος του τα επόμενα τρία παιχνίδια και στο στο game 7 χάρισε ένα από τα πιο εμφατικά highlight της δεκαετίας με την τάπα στον Αντρέ Ιγκουοντάλα, στο τελευταίο λεπτό του αγώνα.
    • Οι Καβαλίερς ήταν πρωταθλητές ΝΒΑ για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Και τον Λεμπρόν δακρυσμένος στην αγκαλιά των συμπαικτών του να ζει κάθε στιγμή σαν να είναι η πρώτη φορά που φτάνει σε επιτυχία.
    • Μετά το Κλίβελαντ ακολούθησε ένας ακόμα σταθμός στην μεγάλη καριέρα του στο ΝΒΑ, ο τελευταίος έως και σήμερα. Το 2018 οι Λος Άντζελες Λέικερς έκαναν την κίνηση ματ και υπέγραψαν τον «βασιλιά» με πολυετές συμβόλαιο, έχοντας έναν και μοναδικό στόχο: την κορυφή.
    • Το μείγμα Λέικερς & Λεμπρόν έμοιαζε εκρηκτικό από την αρχή, με την λάμψη του Τζέιμς να ενώνεται με τον… κοσμοπολίτικο χαρακτήρα των Λέικερς, που κουβαλούν την κληρονομιά του Κόμπε Μπράιαντ και του Σακίλ Ο’Νιλ.
    • Ο θάνατος του Κόμπε τον Φεβρουάριο του 2020 έφερε πιο βαριά ευθύνη στις πλάτες του Λεμπρόν, ακολούθιησε η πανδημία, το lock down στο ΝΒΑ και τη σεζόν να ολοκληρώνεται στη «φούσκα» του Ορλάντο, εκείνο το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι του Λεμπρόν καθώς οι Λέικερς υπέταξαν τους Χιτ κλαι έφτασαν στο 17ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους (και 4ο για τον «βασιλιά», που κατάφερε να στεφτεί πρωταθλητής με τρίτη διαφορετική ομάδα στο ΝΒΑ).

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LeBron James (@lebron)


    Μετά από 20 χρόνια καριέρας στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη και με 38.390 πόντους, ο 38χρονος LBJ ξεπέρασε κατά δύο πόντους, το ρεκόρ που κατείχε ο μυθικός, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ από το 1989.

    «Ποτέ δεν ήθελα πραγματικά να γίνω πρώτος σκόρερ, γι’ αυτό είμαι χαρούμενος που έγινα. Θέλω απλώς, να έχω μακροζωία και να μπορώ να είμαι ο καλύτερος που μπορώ κάθε βράδυ», πρόσθεσε μιλώντας στο «TNT», τονίζοντας την λύπη του για την ήττα των Λέικερς από την Οκλαχόμα με 133-130, παρά τους 38 πόντους που πέτυχε.

    «Ξέρω ότι μπορώ να παίξω για ακόμη μερικά χρόνια. Το ξέρω από τον τρόπο που νιώθω, από τον τρόπο που αντιδρά το σώμα μου αυτήν την σεζόν. Ολα εξαρτώνται από την ψυχική μου κατάσταση. Θέλω ν’ αγωνίζομαι για τίτλους, νιώθω ότι μπορώ ακόμη να το κάνω αυτό. Είναι ένα αρκετά σουρεαλιστικό συναίσθημα να μπορώ να παίξω σε αυτό το επίπεδο 20 χρόνια μετά το ντεμπούτο μου  και να βρίσκομαι στην κορυφή του μπάσκετ που μπορώ να παίξω».

    Ο Λεμπρόν Τζέιμς είναι ο μοναδικός παίκτης στα χρονικά του ΝΒΑ με 30.000+ πόντους, 10.000+ ριμπάουντ και 10.000+ ασίστ, ταυτόχρονα. Φέτος θα γίνει ο παίκτης με τις περισσότερες παρουσίες σε All Star Game (έχει ως ώρας 18 παρουσίες και βρίσκεται μαζί με Κόμπε Μπράιαντ και Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ στην κορυφή).

    Αν αναρωτιέστε ποια θα είναι η τελευταία… πίστα για τον Λεμπρόν, φρόντισε να την αποκαλύψει ο ίδιος πριν από λίγο καιρό. Να βρεθεί στο ίδιο παρκέ μαζί με τον γιο του. Θα είναι μια άτυπη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής. Ο Chosen One LeBron, να παραδίδει τα σκήπτρα στον Chosen Son Bronny. Συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια κληρονομιά που ξεκίνησε από το 2003 και κρατάει έως και σήμερα…